Home » Social » Viticultorii vasluieni au o recoltă de 10 tone de struguri de vin la hectar

Viticultorii vasluieni au o recoltă de 10 tone de struguri de vin la hectar

Viticultorii din județul Vaslui au în acest an o recoltă bună la strugurii de vin și de masă. Până la această dată s-au recoltat 145 hectare cu viță de vie din soiuri nobile pentru vin, fiind realizată o producție medie de struguri de 10.379 kilograme/hectar.

Tot până la această dată au fost culese și 102 hectare de viță de vie cu struguri pentru masă, fiind realizată o producție medie de 5.655 kilograme/hectar.

„Vremea este favorabilă pentru recoltat. Strugurii au un conținut de zahăr ridicat, pentru a se obține un vin de calitate. Până la sfârșitul lunii septembrie se va termina campania de recoltare la strugurii de vin. Avem în județ viticultori cu experiență, care aplică tehnologiile și au făcut investiții importante în ultimii ani. Au fost instalate sisteme de irigare prin picurare, au fost înlocuite soiurile, precum și sistemele de susținere. Avem un sector viticol dezvoltat, care exportă vinuri de calitate în mai mute țări”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

În județul Vaslui sunt cultivate cu viță de vie din soiuri nobile pentru vin 3. 965 hectare și 162 hectare cu struguri de masă. Printre soiurile nobile existente în județul Vaslui predomină soiurile albe: Fetească regală, Fetească albă, Aligote, Zgihara de Huși, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.

Producătorii de struguri pentru vin care comercializează struguri din propria recoltă, au obligația de a ține evidența producției și a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Această obligație revine tuturor producătorilor, indiferent de suprafața cultivată. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: