Home » Administratie » CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se va retrage din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Vaslui. Decizia de retragere a fost luată în contextul intrării în vigoare a noului Cod Administrativ.

CJ Vaslui a aprobat în anul 2014 participarea județului Vaslui la constituirea Zonei Metropolitane Vaslui. Initiativa de asociere cu municipiul Vaslui și cele 11 UAT-uri din jurul său (Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Tanacu, Văleni și Zăpodeni) s-a făcut prin acordul administrațiilor publice locale. Ca urmare a intrării în vigoare din luna iulie 2019 a Codului Adminitrativ, a fost abrogată Legea administrației publice locale nr. 215/2001 în baza căreia CJ Vaslui s-a asociat la Zona Metropolitană.

Codul Administrativ definește în mod clar zona metropolitană ca fiind o asociere pe bază de parteneriat între Capitala României sau municipiile de rangul I ori municipiile reședință de județ și UAT-urile aflate în zona limitrofă. În consecință, CJ Vaslui a decis retragerea din Zona Metropolitană Vaslui.

Strategia de Dezvoltare a Polului Metropolitan Vaslui 2014 – 2020 cuprinde circa 70 de proiecte care vizează întreaga zonă metropolitană sau numai municipiul Vaslui. O primă direcție de acțiune în ceea ce privește investițiile este dezvoltarea transportului public în toată zona metropolitană. Un al proiect comun va fi reabilitarea centrului de agrement de la Poiana Căprioarei, precum și un proiect în parteneriat cu localitatea Pușcași.

Potrivit legii, municipiile resedință de județ pot constitui zone metropolitane prin asociere cu localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată. Pe perioada exercițiului bugetar al UE 2014 -2020, sunt introduse o serie de instrumente financiare noi, adresate exclusiv dezvoltării urbane integrate. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: