Home » Sanatate » Presată de Ministerul Sănătății și Consiliul Local, conducerea spitalului bârlădean scoate la concurs posturile de șefi de secție și director medical

Presată de Ministerul Sănătății și Consiliul Local, conducerea spitalului bârlădean scoate la concurs posturile de șefi de secție și director medical

Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad scoate la concurs 18 posturi de șefi de secție. Asta, după ce o angajată care a fost dată afară abuziv a înștiințat Ministerul Sănătății cu privire la faptul că în spitalul bârlădean nu s-a organizat în ultimii ani concurs pentru medicii șefi de secție, unii rămânând pe posturi chiar și opt ani.

De asemenea, conducerea Spitalului „Elena Beldiman” a scos la concurs și postul de director medical, culmea, imediat după ce consilierul liberal Adrian Todireasa a cerut, în cadrul ședinței de Consiliu din 30 septembrie, să afle care este motivul pentru care spitalul bârlădean nu are de trei ani director medical.

Absolut „întâmplător”, la două zile după ședința de Consiliu Local din luna septembrie, Comitetul Director, întrunit pe 2 octombrie, a propus organizarea concursului pentru ocuparea postului de director medical, actualmente unitatea spitalicească funcționând doar cu un coordonator medical în loc de director medical, ceea ce este ilegal. Consilierul Adrian Todireasa a solicitat conducerii spitalului, în scris, să motiveze lipsa de interes pentru organizarea concursurilor pentru medicii șefi de secție și pentru postul de director medical. La o săptămână de la trimiterea prin poștă a unei scrisori cu confirmare de primire, conducerea spitalului i-a răspuns consilierului.

„Am aflat că din iunie 2016 până în octombrie 2019 unitatea a organizat concurs pentru funcțiile de medici șefi de secție o singură dată, în noiembrie 2018. De asemenea, mi s-a adus la cunoștință că în luna octombrie 2019 unitatea a reluat procedura de organizare a concursului pentru medici șefi de secție, anunț înaintat către Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică Vaslui (DSP), prin adresa nr. 12906/02.10.2019, urmând a se publica în revista de specialitate <<Viața Medicală>>. M-am uitat cu atenție pe documentul trimis de spital și am văzut că nu sunt scoase la concurs 18 posturi de șefi de secție ci doar 17. În privința funcției de director medical, spitalul mi-a precizat că a organizat concurs în luna martie 2018, anunțul fiind publicat în Monitorul Oficial pe 16 februarie 2018. Nu s-a înscris nimeni. Luna aceasta, se precizează în răspuns, s-a reluat procedura de organizare a concursului pentru funcția de director medical, anunțul fiind publicat în Monitorul Oficial pe 14 octombrie 2019.”, ne-a declarat Adrian Todireasa.

Cu alte cuvinte, în trei ani de zile (2016-2019), nu s-a organizat decât în 2018 concurs pentru aceste funcții, când nu s-a înscris nimeni. Dintr-o dată, conducerea unității sanitare a conștientizat că e cazul, în sfârșit, să respecte legea. A solicitat DSP Vaslui, pe 17 septembrie 2019, să transmită Ministerului Sănătății spre aprobare publicarea în revista „Viața Medicală” a anunțului privind scoaterea la concurs pe perioadă determinată, cu normă întreagă, a 18 posturi de medici șefi de secție, inclusiv un post de medic șef la Compartimentul de Primire Urgențe. Solicitarea transmisă DSP Vaslui a fost făcută pe 17 septembrie 2019, la câteva zile după ce Ministerul Sănătății a declinat către Consiliul Local Bârlad competența pentru soluționarea petiției formulate de o fostă angajată a spitalului, care sesiza că „în cadrul unității Spitalului Municipal de Urgență din Bârlad, multe funcții de șefi de secție sunt ocupate doar prin numire, situație care persistă de ani de zile”.

La fel s-a întâmplat și cu anunțul privind scoaterea la concurs a postului de director medical. Spitalul a reluat procedura de organizare a concursului, pe 2 octombrie 2019, după ce în Consiliul Local, pe 30 septembrie, se învolburaseră apele, iar conducerea spitalului dădea din colț în colț, invocând lipsa candidaților pentru postul respectiv.

Înscrierile la concursul pentru funcția de șef de secție sau de compartiment se fac în termen de 15 zile de la apariția anunțului în „Viața Medicală”, iar concursul se organizează în termen de minimum 30 de zile și maximum 90 de zile de la publicarea anunțului. Așadar, spitalul ar trebui să aibă în această iarnă șefi de secție promovați în urma concursului.

Concursul pentru ocuparea postului de director medical a fost deja programat pentru perioada 5-11 noiembrie. Teoretic, spitalul ar putea avea director medical la mijlocul lunii viitoare. Rămâne de văzut dacă actualul coordonator medical, dr. Vladislav Afteni, se va înscrie la concurs, pentru că anul trecut s-a interesat de documentele necesare la dosar, dar nu a mai participat la concurs. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: