Home » Social » Veste mare pentru locuitorii județului Vaslui: încep lucrările la drumul strategic!
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Veste mare pentru locuitorii județului Vaslui: încep lucrările la drumul strategic!

de Dănuț CIOBANU

Consiliul Județean Vaslui a emis autorizația de construire pentru drumul strategic. După finalizarea proiectele pentru cele trei loturi ale drumului, documentele au fost transmise finanțatorului pentru a fi verificate. Evaluarea durează cel mult 10 zile, după care constructorii vor demara execuția lucrărilor. Proiectul are o valoare totală de 222 milioane lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 213 milioane lei.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a lansat autorizația de construire pentru toate cele trei tronsoane din cadrul drumului strategic. Autorizația a fost emisă după ce au fost obținute toate avizele necesare: avizul de la Drumurile Naționale pentru cele cinci intersecții dintre drumul strategic și drumuri naționale din județ; avizul de la Delgaz Grid SA privind rețelele de energie electrică; avizul de la Telecom pentru rețelele de telefonie și Internet; avizul de la Inspectoratul Județean în Construcții.

Valeriu Caragață, administratorul județului Vaslui, a precizat că după obținerea avizelor necesare proiectele pentru cele trei tronsoane de drum au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est pentru a fi verificate. „Etapa de evaluare a proiectelor de către finanțator va dura maxim 10 zile. Din luna octombrie 2019 va începe execuția proiectului „, a spus Caragață.

Proiectul drumului strategic are o valoare totală de 222.001.842 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la suma de 213.074.058 lei, iar suma de 8.927.783,72 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui. Proiectul «Reabilitare și Modernizare Drum Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246) are ca sursă de finanțare Programul Operațional Regional 2014-2020. Perioada de implementare a investiție este 30 decembrie 2017 – 30 iunie 2022. Investiția constă în reabilitarea și modernizarea a patru drumuri județene, pe o distanță de 82 kilometri.

Parteneriat cu UAT-urile

Aplicantul proiectului este CJ Vaslui, care are ca parteneri comunele Zorleni, Băcani, Al. Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești și Miclești. În luna decembrie 2016, CJ Vaslui, a aprobat o hotărâre privind încheierea acordului de parteneriat între județul Vaslui și cele 10 comune partenere, pentru realizarea drumului strategic județean. Contractul de proiectare privind elaborarea documentației tehnico – economice pentru drumul strategic a fost câștigat în luna mai 2016 de către Search Corporation SRL București, la licitație participând opt ofertanți. După ce proiectul tehnic a fost întocmit, în luna iulie 2017, CJ Vaslui a depus la ADR Nord-Est proiectul drumului strategic.

Comisia din cadrul ADR Nord-Est a verificat în teren traseul drumului strategic și, în luna octombrie 2017, a emis un raport favorabil pentru investiție. Ulterior, CJ Vaslui a primit scrisoarea de aprobare a proiectului, prin care s-a comunicat beneficiarului că proiectul întrunește numărul de puncte necesar pentru a primi finanțare. Documentația proiectului a fost evaluată pozitiv și a întrunit 83 de puncte.

Contractul de execuție, semnat în 2019

Pentru operativitatea realizării drumului strategic, CJ Vaslui a scos la licitație la pachet proiectarea și execuția. Ofertele au fost depuse până în data de 19 iulie 2018, drumul strategic fiind scos la licitație pe trei loturi: Telejna – Codăești, Laza – Bălteni, Zorleni – Băcani – Poienești. În urma încheierii procedurii de licitație publică, pe 9 ianuarie 2019, au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru fiecare lot în parte: lotul 1 – SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456,26 lei (fără TVA); lotul 2 – SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA); lotul 3 – Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*