Home » Sanatate » Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din județ, care timp de o lună nu au găsit în farmacii Trombostop, un medicament esențial pentru sănătatea lor.

Ministerul Sănătății anunța pe site-ul său, că începând din 16 septembrie, 10 distribuitori engros vor fi în posesia acestui medicament, folosit în tratarea mai multor afecțiuni.

Trombostopul este prescris de medici persoanelor ale căror timp de coagulare a sângelui trebuie monitorizați frecvent, lunar sau bilunar. În funcție de rezultatul analizei de sânge (INR), medicii prescriu pacienților dozajul pentru prevenirea cheagurilor de sânge sau a hemoragiei.

Pacienții care nu au găsit medicamentul de aproape o lună au fost nevoiți să cumpere un altul, Simptrom, care conține aceeași substanță activă, într-o concentrație dublă față de Trombostop. Așadar, pacienții au trebuit să înjumătățească sau să împartă la patru o pastilă de Simptrom, pentru a ajunge la doza indicată de medic.

Despre cauzele dispariției pe piață a Trombostopului, farmacii bârlădeni nu știu prea multe. Managerii de farmacii au solicitat zilnic acest medicament, dar depozitele nu le-au dat un răspuns pozitiv, întrucât nu mai aveau medicamentul de ceva vreme. Este posibil ca substanța activă, acenocumarol, să fi dispărut de pe piață și producătorii să fi fost în imposibilitatea de a mai produce Trombostopul. De asemenea lipsa acestui medicament, o perioadă de timp, s-ar datora procesului de serializare (securizare), care are drept scop evitarea pătrunderii medicamentelor falsificate în lanțul autorizat de distribuitori.

Nu este exclus ca lipsa Trombostopului din farmaciile județului și a țării să se datoreze exportului paralel, din cauza căruia mai multe medicamente au lipsit din țară, inclusiv citostaticele. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: