Home » Social » Locuitorii din mediul rural spun că au sănătatea mai șubredă de la an la an

Locuitorii din mediul rural spun că au sănătatea mai șubredă de la an la an

Peste 1 milion de români consideră că au o stare de sănătate rea sau foarte rea, cei mai mulți fiind persoane vârstnice care locuiesc în mediul rural, arată un raport al Institutului Național de Statistică (INS).

Datele sunt îngrijorătoare în special pentru județele sărace, cum e și Vasluiul, unde populația din mediul rural nu beneficiază de servicii medicale de calitate, iar unii localnici recunosc că sănătatea lor scârțâie.

Documentul de la INS face referire la date colectate în anul 2018, atunci când 1,153 milioane de persoane cu vârsta de cel puțin 16 ani apreciau că au o stare de sănătate rea sau foarte rea. Dintre acestea, aproape două treimi (64,6%) sunt persoane cu vârsta de 65 de ani și peste, 22,9% între 50 și 64 de ani, iar 12,5% între 16 și 49 de ani.

Din numărul total de adulți care consideră că au o stare precară de sănătate, 437.000 sunt bărbați și 716.000 sunt femei.

În România există, de asemenea, o corelație importantă între starea de sănătate precară și mediul rural. Astfel, 596.000 de persoane din mediul rural (51,7% din total) cred că  au o stare de sănătate rea sau foarte rea, în condițiile în care populația rurală reprezintă 46% din populația totală a țării.

Majoritatea persoanelor (71,6%) care consideră că au o stare precară de sănătate sunt femei.

Nivel scăzut de educație, asociat cu un risc mai mare de boală

Datele oficială arată, pe de altă parte, o asociere clară între nivelul scăzut de educație și riscul de a avea o stare de sănătate precară în România.

Cel mai frecvent declară o stare de sănătate rea sau foarte rea persoanele cu nivel de pregătire gimnazială (31%) ṣi persoanele cu pregătire primară (inclusiv fără școală absolvită, 29,6%).”, scrie în raportul INS.

În schimb, salariații, lucrătorii pe cont propriu (inclusiv patronii), agricultorii și șomerii consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună în proporție de 80-92%.

În cazul pensionarilor, situația se schimbă considerabil: aproape trei din zece dintre ei se declară mulțumiți de starea de sănătate, mai mult de jumătate declară că au o stare de sănătate satisfăcătoare, iar 1 din 5 declară o stare de sănătate rea sau foarte rea.”, menționează raportul.

Pe regiuni, frecvența cea mai mare a persoanelor cu stare de sănătate nesatisfăcătoare se întâlnește în Sud-Est (include șase județe din Dobrogea, nord-estul Munteniei și sudul Moldovei) -9,7%, Sud-Muntenia (8,1%) și Nord-Vest (nordul Transilvaniei) – 8,1%.

Circa jumătate dintre persoanele de 16 ani ṣi peste se confruntă cu suferinṭă cronică sau probleme de sănătate atât în mediul rural cât ṣi în cel urban (50,5 % respectiv 49,5%). Evident că cele mai afectate de o boală cronică sau de invaliditate sunt persoanele vârstnice de 65 ani și peste (59,4%), urmate de cele cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 ani (28,1%).”, mai arată raportul.

Sănătatea șubredă afectează capacitatea de muncă

Mai mult de un sfert (26,5%) dintre persoanele cu vârsta de cel puțin 16 ani declară că activitatea lor zilnică a fost limitată de o problemă de sănătate pe o perioadă de cel puțin șase luni.

Proporția femeilor care au apreciat că sănătatea le-a afectat activitatea cotidiană este de 30,7%, mai ridicată decât cea înregistrată la bărbați (21,9%).

Pe categorii, problemele de sănătate care au avut ca efect limitarea activităților zilnice s-a observat la trei din cinci pensionari, fiind urmați de agricultori (aproape 1 din 5) și ṣomeri (mai mult de 1 din 10).( Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: