Home » Sanatate » Persoanele cu dizabilități din Centrul Huși vor fi mutate în locuințe protejate în 2021

Persoanele cu dizabilități din Centrul Huși vor fi mutate în locuințe protejate în 2021

de Dănuț CIOBANU

DGASPC Vaslui va finaliza, în cursul anului viitor, 12 proiecte în valoare de 20 milioane lei, pentru construcția de locuințe protejate. În noile case, vor fi transferate cele 200 persoane cu dizabilități de la Centrul de Recuperare Huși. Investițiile în locuințele protejate se derulează în Tutova, Murgeni, Pogana, Banca, Găgești, Oltenești. În județul Vaslui sunt înregistrate 17.000 de persoane cu dizabilități, din care 500 sunt instituționalizate.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui a obținut finanțare de la bugetul de stat pentru implementarea unui număr de 12 proiecte, dedicate persoanelor cu dizabilități. Valoarea totală a investițiilor se ridică la circa 20 milioane lei, iar termenul de finalizare asumat este anul 2020.

Directorul DGASPC Vaslui, Ionel Ștefănică Armeanu, a precizat că beneficiarii acestor proiecte prin care se construiesc locuințe protejate sunt cele 200 persoane cu dizabilități instituționalizate în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși.

Practic, se dorește ca, în cursul anului 202, toate persoanele din centrul de la Huși să fie mutate în noile spații de cazare.

„Noi implementăm aceste proiecte și avem ca parteneri mai multe UAT-uri, care ne-au dat terenurile pe care se ridică aceste construcții. Aș putea spune că una din prioritățile activității noastre ține de finalizarea acestor proiecte. Centrul de la Huși are un număr mare de beneficiari și, potrivit acordurilor pe care Ministerul Muncii le are încheiate cu Uniunea Europeană, aceste centre mari trebuie închise. În casele protejate vor locui un număr mult mai mic de beneficiari, iar persoanele cu dizabilități vor putea fi îngrijite mai bine.”, a spus Ionel Armeanu.

Actuala clădire în care funcționează Centrul de Recuperare de la Huși are parter și trei etaje. Structura de rezistență a construcției este bună și este posibil ca, după mutarea beneficiarilor în casele protejate, Consiliul Județean Vaslui să înființeze aici noi locuințe sociale.

Investiții în locuințe noi

În cursul lunii august 2019, DGASPC Vaslui a câștigat finanțarea pentru cinci proiecte care vor fi implementate în satul Bălești – comuna Cozmești și în comunele Roșiești, Zorleni, Banca și Hoceni.

Proiectele acceptate la finanțare au fost selectate de pe lista de rezervă, deoarece pe programul național au mai rămas bani. Proiectele sunt finanțate prin Programul de Interes Național «Înființarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziției tinerilor cu dizabilități de la sistemul de protecție specială a copilului, către sistemul de protecție a personelor adulte cu dizabilități».

Cele cinci proiecte se adaugă altor șapte investiții care prevăd înființarea unui număr de șapte centre de zi în localitățile Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui, Banca, Găgești și Oltenești.

În jurul celor șapte centre de zi, la o distanță de maximum 20 kilometri, vor fi construite două sau trei locuințe protejate, în care vor locui între 8 și 12 persoane adulte cu dizabilități.

Bani europeni pentru asistență socială

Centrele de zi de la Găgești și Oltenești sunt finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Contractul de finanțare al proiectului din Găgești a fost semnat, valoare totală a investițiilor fiind de 3.544.484 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la 3.127.054 lei.

Investițiile din cadrul proiectului vizează construirea unui număr de trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 beneficiari în fiecare locuința protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități.

„Nu am stat pe gânduri când am fost întrebat dacă deținem o locație pentru centrul de zi. Am găsit clădirea și terenurile pe care se vor ridica locuințele protejate. Eu mă bucur că se face această investiție la noi în comună. La centrul de zi și în locuințele protejate se vor înființa peste 20 de locuri de muncă.”, a spus Costică Stupu, primarul comunei Găgești.

Un alt proiect prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se va derula în comuna Oltenești. Beneficiarul proiectului este DGASPC Vaslui, valoarea totală a investiției este de 3.599.811 lei, din care finanțarea europeană este în sumă de 3.389.656 lei. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat, iar execuția lucrărilor se va realiza până la finalul anului 2020.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: