Home / Invatamant / Aproape 80% dintre școlile din județul Vaslui nu au apă curentă și sunt cu toaletele în curte

Aproape 80% dintre școlile din județul Vaslui nu au apă curentă și sunt cu toaletele în curte

de Dănuț CIOBANU

La începutul noului an școlar 2019-2020 nu mai puțin de 549 unități de învățământ din județul Vaslui au veceuri în curte sau nu au apă potabilă curentă. Practic, toate aceste unități școlare nu vor primi autorizație sanitară de funcționare. Pentru remedierea situației, toate școlile au primit bani pentru a construi toalete interioare. În prezent, în majoritatea comunelor s-a început construcția toaletelor și se așteapta ca până în luna noiembrie problema closetelor să fie rezolvată.

O mare parte din unitățile de învățământ din județul Vaslui sunt nepregătite pentru începerea noului an școlar 2019-2020. La această dată, dintr-un total de 699 unități de învățământ (grădinițe, școli, licee) doar 150 sunt dotate cu toalete interioare și instalații de apă potabilă. În cazul celorlalte unități de educație situația se prezintă astfel: 183 de școli nu au apă potabilă, 95 de unități de învățământ sunt cu toalete în curte dar au apă potabilă, iar 271 de școli au toatele în curte și nu dețin nici instalații de apă potabilă.

Practic, 549 de unități de învățământ din județul Vaslui au toalete în curte sau nu au apă potabilă, ceea ce înseamnă că vor începe noul an școlar fără autorizație sanitară de funcționare.

Eduard Popica, prefectul județului Vaslui, a spus că în urmă cu două săptămâni a avut loc o videoconferință cu conducerea Ministerului de Interne, privind pregătirile pentru noul an școlar. După videoconferință a emis un ordin prin care au fost înființate două comisii, care vor controla toate instituțiile de învățământ din județ.

„Monitorizăm pregătirea școlilor, pentru că ne dorim ca noul an școlar să fie de bun augur, să nu fie deficiențe în ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare și numărul de toalete exterioare. Controalele pe care le-am dispus se vor desfășura până în data de 6 septembrie 2019. Atât în județul Vaslui, cât și în alte zone din țară există problema toaletelor exterioare”, a spus Eduard Popica.

Școlile au primit bani pentru toalete interioare

În ceea ce privește toaletele exterioare, de la bugetul național au fost virați bani către unitățile de învățământ din județ pentru a fi construite toalete interioare. În cele mai multe situații, toaletele vor fi atașate de clădirile existente și vor fi construite din panouri, procedeu care duce la un ritm rapid de realizare a lucrărilor.

„Am dat dispoziție ca în cadrul controalelor să fie urmărit și stadiul de construire al toaletelor. Vrem ca aceste investiții să fie făcute cât mai rapid. Chiar în aceste zile, împreună cu Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, am verificat aleatoriu mai multe comune. Situația este cât de cât normală în județul Vaslui, am observat că se face curățenie. Și Direcția de Sănătate Publică a făcut verificări, la această dată activitatea de curățenie fiind făcută într-un procent de 95%. Noi sperăm ca până în lunile octombrie – noiembrie 2019, toate toaletele interioare să fie construite, iar unitățile de învățământ să primească autorizație sanitară de funcționare”, a mai spus Eduard Popica.

Construcția toaletelor interioare este atât de urgentă, încât în săptămâna trecută Prefectura și Consiliul Județean Vaslui au avut o ședință de lucru cu primarii, prin care li s-a cerut să finalizeze lucrările cât mai repede posibil.

„Noi încercăm să grăbim lucrurile, monitorizăm situația și suntem în legătură cu cei care răspund de aceste lucrări. La această dată, majoritatea comunelor au început construcția toaletelor interioare, astfel încât să nu avem probleme în viitorul apropiat”, a precizat prefectul.

O altă problemă care trebuie rezolvată până la începutul anului școlar este cea privind școlile care sunt în lucrări de reabilitare. În prezent, un număr mare de UAT-uri din județ derulează proiecte de modernizare a școlilor prin PNDL 2, iar în cazul investițiilor care nu se finalizează până în data de 9 septembrie, când începe anul școlar, trebuie identificate alte locații pentru ca elevii să aibă unde învăța.

„Punctual, vom găsi soluții de urgență pentru ca toți copiii să meargă la școală din data de 9 septembrie”, a mai spus Eduard Popica.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Consiliul Local Vaslui va acorda 4.144 burse școlare

Consiliul Local (CL) Vaslui va ...

La Bârlad, o investiție de 6 milioane de lei se degradează înainte de a fi recepționată

Sala de sport a Școlii ...

Liceul “Dimitrie Cantemir” Fălciu, în sărbatoare de ziua patronului spiritual

Cei peste 610 de preșcolari ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: