Home » Social » Șoferii vasluieni vor putea contesta amenzile rutiere în județ, indiferent de locul în care au încălcat regulile de circulație

Șoferii vasluieni vor putea contesta amenzile rutiere în județ, indiferent de locul în care au încălcat regulile de circulație

Conducătorii auto vasluieni care au încălcat regulile de circulație într-un alt județ din țară vor putea să conteste amenda primită, dar și alte sancțiuni, de exemplu, suspendarea permisului auto, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau de care aparține acea localitate, nu acolo unde a fost constatată contravenția.

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanțelor de urgență ale Guvernului privind circulația pe drumurile publice și regimul juridic al contravențiilor a fost adoptată recent, tacit, de către Senat.

Documentul vizează schimbarea modului în care șoferii sancționați în alt județ decât cel de domiciliu vor putea să conteste amenzile primite.

Astfel, șoferii care locuiesc în România pot să conteste amenda primită în alt județ decât cel în care locuiesc la judecătoria de care aparțin. Contestarea procesului-verbal de contravenție se va putea face în aceeași perioadă ca în prezent, respectiv în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune.

„Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României.”, se arată în propunerea legislativă.

Până acum, șoferii care contestau o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere trebuiau să se adreseze judecătoriei “în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Modificările nu se aplică șoferilor care nu au domiciliul sau sediul, după caz, pe teritoriul României. Aceștia pot depune plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

Propunerea legislativă a depășit perioada în care putea fi dezbătută și adoptată de senatori, astfel fiind considerată adoptată în mod tacit. Documentul urmează să ajungă la Camera Deputaților și, pentru a intra în vigoare, are nevoie de semnătura președintelui statului și de publicarea în Monitorul Oficial.

De reținut este că parlamentarii au înregistrat la Senat, pentru dezbatere, un alt proiect ce conține măsuri similare, doar că acestea ar trebui să fie incluse doar în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, nu și în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: