Home / Administratie / Salariile grase de la stat sunt cel mai feroce concurent al oamenilor de afaceri vasluieni

Salariile grase de la stat sunt cel mai feroce concurent al oamenilor de afaceri vasluieni

de Dănuț CIOBANU

Sectorul de stat pune pe butuci mediul de afaceri din județul Vaslui. Prin salariile mari pe care le oferă, statul s-a transformat în principalul concurent al mediului economic. Dacă nu pleacă în străinătate, angajații din privat profită de orice oportunitate pentru a se angaja la stat. O concurență neloială care provoacă diminuarea sau sistarea activității în rândul operatorilor economici, în timp ce aparatul de stat se umflă constant.

Creșterea constantă a numărului de bugetari din ultimii ani pune în dificultate sectorul economic de la nivelul județului Vaslui. Tot mai mulți specialiști din mediul privat sunt atrași de salariile mari oferite de stat, în timp ce firmele au probleme serioase cu menținerea forței de muncă.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, ne-a precizat că migrația către sectorul de stat este firească, în condițiile în care nivelul de salarizare este net superior față de mediu economic.

„În momentul când apar noi oferte de locuri de muncă la stat, angajați de la privat pleacă. Este o judecată simplă. Statul face o concurență total neloială agenților economici. Atunci când concurența este reprezentată de stat, nu este normal ceea ce se întâmplă. Între cele două sectoare ar trebui să fie colaborare, să existe o strategie unitară de dezvoltare, nu o concurență neloială”, a spus Ovidiu Copacinschi.

La nivelul județului Vaslui, marea majoritate a salariaților provin din sistemul bugetar. Astfel, la începutul acestui an, dintr-un total de 54.271 salariați, aproximativ 38.000 erau angajați în sistemul bugetar. Singurele activități din sectorul de producție mai sunt câteva firme din industrie, agricultură, confecții și comerț.

Probleme în economie

În perioada ianuarie – iunie 2019, în județul Vaslui au fost radiate din Registrul Comerțului 1.092 de firme, ceea ce înseamnă o dinamică pozitivă de 151% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost radiate doar 435 de firme. Potrivit acelorași date, în primele șase luni ale acestui an și-au suspendat activitatea 131 firme și un număr de 147 de societăți comerciale au fost dizolvate.

„Ne uităm la Registrul Comerțului, unde lunar un număr mare de societăți își închid activitatea. Sunt două cauze pentru numărul mare de firme care ies de pe piață. Una ține de legislație, pentru că în anul trecut cadrul legislativ s-a schimbat în fiecare zi. Ar trebuie ca 40 de ani să nu schimbăm legislația, pentru a avea predictibilitate. A doua cauză pentru care economia nu funcționează este aceea că avem patru milioane de români care muncesc în Europa și contribuie la PIB-ul acelor țări”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Cei mai puțini salariați din Moldova

La finalul acestui an, numărul mediu de salariați din județul Vaslui este prognozat la 55.900 persoane. Conform datelor Comisiei naționale de prognoză, în anul 2022 județul Vaslui va avea un total de 61.000 de salariați. Potrivit acelorași estimări, Iașiul va avea peste trei ani un număr total de 189.200 angajați, Bacău – 123.700 angajați, Suceava – 118.400 angajați, Neamț – 94.700 angajați și Botoșani 63.700 angajați. Spre exemplu, în timp ce județul Bacău va avea peste trei ani un plus de 11.000 de salariați comparativ cu acest an, Vasluiul va bifa în anul 2022 o majorare de numai 5.000 de angajați.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasile Pavăl le cere consilierilor locali să se implice în finalizarea bugetului pe 2020

de Dănuț CIOBANU  Vasile Pavăl, primarul ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

Trenul cu locomotivă tricoloră va fi întâmpinat și în acest an de bârlădeni

Trenul Unirii va sosi și astăzi ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: