Home » Social » Investiții de 130 milioane lei în transportul public de călători din municipiul Vaslui

Investiții de 130 milioane lei în transportul public de călători din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Local Vaslui a adoptat studiul de fezabilitate și memoriul privind construcția depoului pentru transportul public. Documentele sunt necesare pentru continuarea etapei de precontractare și, ulterior, semnarea contractului de finanțare. Investiția privind construcția depoului a fost depusă la pachet cu extinderea traseelor de transport, valoarea cumulată a proiectelor fiind de 130 milioane lei. Primăria Vaslui a depus pe POR 2014-2020 un pachet de proiecte în sumă de 220 milioane lei.

Consiliul Local (CL) Vaslui a votat într-o ședință extraordinară care a avut loc vineri, 6 septembrie 2019, o hotărâre privind proiectul de realizare a unui depou pentru transportul public. Hotărârea face referire la documentația tehnico-economică, faza studiu de fezabilitate a indicatorilor tehnico-economici.

De asemenea, a fost votat memoriul privind descrierea sumară a investiției în forma finală, rezultată ca urmare a parcurgerii etapei de evaluare a conformității administrative și eligibilității, și a etapei de evaluare tehnică și financiară.

Proiectul privind construcția depoului a fost depus pe segmentul transportului public local, împreună cu proiectul de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători. Cele două proiecte depuse pe Axa Prioritară 4 din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 au o valoare estimată cumulată de aproximativ 130.000.000 lei.

Proiectul de extindere a rutelor pentru transportul de călători are la bază o componentă referitoare la achiziționarea de mijloace de transport de călători ecologice și o componentă care privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport local din municipiul Vaslui.

Astfel, în cadrul proiectului vor fi achiziționate 18 mijloace de transport călători, din care opt autobuze hibrid diesel/electric și 10 troleibuze nearticulate.

În ceea ce privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente. Totdodată, pe traseele de extindere a rutelor ecologice se vor amenaja trotuare pentru călători.

Bani europeni pentru dezvoltare

La această dată, în municipiul Vaslui sunt în implementare proiecte europene care se ridică la suma de 7 milioane lei, investiții care au demarat în perioada 2017 și 2018 și vor fi finalizate în următorii ani.

În paralel, Primăria Vaslui a mai depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul POR 2014-2020, un alt pachet de proiecte care se ridică la suma de 220 milioane lei.

Cum resursele de la bugetul local sunt total insuficiente pentru a acoperi obiectivele de investiții propuse, Primăria Vaslui apelează la finanțarea externă pentru derularea programelor de dezvoltare.

„Această valoare a investițiilor din proiecte europene reprezintă două bugete și jumătate ale orașului nostru. Anul trecut bugetul municipiului Vaslui a fost de 100 milioane lei, iar veniturile din acest an sunt previzionate la aceeași sumă. În prezent, proiectele se află în diferite stadii de conformare. Este vorba despre investiții în transportul local, iluminatul public, proiecte transfortaliere cu raioane din Republica Moldova, proiecte pe școli etc. Toate aceste proiecte vor fi implementate începând cu acest an și în anii viitori.”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: