Home » Politic » Majoritatea PSD din CJ Vaslui nu a dat nicio șansă opoziției la echilibrarea bugetelor locale

Majoritatea PSD din CJ Vaslui nu a dat nicio șansă opoziției la echilibrarea bugetelor locale

de Dănuț CIOBANU

Echilibrarea bugetelor locale s-a încheiat extrem de prost pentru consilierii județeni din opoziție. Deși au acuzat conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui că împarte banii după preferințe politice și au redactat în plenul ședinței mai multe amendamente, consilierii liberali au pierdut pe linie. Toate amendamentele formulate de aceștia au fost respinse. „Eu nu am spus că voi aproba propunerile minoritarilor.”, le-a transmis liberalilor Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Consiliul Județean Vaslui a aprobat, cu majoritate de voturi, ultima repartizare de sume din fondul constituit din impozitul pe venit pe anul 2019. Suma rămasă la dispoziția CJ-ului pentru echilibrarea bugetelor locale a fost de 7.597.000 lei. Resursele financiare au fost repartizate unui număr total de 49 UAT-uri, sumele împărțite fiind cuprinse între 50 și 900 mii lei.

Deși au insistat cu noi amendamente pentru a introduce pe lista beneficiarilor și alte UAT-uri, consilierii din opoziție s-au resemnat în fața votului majorității.

Nu m-am bucurat când am văzut propunerile, deși unii primari liberali sunt vizați favorabil de această alocare. În acest an au fost mai multe alocări subiective, în favoarea primarilor PSD. Huși, Hoceni, Pădureni, Ciocani, Arsura, Bălteni sunt UAT-urile cu cele mai mari alocări, iar nimeni din primarii noștri nu se ridică la aceste cifre. Comunele Tăcuta și Stanilești nu au primit niciun leu.”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier PNL.

Consilierii din opoziție au adăugat că, potrivit algoritmului politic, primarii din opoziție ar fi trebuit să beneficieze de 30% din suma repartizată și au primit un procent de numai 11%.

Toate amendamentele respinse

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că nu există o normă în ceea ce privește împărțirea banilor, ci echilibrarea se poate face doar prin consens.

Eu nu am spus că voi aproba propunerile minoritarilor. Toate amendamentele se supun la vot. Nu suntem obligați să luăm o hotărâre într-un anumit sens.”, a precizat Buzatu.

În consecință, consilierii liberali au redactat în plenul ședinței trei amendamente, prin care s-a propus acordarea de sume de bani pentru comuna Vetrișoaia (200.000 lei), Laza (150.000 lei) și Tăcuta (88.000 lei). Pentru a acoperi financiar aceste amendamente, s-a solicitat reducerea sumelor alocate pentru Huși, Dănești, Iana și Ștefan cel Mare.

La fel ca și în ședințele anterioare, când s-au echilibrat bugetele locale, toate cele trei amendamente au fost respinse, iar proiectul de hotărâre a fost adoptat în varianta inițială.

Fondul la dispoziția CJ Vaslui, care reprezintă 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul stat în anul 2019, se repartizează pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: