Home » Social » Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați de pregătirea profesională în sectorul agricol. În primele opt luni ale acestui an, nu mai puțin de 189 persoane au apelat la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.
Din numărul total de solicitanți, un număr de 114 participanți au finalizat instruirea. Situația absolvenților care au obținut certificate de calificare profesională este următoarea: 45 – apicultori, 23 – legumicultori, 11 – tractoriști, 12 – lucrători în cultura plantelor, 14 – lucrători în creșterea animalelor, 9 – pomicultori.
Pe lângă fermierii care au obținut certificatele profesionale, alte 75 de persoane sunt înscrise pentru a urma cursuri de calificare: 7 – apicultori, 4 – legumicultori, 2 – pomiculturi, 42 – tractoriști, 12 – lucrători în creșterea animalelor, 8 – lucrători în cultura plantelor.
„Cursurile de pregătire au nivelul de calificare I și se desfășoară pe o perioadă de 360 ore. Participanții dobândesc de la specialiști cu experiență în domeniul agricol cunoștințe necesare calificării pentru care au optat. Prețul unui curs de formare profesională este de 400 lei, iar al unui curs de instruire profesională este de 150 lei.”, a spus directorul adjunct al DAJ Vaslui, Aurel Ghineț.
Cursurile de instruire profesională sunt efectuate în vederea îmbunătățirii implementării proiectelor, derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Astfel, pentru submăsura privind instalarea tinerilor fermieri s-au înscris 10 cursanți, în timp ce pentru submăsura dedicată dezvoltării fermelor mici s-au înregistrat la cursurile de instruire profesională 14 fermieri.
DAJ Vaslui este autorizată de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui să organizeze cursuri de formare profesională pentru următoarele meserii: apicultor, legumicultor, tractorist agricol, lucrător în cultura plantelor, lucrător în creșterea animalelor și pomicultor. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: