Home » Social » Pentru ce solicită bani europeni întreprinzătorii vasluieni? De la service-uri auto la saloane de coafură, patiserii și activități recreative

Pentru ce solicită bani europeni întreprinzătorii vasluieni? De la service-uri auto la saloane de coafură, patiserii și activități recreative

Afacerile tipic românești, înființate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, le aduc bani frumoși vasluienilor care au depus proiecte în cadrul schemelor de ajutor de minimis din categoria Start-up. Peste 100 idei de business made in Vaslui au primit undă verde la finanțare europeană în actuala perioadă de programare (2014 – 2020).  
8.700 noi afaceri românești au fost înființate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile la nivelul întregii țării, în ultimii 5 ani. Dintre acestea, 1.066 se află în Regiunea de Nord-Est, iar puțin peste 100 în județul Vaslui.
Cele mai frecvente domenii de activitate în care își încearcă norocul antreprenorii vasluieni sunt cele care țin de producție și sfera serviciilor. Mai exact, este vorba despre activități de întreținere și reparare a autovehiculelor (cod CAEN – 4520), coafură și alte activități de înfrumusețare (cod CAEN – 9602), fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie (cod CAEN – 1071).
Există și vasluieni care testează piața cu business-uri legate de diferite forme de învățământ (cod CAEN – 8559) și activități recreative și distractive (cod CAEN – 9329).
Aceste domenii de activitate se regăsesc și pe lista de preferințe a întreprinzătorilor din alte județe, mult mai dornici să facă afaceri cu fonduri europene. De exemplu, cele mai multe firme înființate cu sprijinul finanțărilor nerambursabile sunt în regiunea Centru, peste 1.500, în județele Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita și Covasna. În top 3 regiuni urmează Sud-Muntenia, cu peste 1.400 start-up-uri, apoi regiunea Sud-Vest Oltenia, cu peste 1.300 noi companii. În nord-vestul țării, au fost înființate 1.243 noi afaceri, cel mai atractiv fiind Clujul, care deține recordul național în ceea ce privește numărul firmelor de IT nou create.
Potrivit datelor de la Ministerul Fondurilor Europene, toate aceste startup-uri vor crea minimum 17.430 noi locuri de muncă, din care 2.475 au fost deja create în cadrul firmelor înființate prin Programul Diaspora Start-Up.
Cele mai optimiste estimări arată că aceste afaceri ar urma să aducă la bugetul de stat contribuții în valoare de 38,4 milioane euro, din salarii plătite pentru locurile de muncă nou create prin schemele de antreprenoriat, finanțate prin Fondul Social European. Rămâne de văzut cât din această sumă estimată va intra în mod real în vistieria județului Vaslui, din taxele și impozitele colectate de la cei mai proaspeți oameni de afaceri din zonă. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: