Home » Sanatate » Anchetă la Spitalul din Huși. Pacient diagnosticat greșit cu cancer în fază terminală

Anchetă la Spitalul din Huși. Pacient diagnosticat greșit cu cancer în fază terminală

de Daniel Micu

Un medic de la Spitalul Municipal Huși este anchetat de Comisia de Etica din cadrul unitatii sanitare, dupa ce familia unui pacient a reclamat comportamentul inuman de care a dat dovadă in momentul in care bolnavul a ajuns, in miez de noapte, cu insuficienta respiratorie, la Compartimentul de Primiri Urgente. Rudele spun ca doctorita care era de garda le-a certat aspru pentru ca nu au chemat ambulanta in cursul zilei si ca barbatul, in varsta de 55 de ani, ar avea metastaze, desi in acel moment nu exista acest diagnostic. Le-a spus clar ca nu traieste pana dimineata si le-a cerut un numar de telefon, pentru a-i anunta cand moare. Omul a supraviețuit si a fost operat a doua zi la Spitalul de Urgență din Vaslui. I-a fost montat un dispozitiv la gât, prin care poate respira si urmeaza sa afle dacă suferă sau nu de cancer. Între timp, la Husi, conducerea spitalului a început o anchetă.

Rodica Caraman, sora bolnavului, poveste indignata intamplarea pe care a trait-o in noaptea de 25 septembrie. Abia ajunsa in satul natal, Rusca, femeia si-a gasit fratele in stare grava, abia respirând. Speriată, mai ales ca in urma cu doua saptamani acesta refuzase internarea la ORL Vaslui de teama, femeia a solicitat o ambulanță pentru bolnav si a rugat o vecina sa o duca la Husi, cu masina. Ambele au intrat la Urgente, sa stea de vorba cu medicul de gardă si sa afle ce se intampla cu bărbatul.

„Cand am ajuns acasa, fratele meu nu putea respira, era slabit. Impreuna cu vecina am chemat ambulanta. La spital, doamna doctor a tipat, efectiv, la noi, suparata ca l-am adus noaptea si nu in timpul zilei. Ne-a dus la patul lui, el fiind in perfuzii, si a zis: «Uitați in ce hal arata! Asta nu trăiește! Moare! Moare! Sa lăsați numărul de telefon sa va anunt cand moare! Eu am doar patru medici in spital, nu am ORL-ist. La cine sa il dau?! Nu am ce sa ii fac!». Pe un ton ridicat a spus ca moare, ca are metastaze, deși nu s-au facut analize sau RMN, din care sa reiasă asta. Eu tocmai am învins o forma de cancer si cand am auzit asa ceva din gura medicului, aproape mi s-a facut rau. M-am așezat pe un scaun. Vecina mea i-a spus ca vorbeste prea dur si ca nu e normal. Eu deja ma gandeam la sicriu…. E inuman si revoltator modul cum s-a comportat acest medic cu noi, cu fratele meu. El a trecut noaptea cu bine, i-au făcut tratament. La ora 6 dimineața o ambulanță l-a dus la spitalul din Vaslui unde a și fost operat și i s-a luat biopsie. Are un dispozitiv in gat, respira, mananca. Nu a murit ca asa a zis doamna doctor de la Husi! Nimeni nu merita sa fie tratat in acest mod intr-un spital din România! Noi am vorbit frumos, nu ne-am asteptat la asa replici, la asa comportament. La spital mergi ca esti bolnav, ca te simti rau, ce conteaza ora?! Pe fratele meu nu a avut cine sa il duca mai devreme. Mama e la pat, cu cancer! E normal asa ceva?! Doamna doctor era la serviciu! De ce atata supărare?! Fratele mi-a spus apoi că dupa ce a auzit medicul ca e pe moarte, a stat cu teama ca daca închide ochii nu se mai trezeste. Suntem oameni, în primul rand”, ne-a povestit femeia, cu lacrimi în ochi. Alături i-a fost Anca Toma, o femeie abia trecuta de 30 de ani, dar care nu concepe ca acesta este un sistem pe care il finanțam cu toții si la care, într-un fel sau altul, ajungem cu toții, ca pacienți sau apartinatori.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XinS_1kyFMU&w=560&h=315]

„Doamna doctor era foarte supărată ca am trezit-o din somn. Stătea picior peste picior, ciufulita si ne-a întrebat direct: pentru ce acest deranj, la ora asta? I-am zis ca eu sunt o vecina si ca am asteptat-o pe sora omului sa ajunga in sat. A zis ca nu o intereseaza! Mi-am cerut scuze, ca nu am stiut, dar ce este de facut. A urlat ca omul moare si moare si sa dam numărul de telefon sa ne sune! Am rugat-o să vorbească frumos, ca nu e normal asa ceva si sa il trimita la Vaslui, daca nu e medic la Husi. Nu a murit omul! Dimineata a plecat la Vaslui, unde a fost operat. Macar sa fi venit doamna doctor sa spuna ca ii pare rau sau sa fi spus: nu e in stare buna, dar facem tot ce putem si poate da Dumnezeu sa fie bine! Nimic! S-a comportat cu noi ca si cum eram niste gunoaie! Eu nu vreau sa ajung pe mana unor astfel de medici! Este inacceptabil! Am ajuns sa ne ducem cu frica la spital?! Cum e posibil asa ceva?! Sa se ia masuri si sa se umble la comportamentul medicilor, dar și al asistentelor! Cand le-am zis ca acum doua saptamani am fost la Vaslui, cu vecinul, cu suspiciune de cancer la laringe, iar el a refuzat internarea si a zis ca mai bine se arunca in fata masinii, știți ce ne-au zis doua asistente si doamna doctor?! De ce nu l-ai lasat sa se arunce, sa faca ce vrea cu viața lui ca si asa moare?! Va puteti imagina asa ceva?!”, a afirmat vecina familiei.

Medicul este anchetat de Comisia de Etică din spital

Din fericire, cu tratament si oxigen, omul a supravietuit. Dupa o noapte petrecuta la Husi, in zori, a fost transferat cu o ambulanta la Spitalul de Urgenta din Vaslui. A fost operat imediat si i s-a montat un dispozitiv in gat, prin care poate acum sa respire. Tot la Vaslui i s-a facut biopsie, pentru a se stabili un diagnostic exact.

Conducerea unitatii sanitare husene va analiza plangerea in cadrul Comisiei de Etica si spune ca acesta este un caz izolat.  „Familia a depus o plângere, prin care reclamă modul necorespunzător pe care un medic l-a avut la internarea pacientului, lucru care va fi analizat de Comisia de Etică. A început deja o anchetă. La final, va vom comunica un raspuns. Nu se face referire la actul medical, ci doar la aspectul legat de etica profesională”, a declarat doctor Lucia Rotaru, managerul Spitalului Municipal Husi.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: