Home » Social » Statuia lui Ștefan cel Mare va fi restaurată cu bani europeni

Statuia lui Ștefan cel Mare va fi restaurată cu bani europeni

de Dănuț CIOBANU

Proiectul european transfrontalier «Pe urmele lui Ștefan cel Mare” a fost preselectat pentru finanțare. După ce dosarul va trece de perioada de contestații, se va depune studiul de fezabilitate, urmând ca ulterior să fie semnat contractul de finanțare. Investiția are o valoare totală de 7,6 milioane de lei și constă în restaurarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani.

Județul Vaslui a primit o veste foarte bună în ceea de privește obținerea de finanțare pentru proiectele europene transfrontaliere. Proiectul intitulat «Pe urmele lui Ștefan cel Mare” a fost preselectat pentru finanțare în urma evaluării tehnice și financiare. Proiectul a fost depus la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași și are o valoare totală de 7.647.954 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6.883.158 lei. Inițiatorii proiectului sunt Consiliul Județean (CJ) Vaslui, în parteneriat cu Muzeul Județean Vaslui, Raionul Hâncești din Republica Moldova și Primăria Muntenii de Jos.

Elena Chircu, directorul Direcției pentru Integrare Europeană din cadrul CJ Vaslui, a spus că după preselectare urmează o perioadă legală de depunere a contestațiilor, care durează 10 zile: Dacă nu vor fi depuse contestații pe dosarul nostru și vom rămâne printre proiectele selectate, în luna februarie 2020 va trebui să depunem studiul de fezabilitate. La rândul lui, studiul va fi evaluat, iar dacă trece procedura vom semna contractul de finanțare. La nivelul celor patru județe din Moldova: Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, au fost selectate doar șase proiecte pentru finanțare”.

Investiția privește reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, în zona ansamblului ecvestru urmând să fie construit un parc tematic intitulat «Ctitorii Ștefaniene» și două spații expoziționale. Parcul va cuprinde machete ale cetăților construite în timpul domnitorului de pe întregul teritoriu al Moldovei Mari, precum și o machetă cu Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare.

„Tot în cadrul acestui proiect se va construi un amfiteatru în aer liber și un spațiu pentru amenajarea de târguri”, a mai spus Elena Chircu.

În Republica Moldova, finanțarea europeană va fi alocată pentru reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie de la Ciuciuleni, unde va fi înființat un spațiu expozițional dedicat domnitorului Ștefan cel Mare.

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*