Home » Social » Pensii recalculate pentru 881 de pensionari din județul Vaslui care au lucrat în condiții speciale

Pensii recalculate pentru 881 de pensionari din județul Vaslui care au lucrat în condiții speciale

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a recalculat în acest an 881 de pensii, în baza Legii nr. 221/2018 privind modificarea și completarea sistemului unitar de pensii publice.

Implementarea legii s-a făcut pe durata unui an, din data de 1 octombrie 2018 și până în data de 1 octombrie 2019. Au beneficiat de recalcularea pensiei foștii angajați care au lucrat în grupele I și II de muncă: condiții de radioactivitate, lucrătorii de la CFR, fochiști, personalul navigant (aviatori), dansatori, balerini etc, pentru care stagiul de cotizare a fost restrâns. Din totalul numărului de 881 dosare eligibile pentru recalculare, 334 au fost înregistrate la Vaslui și 547 la Bârlad.

Până la această dată au fost soluționate 278 dosare la Vaslui și 500 de dosare la Bârlad, ceea ce înseamnă un total de 778 dosare, urmând ca restul documentațiilor să fie soluționate în următoarele zile.

Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a precizat că, până în prezent, au fost comunicate la plată 760 de dosare.

„Casa Națională de Pensii a identificat persoanele care beneficiază de recalculare, în baza unui program informatic. Noi am primit toate aceste date, după care am trecut la recalcularea pensiilor. La nivelul județului Vaslui sunt înregistrați peste 36.000 de pensionari care au lucrat în grupele I și II de muncă. Nu toți au beneficiat de prevederile Legii 221/2018, ci numai persoanele care au lucrat în condiții speciale”, a spus Isabel Bogdan.

Recalcularea pensiilor a fost posibilă în urma modificării legislative, prin care stagiul de cotizare al pensionarilor care au lucrat în condiții deosebite de muncă s-a redus de la 35 de ani la 20 de ani. În medie, în cazul pensiilor recalculate în județul nostru, creșterea a fost de aproape 1.000 de lei.

Județul Vaslui are în total 95.496 pensionari, din care 28.098 beneficiari de indemnizație socială. (Dănuț CIOBANU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: