Home » Sanatate » Spitalul bârlădean își cumpără mașină, deși, prioritar, ar avea nevoie de o nouă ambulanță

Spitalul bârlădean își cumpără mașină, deși, prioritar, ar avea nevoie de o nouă ambulanță

Spitalul „Beldiman” nu are ambulanțe pentru transportul pacienților între pavilioane și nici la domiciliu pentru cei greu transportabili, în schimb a demarat procesul de achiziție a unei mașini noi, în valoare de 23.000 euro. Opelul tip dubiță va fi folosit pentru activități administrative, pacienții trebuind să mai aștepte până când spitalul va achiziționa o ambulanță și pentru ei.

Problema transportului pacienților nedeplasabili, după externarea din spital, este o realitate, întrucât la această oră spitalul deține o singură ambulanță, epuizată fizic și moral, care nu face față serviciului de transport al pacienților. Problema a fost ridicată la ultimul raport al medicilor de către reprezentanții secției Boli Infecțioase, dar cu aceeași problemă se confruntă toate secțiile spitalului.

Ambulanța de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) nu poate ajunge la timp, imediat după eliberarea fișei de externare a pacientului, întrucât aceasta trebuie să asigure primordial urgențele, mai ales că numărul mașinilor din dotarea SAJ este unul nesatisfăcător în județ. În consecință, ambulanța publică ajunge cu o zi mai târziu de la data externării pacientului, spitalul fiind nevoit să cheltuiască sume importante cu cazarea și masa pacienților obligați să rămână internați până la sosirea ambulanței.

Spitalul Municipal „Elena Beldiman” nu a achiziționat în ultimul timp nicio nouă ambulanță, așa că singura pe care o are în dotare este nevoită să facă față și transportului pacienților între pavilioane și, spun sursele noastre, să transporte și pacienții decedați către Morga, lucru nepermis.

Întrebată dacă această ambulanță de la spitalul bârlădean are autorizație sanitară, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a precizat în răspunsul la adresa înaintată Direcției de către reporterul Est News următoarele: „Referitor la autorizarea autosanitarei care transportă pacienții între secțiile Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad vă informăm că la data prezentă (7.10.2019) unitatea sanitară deține autorizație sanitară de funcționare pentru asistență medicală de urgență, prespitalicească și pentru transport medical asistat în regim public, respectiv pentru consultații de urgență și transport sanitar neasistat în regim public.”

Cu alte cuvinte, singura ambulanță a spitalului „Beldiman” este autorizată de DSP pentru a transporta pacienții între pavilioane, din secțiile aflate în afara spitalului către corpul principal al acestuia, pentru radiografii și alte investigații, pentru a transporta bolnavii netransportabili la domiciliu și chiar pentru a-i aduce pe medici din secțiile lor să consulte pacienții în alte secții. Într-un cuvânt, o singură ambulanță trebuie să facă față acestui număr mare de solicitări, numai că aceasta nu reușește să rezolve decât o parte din solicitări și nu e de mirare de ce pacienții așteaptă cu orele să fie duși dintr-o secție în alta.

Din păcate construirea pasarelei, investiție votată în Consiliul Local, nu rezolvă problema, decât într-o proporție foarte mică, singura soluție fiind achiziționarea unei ambulanțe noi pentru pacienți, adică pentru cei de pe urma cărora „trăiește” spitalul. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: