Home / Social / Sute de participanți din întreaga țară, prezenți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Vaslui

Sute de participanți din întreaga țară, prezenți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Vaslui

Sute de oameni din întreaga țară au participat la cea de-a doua ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Vaslui, care s-a desfășurat sâmbătă în municipiul reședință sub patronajul Episcopiei Hușilor. Evenimentul s-a bucurat de prezența lui Peter Hurley, „irlandezul îndrăgostit de satul românesc”, cel care, de altfel, a susținut o conferință cu tema „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”.

Municipiul Vaslui a fost din nou în atenția opiniei publice datorită evenimentului deosebit organizat de către cel care conduce de aproape doi ani destinele bisericii ortodoxe din județul nostru, preasfințitul Ignatie. Este vorba de cea de-a doua ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO), are a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de ierarhul Hușilor la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, continuând la Teatrul de Vară din localitate cu festivitatea de deschidere. În cuvântul de deschidere episcopul Ignatie a îndemnat pe tinerii prezenți să-și prețuiască sufletul la adevărata lui valoare: „Vă îndemn, pe fiecare dintre voi, să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru. Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul. Evitați excesele de orice fel! Evitați momentele care, din păcate, pot transforma sufletul într-un ia. Evitați răutatea care vă schimonosește, care vă desfigurează din punct de vedere sufletește. Luptați cât mai mult, cât vă stă în putință, să fiți, în permanență, un cer, atât pentru voi înșivă, cât și pentru cei din jurul vostru”. 

Evenimentul a continuat cu o conferință susținută de Peter Hurley și având ca temă „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc”. Publicul l-a întâmpinat cu multă căldură pe „irlandezul îndrăgostit de satul românesc”. De remarcat faptul că înainte de debutul propriu-zis al conferinței s-a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” în limbile română și irlandeză.

Peter Harley a vorbit despre reperele identitare ale spiritului românesc, respectiv „limba, credința, pământul, tradițiile vii și cămașa albă a jertfei: „Acestea sunt cele 5 trăsături care pot fi pentru noi un fel de busolă, când ne gândim ce înseamnă a fi român. Nu înseamnă o clădire, un imn național, un război sau o victorie și nici un templu, ci este această construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani”.

Conferința a avut și o sesiune de întrebări și răspunsuri, favorizând dialogul dintre tinerii prezenți și invitat.

La finalul conferinței, episcopul Ignatie a oferit lui Peter Hurley ”Diploma de excelență” a Episcopiei Hușilor și ”Crucea eparhială pentru mireni”.

În partea a doua a evenimentului, tinerii au participat la o sesiune de ateliere de comunicare, la Școala „Mihai Eminescu”, împărțiți pe grupe. Tema dezbătută alături de moderatori a fost „Tinerii și timpul – între trecut și viitor”. A urmat  „Marșul Tineretului”, desfășurat pe traseul: Școala „Mihai Eminescu” – Crucea Gării – Piața Civică – Independența – Piața Centrală – Parcul Copou. Programul s-a încheiat în Parcul Copou, cu un spectacol de muzică populară susținut de ansamblul „Alunelul” din comuna Gara Banca, condus de Maria Ciorăscu, Grupul vocal „Alfa”, coordonat de Elisabeta Irimiea, și ansamblul „Joc si voie bună” ale ATOV, Corul „Dignus est”, dirijat de părintele Adrian Buimac, și solistele Maria Mirabela Papuc, Diana Penciuc, Ioana Denisa Ciobanu, Florentina Vezătiu și Tatiana Drăgan. Spectacolul folcloric a animat atât pe tinerii participanți la ITO cât și pe numeroșii vasluieni aflați în Parcul Copou.

În cuvântul de final, episcopul Ignatie a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului și, în special, artiștilor care au urcat pe scenă în mod benevol. De asemenea, ierarhul a afirmat că Peter Hurley, cel ce a conferențiat în prima parte a zilei, poate fi socotit ambasador al Vasluiului: „Pentru Peter Hurley, irlandezul care și-a asumat România, tradițiile și spiritualitatea noastră, a fi român este o chestiune de vocațieUn poet francez spunea că tânărul arde ca un foc, iar bătrânul luminează ca lumina. Dacă vrem să fim lumină, trebuie să fim foc, să ardem, să avem entuziasm pentru tot ceea ce este frumos. Acest lucru îl pun la inima tinerilor: să ardă inima lor, existența lor, pentru tot ceea ce este frumos, pentru credință, pentru tradițiile care ne reprezintă și care exprimă cel mai autentic identitatea noastră de români”.

Totodată, episcopul Hușilor, în asentimentul tuturor celor prezenți, a rugat-o pe Ioana Denisa Ciobanu să interpreteze încă o dată balada populară „Miorița”, ca omagiu adus țăranului român, în anul dedicat de Sfântul Sinod satului românesc: ”Să ascultăm această baladă în picioare, ca o rugăciune pentru țăranul român”.

De precizat că ITO a fost organizat de Episcopia Hușilor și Asociația Tinerilor Ortodocși Vaslui, în colaborare cu Primăria Vaslui și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: