Home » Social » Cum s-a transformat Bârladul în „Orașul florilor” uscate și al bălăriilor

Cum s-a transformat Bârladul în „Orașul florilor” uscate și al bălăriilor

De la înfrumusețarea orașului până la urâțirea lui e un pas mic, care ține de neglijența ori de indiferența celor care ar trebui să se ocupe de imaginea Bârladului. 

Mare le este mirarea bârlădenilor care circulă de-a lungul Bulevardului Republicii, unde jardinierele de la marginea trotuarelor sunt pline de flori și frunze uscate, care, în loc să le însenineze ziua privitorilor, arată dezamăgitor. Mai exact, s-au transformat din petunii frumos mirositoare și curgătoare, în… tufe veștede.

Mult lăudate ca fiind din serele proprii ale orașului, florile din zona centrală a urbei pare că au fost abandonate în jardiniere și, sub razele generoase ale soarelui, s-au ofilit. Nici pomeneală de mâini dibace care să le curețe și să le înlocuiască, în așa fel încât Bârladul să aibă un real motiv de mândrie cu zestrea verde pe care au primenit-o autoritățile, de la an la an.

Trecătorii le văd și le ocolesc, așa cum fac și cu bălăriile care au invadat trotuarele, în unele cartiere, și fac imposibilă circulația altundeva decât pe stradă, la un loc cu autoturismele.

Pe Strada Bicaz, de exemplu, nu departe de Școala Nr. 5, trotuarele au fost înghițite pur și simplu de vegetația abundentă, care măsoară peste un metru. Jungla urbană încurajată de autorități îi face pe mulți bârlădeni care locuiesc în zonă să se întrebe dacă nu cumva se află într-o rezervație naturală protejată de lege.

Altfel nu se explică de ce nimeni nu ajunge să facă măcar un pic de curățenie pe o stradă altminteri intens circulată, dintr-un cartier în care plătitorii de taxe nu întârzie niciodată să-și aducă aportul la bugetul local.

Singurii care mai au curajul să înfrunte vegetația luxuriantă sunt șoferii de mașini care nu mai găsesc locuri de parcare, dar nici pe aceștia nu-I încântă faptul că sunt nevoiți să își lase autoturismele camuflate între mormanele de bălării.

Acesta nu este singurul exemplu că autoritățile bârlădene au lăsat străzile orașului pradă vegetației crescute haotic. Pe multe dintre arterele care se intersectează cu Bulevardul Republicii, trotuarele sunt impracticabile pietonilor, însă o adevărată lecție de botanică pentru pasionații genului, care pot găsi ușor printre bălării și tot felul de pet-uri, resturi de hârtii și alte asemenea indicii ale „civismului” unor bârlădeni.

Poate că, proaspăt poposită în calendar, toamna îl va inspira pe primarul Boroș cu un fior gospodăresc, altul decât acela care ține de colectarea semnăturilor la prezidențiale, în zona cortului amplasat de formațiunea politică pe care o reprezintă.

Gurile rele spun că o șansă pentru oamenii nemulțumiți e să refuze să semneze formularele de la cort, argumentul fiind lipsa de curățenie din cartierul lor. S-a întâmplat săptămâna trecută, când echipa lui Boroș s-a mobilizat imediat și a trimis angajații Primăriei să rezolve problema de care s-a plâns un bârlădean.

Bagheta magică funcționează în campania electorală, astfel că din orașul bălăriilor și al uscăturilor, Bârladul poate să redevină, peste noapte, orașul florilor și al curățeniei. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: