Home » Administratie » CJ Vaslui achită datorii de 1,9 milioane lei ale Spitalului Județean de Urgență

CJ Vaslui achită datorii de 1,9 milioane lei ale Spitalului Județean de Urgență

de Dănuț CIOBANU

Spitalul Județean de Urgență Vaslui primește un ajutor financiar de 2 milioane lei din bugetul CJ-ului. Banii vor fi folosiți pentru plata datoriilor, înregistrate la furnizori de servicii. CJ Vaslui a mai acordat luna trecută 1,6 milioane de lei, pentru acordarea vaucherelor de vacanță angajaților spitalului. În total, în acest an, CJ Vaslui va aloca din bugetul propriu 8 milioane de lei pentru finanțarea activității Spitalului de Urgență.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aloca Spitalului Județean de Urgență (SJU) un ajutor financiar în valoare de 2.116.773 lei. Banii sunt virați unității de sănătate în urma adreselor primite de CJ Vaslui, în care conducerea spitalului solicită suplimentarea bugetelor sau virări de credite. Transferul sumei este prevăzut în proiectul de rectificare a bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2019. Potrivit proiectului de hotărâre, care va fi dezbătut în ședința de vineri, 20 septembrie 2019, suma de 1.978.773 lei este alocată capitolului «bunuri și servicii» iar 200.000 de lei este prevăzută la secțiunea «alte cheltuieli».

Ana Rinder, directorul SJU Vaslui, a precizat că suma de 1,9 milioane de lei va fi folosită pentru plata sumelor care au devenit arierate, adică datorii care au depășit termenul de 90 de zile. Cu acești bani plătim datoriile pe care le avem la furnizori. Spitalul nu are resurse proprii pentru a face aceste plăți și apelăm la sprijinul CJ Vaslui”, a spus Ana Rinder. De asemenea, suma de 200.000 va fi utilizată pentru efectuarea plăților aferente persoanelor cu handicap neîncadrate.

SJU Vaslui a mai solicitat virări de credite bugetare și efectuarea unor dotări din sumele care au rămas în plus în urma aplicării procedurilor de achiziție publică. Este vorba despre achiziționarea unui troliu de ridicat cadavre, un microscop de laborator, un sistem de digitalizare cu folii fosforice și printare pe filme radiologice etc. Actualul sprijin financiar vine după ce în ședința CJ Vaslui din luna august 2019 a fost alocată spitalului suma de 1.635.000 de lei, pentru acordarea vaucherelor de vacanță angajaților unității.

CJ-ul finanțează spitalul cu 8 milioane de lei

Pentru acest an, veniturile totale ale SJU Vaslui se ridică la suma de 162.097.361 lei. Din totalul veniturilor, pentru secțiunea de funcționare este alocată suma de 151.339.481 lei, iar pentru secțiunea dezvoltare suma de 10.757.880 lei. Doar pentru cheltuielile de personal, pentru anul 2019 este prevăzută suma de 118.274.018 lei.

Capitolul de venituri este format din venituri proprii care se ridică la suma de 127.100.558 lei, subvenții de la bugetul consolidat al statului în valoare de 27.084.386 lei și subvenții de la bugetul local al județului Vaslui în sumă de 7.912.417 lei.

La nivelul anului 2018, Casă Județeană de Sănătate Vaslui a acoperit doar 80% din valoarea totală a serviciilor medicale acordate populației, restul de 20% urmând să fie acoperit din alte surse. Este vorba despre fonduri virate de la bugetul local al județului, venituri proprii, donații, sponsorizări etc.

„Anual, spitalul are peste 50.000 de pacienți. Aceste persoane trec poarta spitalului și ne cer să le acordăm servicii medicale. Spitalul este al județului Vaslui, nu tratăm doar pacienții din municipiu reședință de județ. Noi nu refuzăm pe nimeni. Orice spital acordă servicii medicale prin unitățile medicale de urgență. Suntem obligați să facem aceste servicii medicale, chiar dacă sumele nu sunt acoperite de Casă de Sănătate”, a spus Neculai Sorescu, directorul financiar al SJU Vaslui.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: