Home » Sanatate » Investiții de milioane de euro în sănătate, pentru ca județul Vaslui să devină unul din centrele medicale importante din Moldova

Investiții de milioane de euro în sănătate, pentru ca județul Vaslui să devină unul din centrele medicale importante din Moldova

de Dănuț CIOBANU

Investițiile în sănătate rămân prioritatea zero pentru Consiliul Județean Vaslui. Prin intermediul unor proiecte finanțate de la bugetul județului sau din fonduri europene, se dorește creșterea calității serviciilor medicale. În acest moment, sunt în derulare proiecte de zeci de milioane euro, care vizează construcția centrului de zi, a noului ambulatoriu, și dotarea acestuia cu echipamente medicale, construcția unui heliport și extinderea unității de primire urgențe.

Vasluienii nu vor mai fi nevoiți să meargă la alte spitale din regiune. Consiliul Județean (CJ) Vaslui continuă să investească masiv în unitățile de sănătate, în așa fel încât serviciile medicale oferite în județ să fie unele de înaltă calitate.

Suntem în plin proces de modernizare a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui. Avem proiecte pe care le derulăm din fonduri proprii, cum ar fi construcția Pavilionului de zi. În paralel, cu bani de la bugetul de stat și fonduri europene, construim și dotăm cu aparatură modernă noul ambulatoriu. Corpul central al SJU s-a făcut, de asemenea, din fonduri europene. Problema spitalului este una a întregii comunități. La Vaslui am pus bazele unei bune organizări, am crescut calitativ serviciile medicale, astfel încât trimiterile la alte spitale din Moldova să fie cât mai puține.”, a spus președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

În prezent, CJ Vaslui pregătește construcția Spitalului nr. 2 Vaslui.

Am făcut un parteneriat cu Consiliul Local Vaslui, avem studiul de fezabilitate și proiectul și ne-am adresat Companiei Naționale de Investiții (CNI) pentru a demara lucrările. Dacă investiția intră la licitație, putem finaliza Spitalul nr. 2.”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Cele trei secții ale unității de sănătate se vor ridica pe terenul disponibil din curtea Spitalului nr. 2, de pe strada Doctor Ghelerter nr. 2, teren care se întinde pe o suprafață de 20.936 metri pătrați.

Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 84.207.585 lei cu TVA, investiția urmând să fie eșalonată pe o perioadă de trei ani.

UPU Vaslui se extinde

Ana Rinder, directorul SJU Vaslui, se bucură că au înțeles și consilierii județeni cât de importantă este modernizarea unităților de sănătate și accesarea de resurse financiare pentru finanțarea lucrărilor.

Marți, 3 septembrie 2019, a venit o adresă de la CNI, prin care a solicitat CJ Vaslui o serie de documente, care au legătură cu construcția Spitalul nr. 2. Niciun un proiect pe care spitalul îl derulează nu a venit fără o muncă imensă. Nu primim noi proiecte pentru că suntem frumoși.”, a spus Ana Rinder.

În prezent, SJU Vaslui are în derulare mai multe obiective de investiții. Este vorba despre construcția centrului de zi, a noului ambulatoriu și dotarea acestuia cu echipamente medicale, construcția unui heliport și extinderea unității de primire urgențe (UPU).

Clădirea ambulatoriului se realizează cu finanțare de la Compania Națională de Investiții. Ambulatoriul va avea două etaje, iar la subsol va fi secția de medicină legală.

Proiectul privind dotarea noului ambulatoriu este finanțat prin intermediul POR 2014 – 2020, valoarea investiției fiind de

10.360.254 lei, din care finanțarea nerambursabilă europeană se ridică la 10.153.048 lei, iar restul reprezintă cofinanțarea autorităților județene. Perioada de implementare a proiectului este de 27 luni.

Proiectul «Extinderea Unității de Primiri Urgențe și construirea unui heliport» se ridică la suma de 10.713.264 lei, din care 6.699.421 lei reprezintă fonduri nerabursabile europene acordate prin POR 2014-2020, iar suma de 4.013.842 lei reprezintă partea de cofinanțare a CJ Vaslui.

Contractul de finanțare a fost semnat în cursul lunii martie 2019, iar în prezent a fost lansată procedura de organizare a licitației pentru adjudecarea serviciilor de proiectare. Perioada de implementare a investiției este de 50 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Anual, la UPU din cadrul SJU Vaslui sunt tratați în medie 56.000 pacienți, din care aproximativ 16.000 copii și 40.000 adulți.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: