Home » Social » La Bârlad, nesimțirea recidivează în același loc, dar într-o formă și mai sfidătoare

La Bârlad, nesimțirea recidivează în același loc, dar într-o formă și mai sfidătoare

Un spațiu (încă) verde din zona centrală a Bârladului, situat foarte aproape de Primăria orașului, a fost invadat duminică dimineață de gunoiul unui locatar certat nu doar cu bunul-simț, ci și cu spiritul… pudorii.

Bucăți de hârtie igienică folosită și alte resturi de obiecte de îngrijire intimă au transformat un scuar de pe strada Vasile Lupu într-un colț suprarealist, cu miros de W.C. public.

Ce s-a întâmplat mai exact, de zona a ajuns să fie ocolită de trecători, care-și fereau privirile și nasurile, în pas grăbit?

Locatarii de la scara de bloc din apropiere (aceeași unde, iarna trecută, s-a mai întâmplat ca saci menajeri plini cu gunoi să zacă pe caldarâm, după un zbor de câteva etaje – https://estnews.ro/2018/12/17/gunoiul-unui-nesimtit/) spun că sâmbătă au zărit pe asfalt un ghiveci de flori aruncat, pentru ca duminică, peisajul să fie completat de resturile de la toaletă.

Dincolo de imaginația unora sau a altora, care pun tabloul pe seama scenelor pasionale cu ghivece de flori care zboară pe fereastră, un lucru rămâne sigur: nesimțirea unor semeni nu are limite! Ba, mai mult, începe să atace mediul ambiant. Cum altfel să interpretăm gestul bârlădeanului care s-a descotorosit de gunoiul de la toaletă și a găsit de cuviință să-l abandoneze în văzul tuturor, chiar lângă un copăcel înflorit? Dacă în alte orașe, scene de acest fel sunt descurajate de ochii vigilenți ai angajaților de la Poliția Locală, care aplică amenzi usturătoare, în Bârlad nesimțiții n-au frică deloc că neglijența se plătește și că, mai devreme sau mai târziu, se poate întoarce împotriva lor, ca un bumerang. Nicio patrulă de polițiști locali n-a „periat” zona centrală a orașului în week-end (și n-ar fi prima dată când semnalăm acest lucru!), ceea ce face din Bârlad un loc în care se manifestă nestingherit lipsa de rușine a unor cetățeni.

A-ți expune gunoiul, spun psihologii, denotă caracteristicile unor anomalii psihologice persistente. Pe de altă parte, e cea mai evidentă formă de sfidare la adresa semenilor și arată nu doar că nu-ți pasă de sănătatea lor, ci și că ai grave probleme de acceptare și acomodare cu traiul în comun.

Comportamentul de „junglă” mai este specific și oamenilor frustrați, care vor să atragă atenția asupra lor. Cu alte cuvine, spune-mi ce fel arată gunoiul pe care îl arunci, ca să-ți spun cine ești!  (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: