Home / Social / Doar 68% din UAT-urile județului Vaslui au amenajamente pastorale

Doar 68% din UAT-urile județului Vaslui au amenajamente pastorale

de Dănuț CIOBANU

În perioada 2015-2019, în județul Vaslui au fost realizate 59 de studii pedologice și agrochimice necesare întocmirii amenajamentului pastoral. În prezent, mai sunt în lucru alte trei studii, pentru ca în funcție finanțarea de la Ministerului Agriculturii să fie elaborate documentațiile pentru celelalte 24 de UAT-uri din județ. Din anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral, fără de care fermierii nu vor mai primi subvenții de la APIA.

În perioada 2015- mai 2017, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Vaslui a finalizat 35 de studii pedologice și agrochimice pentru emiterea amenajamentelor pastorale pentru 18.000 hectare de pășuni. Este vorba despre pajiști din Albești, Alexandru Vlahuță, Băcani, Bălteni, Berezeni , Bogdănești, Codăești, Coroiești, Cozmești, Crețești, Dimitrie Cantemir, Dragomirești, Duda – Epureni, Fălciu, Grivița, Hoceni, Laza, Lipovăț, Lunca Banului, Miclești, Muntenii de Jos, Oltenești, Oșești, Pochidia, Pogana, Pogonești, Rebricea, Stănilești, Șuletea, Tăcuta, Văleni, Vaslui, Vetrișoaia, Viișoara și Vinderei.

Cea mai mică suprafață de pajiști o are comuna Bălteni, cu 89 hectare, iar cea mai mare suprafață de pajiști o are comuna Berezeni, cu 1.395 hectare.

În perioada mai – decembrie 2017, OSPA Vaslui a finalizat alte 9 studii pedologice pentru o suprafață de 3.535 de hectare din Costești, Dodești, Iana, Ibănești, Ivești, Negrești, Perieni, Roșiești și Solești. De asemenea, în anul 2018 s-au întocmit 7 studii pedologice aferente unei suprafețe de 2.810 hectare din Huși, Pușcași, Poienești, Tătărăni, Zorleni, Voinești, Găgești. Nu în ultimul rând, până în luna iulie 2019, s-au întocmit 8 studii pedologice pentru 2.746 de hectare de pășuni din Bogdănița, Muntenii de Sus, Epureni, Ștefan cel Mare, Puiești, Boțești, Fruntișeni și Ciocani și sunt în lucru alte studii în Pădureni, Ferești și Zăpodeni.

În funcție de finanțarea de la Ministerului Agriculturii urmează să fie elaborate documentațiile necesare pentru celelalte 24 UAT-uri din județ. Termenul limită pentru finalizarea amenajamentelor pastorale este anul 2020. Acest termen a fost amânat de două ori în ultimii doi ani, cu scopul ca fermieri să rămână cu subvenția APIA. Începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Regretul unui cizmar bârlădean, că breasla lui va dispărea în câțiva ani

Meseriașii sunt pe cale de ...

Ce comoară ascunde Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad?

Sala cu vitralii de la ...

La Vulturești vor fi condiții ca la oraș

Autoritățile din Vulturești și-au propus ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: