Home » Social » Orașul Negrești se confruntă cu prima criză a deșeurilor menajere

Orașul Negrești se confruntă cu prima criză a deșeurilor menajere

Dănuț CIOBANU

Locuitorii din orașul Negrești trăiesc de mai multe zile cu gunoiele neridicate de la punctele de colectare. Din cauză că șapte puncte nu sunt dotate cu containere noi, operatorul local de salubritate refuză să mai ridice deșeurile. Autoritățile locale susțin că nu au bani pentru a achiziționa containere noi pentru toate punctele, în condițiile în care cele vechi mai pot fi exploatate. Problema de la Negrești vine în contextul în care la groapa de la Roșiești nu a ajuns cantitatea de deșeuri prevăzută a fi depozitată anual.

Sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Vaslui se confruntă cu primele probleme. În prezent, sistemul integrat este funcțional doar în zona Negrești, unde sunt arondate opt UAT-uri.

Vasile Voicu, primarul orașului Negrești, a spus că, de la începutul acestei săptămâni, operatorul de salubritate nu mai ridică deșeurile de la unele puncte de colectare.

Avem probleme cu ridicarea gunoiului. În oraș, noi avem în total 22 puncte de colectare, din care șapte platforme le-am înființat noi, deoarece nu erau suficiente. Operatorul de salubritate nu mai ridică gunoiul de la aceste șapte puncte, din cauză că nu sunt dotate cu containere noi. Fiecare platformă are șase containere și ne-ar trebui aproximativ 40.000 lei pentru a cumpăra containere noi pentru toate punctele. Nu dispunem de aceste fonduri. Containerele vechi sunt bune și pot fi exploatate în continuare.”, a declarat Vasile Voicu.

În cursul lunii septembrie 2019, după aprobarea tarifele aferente contractului de delegare a gestionării serviciilor de salubritate, vor intra în activitate alți doi operatori economici.

Este vorba despre operatorii care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din zonele Vaslui și Bârlad. Zona Vaslui cuprinde 29 UAT-uri, iar zona Bârlad are 22 UAT-uri, ceea ce înseamnă că un procent de 60% din UAT-urile județului Vaslui vor fi conectate la sistemul integrat de management al deșeurilor.

Tarifele care vor fi aprobate de Agenția pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui sunt următoarele: tarif depozitare pentru deșeurile generate de populație 103,85 lei/tonă; tarif depozitare deșeuri generate de instituții, industrie și comerț 94,66 lei/tonă; tarif sortare pentru deșeuri reciclabile generate de populație 140,19 lei/tonă; tarif sortare pentru deșeurile reciclabile generate de instituții, industrie și comerț 136,62 lei/tonă.

Este nevoie de deșeuri la groapa ecologică de la Roșiești

În cursul lunii iulie 2019, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat prelungirea cu un an a perioadei în care județul Galați va depozita deșeuri la groapa ecologică de la Roșiești.

Astfel, la groapa Roșiești vor ajunge lunar aproximativ 3.100 tone de deșeuri menajere nepericuloase, generate de 59 UAT-uri din județul învecinat.

În perioada iunie 2018 – iunie 2019, la depozitul ecologic de la Roșiești a fost depozitată o cantitate totală de 72.715 tone deșeuri (incluzând 17.754 tone de deșeuri din județul Galați), față de cantitatea de 79.724 tone deșeuri prevăzută a fi depozitată anual.

Începând de luni, 23 iulie 2018, a fost deschis depozitul ecologic de la Roșiești. Serviciului public de management al deșeurilor a fost delegat firmei S.C. Romprest Energy S.R.L. București. Depozitul de la Roșiești are în componență o linie de sortare, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje etc. Depozitul va avea două celule de depozitare, din care a doua celulă va fi deschisă de către concesionarul serviciului. Prima celulă va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă în perioada 2030 – 2042.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: