Home » Social » Lecția de perseverență a unei bârlădence care a studiat în străinătate și cântă în orchestre mari din Germania

Lecția de perseverență a unei bârlădence care a studiat în străinătate și cântă în orchestre mari din Germania

De la Bârlad, pe cele mai importante scene ale capitalelor europene. Este povestea bârlădencei Bianca Alecu (28 ani), fostă elevă a școlii de artă „Nicola N. Tonitza”, care a început să studieze flautul în 2005, când avea aproape 10 ani.

După 18 ani de studiu muzical, flautista Bianca Alecu afirmă că încă mai are de învățat. Studiază acum pentru a obține o diplomă de perfecționare care o va ajuta să acceadă în orchestră, ca instrumentist. A descoperit, mai nou, un instrument care o fascinează și pe care vrea să-l aprofundeze, piculina. În parallel, însă, în afară de concertele la care participă, ca instrumentist colaborator, predă zilnic flautul în diferite școli private din Mannheim, Germania. 

Talentul, determinarea și perseverența au ajutat-o pe Bianca să ajungă departe din punct de vedere profesional. Pentru asta a muncit enorm, a studiat mult, a fost nevoită să învețe mai multe limbi străine și a făcut eforturi de adaptare în Franța și Germania, țări unde a studiat muzica.

Momentan cântă în mai multe orchestre germane, care organizează turnee în toată lumea. Dar concertează și în cadrul a două duete, unul cu harpă și altul cu pian.

Cântă și cu orchestra de studenți „Medeea”, pe care a înființat-o împreună cu două colege, o orchestră de suflet.

Suntem în plin proces de depunere a actelor pentru obținerea de finanțare privată cu care orchestra „Medeea” să poată să organizeze mai multe concerte ca până acum. Este o orchestră în care cred și unde abordăm diferite repertorii, așa că sunt convinsă că vom reuși în ceea ce ne-am propus.”, a mărturisit pentru Est News Bianca Alecu, venită în vacanță acasă.

Este deja un artist împlinit pentru vârsta sa, care continuă permanent să se perfecționeze.

În ultimii ani, a participat la master – class-uri în Europa, unde a cântat alături de staruri internaționale ale flautului. A concertat până acum pe șcene din Germania, Franța, Elveția, Italia, Spania, Belgia, Austria, dar în România nu, cel puțin până acum.

Artist stradal cu licență în muzicologie

Bianca a început să studieze flautul la Bârlad, alături de Camelia Andrei, o profesoară excelentă din toate punctele de vedere, după cum o descrie flautista. A urmat liceul de muzică „Octav Băncilă” din Iași și, între timp, a cunoscut un profesor francez care venise în București să coordoneze un master – class.

Am vrut să îmi încerc puterile și să urmez Conservatorul în Franța, la Strasbourg. Aveam un verișor care studia acolo percuția. Am reușit să intru și am studiat flautul cu doi profesori francezi și cu unul italian, Mario Caroli, un star al flautului pentru cunoscători. În paralel am început o licență în muzicologie, ca să am o diplomă validă aveam nevoie de această licență. Sistemul de învățământ francez e diferit față de școala de muzică din Europa. Ca să pot să îmi susțin studiile (800 euro lunar), am fost nevoită să-mi câștig existența folosindu-mă de talentul meu de muzician. Primii doi ani am avut o bursă socială, dar banii nu erau de ajuns, așa că aproape timp de patru ani am cântat lumii pe stradă. Patru ani, scena mea erau străzile din Strasbourg, unde am avut parte numai de experiențe frumoase. Am primit în dar partituri muzicale, chiar și un flaut de la un domn a cărui fiică știa să cânte la acest instrument. Nu este o rușine să cânți pe stradă în Occident. Sunt mulți muzicieni cunoscuți care cântă pe stradă.”, a povestit Bianca Alecu.

Talentata flautistă a terminat Conservatorul din Strasburg în 2013, iar în 2014 și-a dat licența. În ultimii doi ani dintre cei trei de licență a primit bursă de merit. Bursa, în valoare de 1500 euro pe semestru, nu era suficientă, așa că în primul an de facultate a fost supraveghetor pentru studenți.

De fapt și în ultimii doi ani de facultate, tot din dorința de a se întreține dar și de a căpăta experiență, Bianca a predat la o școală de stat, unde era plătită la oră.

Cântând pe stradă, într-o zi, Damian Drăghici, parlamentar român și președinte al Fundației „Brigh light”, a rămas impresionat de talentul româncei și i-a oferit o bursă de studii pentru masterat. Alături de Drăghici au susținut-o pe Bianca și alți europarlamentari români, care în 2014 își desfășurau activitatea la Strasbourg. 

A fost o rază de lumină care a venit în viața ei drept mulțumire pentru strădania și talentul nativ potențat de o muncă asiduuă.

Bianca a impresionat profesorii de la Conservatorul din Mannheim

Pentru că voia să schimbe ceva în viața ei, a aplicat pentru master la mai multe Conservatoare din Germania, și a fost admisă la 2 dintre ele.

Ca să intri în Germania la Conservator la masterat, este foarte greu. Îmi amintesc că erau peste 80 de concurenți care aplicaseră la Conservatorul din Mannheim. Eu am cântat ultima și când am aflat că am fost admisă vă spun sincer că era să cad de pe bicicletă. Am cântat alături de concurenți foarte buni, care aveau flaute foarte scumpe, unele chiar din aur, dar eu am reușit totuși cu un flaut ceva mai modest să conving juriul.”, a mai precizat Bianca.

Începuse o nouă pagină din viața ei dar, temerară cum este, nu a dat înapoi. Nu știa limba, nu știa țara, toate erau diferite, dar nu o speria noul. 

A intrat la clasa unui profesor francez, dar a trebuit să învețe foarte bine germana pentru a se descurca, întrucât ceilalți profesori predau în germană. A învățat singură limba germană, așa cum a învățat limba franceză, spaniolă, portugheza, alături de engleza pe care o știa din școală și de limba italiană, pe care o aprofundase mai mult la bursa de muzicologie (unde trebuia să învețe și limbi străine).

Nu a dezamăgit europarlamentarii care au ajutat-o pentru că a terminat masterul cu nota 9, 95, o notă foarte mare, deoarece pe lângă muzică a trebuit să învețe multe materii complicate, complexe, printre care istoria artei și istoria muzicii vieneze.

Drumul ei spre perfecționare nu se încheiase. Își propusese să mai facă și altceva: pedagogie-flaut. Și a reușit. Și-a luat licența tot în Germania, la Mannheim.

Aceste studii i-au folosit foarte mult la concertul de la final, mai precis la examenul pentru care a organizat o orchestră de cameră, unde a cântat alături de o harpistă. Atunci i-a venit ideea să înființeze orchestră, pe proiect, care să se numească „Medeea”, o orchestră cu studenți.

Camelia Andrei, profesoara de flaut care a inspirat-o pe Bianca să se autodepășească

Chiar dacă este foarte prinsă în concerte și ore de flaut la școli private, Bianca Alecu găsește puterea de a se ocupa în continuare de orchestra „Medeea”.

Nu cântă dumnezeiește doar la flaut, ci și vocal, în special pop și jazz. Ori de câte ori vine în vacanță acasă, de Crăciun merge să-și colinde fosta profesoară de flaut, Camelia Andrei. Cea care i-a pus pentru prima dată flautul în mană este impresionată de calitățile vocale ale Biancăi și de frumosul parcurs pe care, cu încredere și muncă, l-a urmat pas cu pas. 

În străinătate ca muzician trebuie să fi foarte bun, punctual, muncitor, perseverent, serios, și mai ales să studiezi mult individual.

Studiul individual i-a fost insuflat cu dibăcie de Camelia Andrei. Bianca recunoaște că dacă astăzi a ajuns să dorească să se autodepășească, se datorează faptului că prima profesoară de flaut a știut cum să o determine să studieze individual.

Cred că i-am fost simaptică doamnei Andrei, între noi s-a format o prietenie strânsă, fără să-mi fi propus. O respect, o admir așa cum am făcut-o de mică. Camelia Andrei a avut o influență foarte mare asupra mea. A fost modelul meu ca muzician, ca femeie și chiar ca vestimentație. Are un fel special de a motiva elevii. De aceea are și rezultate foarte bune cu ei. Îi face să studieze singuri. M-a atras prin eleganța ei, prin simplitatea ei, prin calmitatea ei, dar și prin faptul că este o femeie cu mult caracter. O iubesc și o sun de fiecare data când vin acasă la părinți.”, s-a confesat Bianca.

Și în această vacanță, Bianca s-a întâlnit cu profesoara ei, pe strada Kogălniceanu, acolo unde a văzut pentru prima oară o partitură, în sălița mică, dar plină de spirit, unde a studiat flautul pe când avea doar 10 ani. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*