Home » Social » În plină campanie electorală, Boroș a inaugurat Biroul de Fake News al Primăriei

În plină campanie electorală, Boroș a inaugurat Biroul de Fake News al Primăriei

Nici bine nu s-au uscat florile pe mormântul regretatei farmaciste Ana Sârbu, că primarul Dumitru Boroș a și început campania electorală, folosindu-se de Galeria de Artă „N. N. Tonitza”, care, spune edilul, ar fi fost sprijinită de municipalitate.

Primarul Bârladului a luat foc când singurul ziar din județ care nu-i cântă osanale, Est News, a prezentat în articolul cu titlul „Distinsa farmacistă Ana Sârbu a murit cu regretul că Galeria de Artă <<N. N. Tonitza>> nu a fost sprijinită de conducerea orașului” faptul că timp de trei ani municipalitatea a ignorat degradarea vizibilă a clădirii Galeriei de Artă.

Pe Dumitru Boroș nu l-a deranjat, însă, că nici un reprezentant al Primăriei, al Comisiei de cultură din Consiliul Local, sau al Biroului de Presă nu au fost în stare să pună o panglică neagră la intrarea în Galerie și să țină un discurs funerar în memoria celei care a susținut financiar activitățile culturale de elită organizate acolo, timp de aproape trei decenii. L-a deranjat în schimb, foarte rău, faptul că ziarul nostru a vorbit despre regretul Anei Sârbu de a nu fi fost sprijinită de actuala conducere a orașului în privința întreținerii clădirii Galeriei. În textul articolului s-a vorbit despre lipsa de implicare a autorităților locale în efectuarea lucrărilor de reparații la acoperișul clădirii Galeriei, până în urmă cu o lună.

Primarul a sărit ca ars, speriat că imaginea sa va avea de suferit și mai mult în ochii electoratului bârlădean, și a dat ordin Biroului de Presă să conceapă imediat un comunicat „pentru corecta informare” a cetățenilor. Prin urmare, purtătorul de cuvânt al Primăriei, cel care a schimbat salariul de umil ziarist, cu salariul de funcționar public (dar năravul, ba!), însă nu a fost văzut niciodată la evenimente organizate la Galeria de Artă, a ticluit o „Informare publică”, în care invocă „lipsa de profesionalism și caracter” a celor de la Est News. Cine vorbea de caracter!

Potrivit comunicatului, edilul Bârladului consideră că ziariștii cotidianului care nu-l perie „au calcat fără jenă pe memoria și moștenirea pe care a lăsat-o în urmă un mare om de cultură local – regretatul farmacist Ana Sârbu – chiar în ziua în care aceasta a fost condusă pe ultimul drum”. Boroș spune că articolul cu pricina este fake news. Edilul invocă argumente ridicole, pentru cei care cunosc situația reală a Galeriei de Artă și a contractului încheiat între Primărie și Fundația „dr. Constantin Teodorescu”. Boroș spune că municipalitatea nu a putut interveni financiar până în luna decembrie 2018, când Primăria a reușit printr-un act notarial să preia în administrare Galeria de Artă, de la Fundația „Dr. Constantin Teodorescu”. Fals! Abia aceasta este o informare de tip Fake News!

Ca proprietar, Primăria avea toate drepturile să intervină în efectuarea reparațiilor care se impuneau la clădirea Galeriei de Artă, reparații care sub administrațiile trecute s-au mai făcut. Contractul cu Fundația s-a încheiat în urma unei Hotărâri a Consiliului Local, și nu în formă autentică, prin notariat. Așadar, era un act administrativ, în baza căruia intervențiile asupra clădirii Galeriei puteau fi făcute legal de către proprietar, respectiv de către municipalitate. Nu era nevoie ca Primăria să aștepte încheierea unui contract prin notariat, pentru face reparațiile necesare.

Prin urmare, domnule primar, angajații cotidianului Est News, despre care spuneți că „nu au nicio limită”, nu fac altceva decât să prezinte bârlădenilor realitatea, oricât de supărătoare ar fi pentru dumneavoastră. Ne-ați acuzat că am „calcat fără jenă pe memoria și moștenirea pe care a lăsat-o în urmă un mare om de cultură local – regretatul farmacist Ana Sârbu – chiar în ziua în care aceasta a fost condusă pe ultimul drum”. Făcând abstracție de agramatismele din comunicat, cine, oare, a impietat memoria acestei personalități pe care un oraș întreg o regretă? În nici un caz ziariștii de la Est News! Ați încercat prin această „Informare publică” din 18 octombrie, cu titlul „Știri false, din motive…!”, să scoateți în evidență cât de implicat sunteți în activitatea culturală a Galeriei, deși în articolul nostru nu vorbeam despre faptul că nu se mai fac activități acolo. Ați ținut să vă lăudați că au avut loc 11 activități la Galeria de Artă în acest an, de când l-ați desemnat de domnul profesor Dionisie Gradu să se ocupe de organizarea evenimentelor. Este adevărat, au fost câteva activități, dar, cu excepția celor în care s-a implicat regretata Ana Sârbu, fosta președintă a Fundației „Dr. Constantin Teodorescu”, restul au fost cam subțiri. Dar nu despre asta era vorba în articol, ci despre clădirea Galeriei, care este în proprietatea municipalității!

Ce v-a împiedicat, domnule primar, ca în cei trei ani de mandat care au trecut să vă îndreptați atenția și către instituția culturală emblematică pentru oraș, care a dus faima Bârladului în toată țara? Aveați toate pârghiile legale să dispuneți executarea de lucrări de reparații, pentru ca imobilul să fie acum unul propriu organizării de expoziții, fără infiltrații și mucegai pe pereți. V-a interesat să amânați aceste lucrări cât mai aproape de alegeri, cortegiul funerar al distinsei doamne Ana Sârbu fiind întâmpinat la Galerie doar de muncitorii care bocăneau pe acoperiș. Reparațiile nu v-au interesat, de la preluarea mandatului, în schimb ați stabilit impozitul la 8.000 de lei pe an, în condițiile în care Fundația „Dr. Constantin Teodorescu” a donat orașului colecții inestimabile, cu care vă lăudați.

În urma modificărilor Codului Fiscal, chiriașii trebuie să plătească impozit pe clădiri, dacă desfășoară activități economice. Primăria Bârlad a considerat în mod eronat că „Fundația Culturală dr. Constantin Teodorescu” desfășoară activități economice la Galeria de Artă „N.N. Tonitza”. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: