Home » Justitie » 17 persoane, din care două din străinătate, găsite că munceau ”la negru” la firme din județul nostru

17 persoane, din care două din străinătate, găsite că munceau ”la negru” la firme din județul nostru

Nu mai puțin de 17 persoane, din care două din străinătate, au fost descoperite în ultima lună de angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă că lucrau fără forme legale la firme din județul nostru, în ciuda amenzilor foarte mari care se aplică pentru astfel de ilegalități. Doar pentru aceste abateri, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 340.000 de lei.

Munca ”la negru” reprezintă în continuare un flagel în județul nostru, în ciuda amenzilor foarte mari prevăzute de legislație, respectiv 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită în câmpul muncii fără forme legale de angajare. Dovadă sunt cele 17 persoane găsite doar în ultima lună că lucrau ilegal în fabrici ori pe șantiere din județ. Printre acestea, se aflau și doi cetățeni străini care nu aveau permise de muncă pentru România.

”Din cele 17 persoane care prestau muncă nedeclarată, 12 nu aveau încheiate contracte individuale de muncă, iar pentru cinci acestea nu fuseseră transmise cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în septembrie fiind de 340.000 lei”, ne-a declarat inspectorul-șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

În perioada menționată, inspectorii pe relații de muncă din cadrul ITM au controlat nu mai puțin de 100 de agenți economici, în care lucrau 2.449 de salariați. Pe lângă identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei, s-a verificat și modul în care angajatorii respectă prevederile HG 905/2017, adică cele cu privire la păstrarea la sediu a registrului general de evidență al salariaților (revisal) în format electronic, eliberarea de acte solicitate de angajati, dosare de personal, transmiterea revisal în termen. În urma neconformităților constatate, cinci angajatori au fost sancționați, din care trei au primit amenzi în valoare de 100.000 lei. De asemenea, s-au mai dat și trei avertismente și au fost dispuse 39 de măsuri de intrare în legalitate. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: