Home » Administratie » Comuna Poienești, tot mai aproape de alimentarea cu gaze naturale
Scoala Poienești

Comuna Poienești, tot mai aproape de alimentarea cu gaze naturale

Autoritățile din Poienești și reprezentanții Gaz-EST SA Vaslui au semnat, joi, primul document al marelui proiect.

Visul locuitorilor din mediul rural, acela de a scăpa de grija lemnelor pentru încălzirea locuinței, va deveni realitate la Poienești. Autoritățile locale au început demersurile pentru alimentarea cu gaze naturale a comunei. Mai mult, Poieneștiul va fi centrul de legătură pentru comunele Pușcași, Laza, Ivănești.

Caragață Manole Nelu, primarul Comunei Poienești

Am semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind alimentarea comunei cu gaze naturale. Am gândit această investiție pentru că lemnul este foarte scump și anevoios de adus din pădure. Este o investiție foarte mare, dar și beneficiile sunt foarte mari. Investiția ajunge la cinci milioane de lei și vor beneficia circa 1.000 de locuitori. După toate discuțiile pe care le-am avut cu doamna proiectant și cu domnul Tighici, în doi-trei ani vom avea gaz la aragaz. Oamenii s-au bucurat foarte mult când le-am spus că vor avea gaz, pentru că e mai curat cu centrală și nu vor mai sta cu lemne în casă”, ne-a declarat Nelu Manole Caragață, primarul comunei Poienești.

Gazul va ajunge, în primă fază, la locuințele racordate la rețeaua de apă a comunei.

Acolo unde ducem gaz este și apă. Dar vom extinde rețeaua de apă. Vom face aici, la Poienești Șes  o stație de forare și o stație de pompare și extindem rețeaua de apă la Poienești Deal. În două săptămâni încep lucrările” , a mai spus primarul.

În timp ce mergeam către locul unde va fi stația de forare, nu am putut să nu observăm că autoritățile locale au revitalizat comuna asfaltând unele drumuri comunale. Mai mult, se pare că modernizarea infrastructurii rutiere nu s-a oprit, dat fiind faptul că la nivelul comunei se află mai multe proiecte în derulare.

Cu fonduri europene de circa 2,5 milioane de euro am asfaltat 7,2 kilometri la Poienești, Poienești Deal și Fundul Văii. Într-o săptămână-două facem recepția. În cadrul acestui proiect s-a făcut și o grădiniță pe care am dat-o în folosință deja. Deocamdată cam 30% din comună e asfaltată, dar urmează să asfaltăm cât de curând încă 1,1 kilometri. Alți 11,5 kilometri sunt prinși în Fondul de Dezvoltare și Investiții. Proiectul este aprobat, se vor cheltui 22 milioane de lei. Urmează să asfaltăm un drum la Oprișița de 820 de metri. Ne costă aproximativ un milion de lei, jumătate din sumă provine de la bugetul local, iar jumătate de la bugetul de stat. Mai avem un proiect pentru opt kilometri. Cu ăștia opt asfaltăm toată comuna. În plus, urmează să înceapă drumul strategic care străbate comuna prin Poienești , Poienești Deal, Florești pe o distanță 11 kilometri. Evident este un avantaj pentru comună. Am modernizat și iluminatul de pe marginea drumurilor, urmează să achiziționăm 4-500 de lămpi ca să schimbăm becurile vechi cu becuri cu led pentru a mai reduce din consum”, a mai spus primarul Caragață.

În afară de drumuri, autoritățile locale sunt preocupate de îmbunătățirea accesului la serviciile medicale. În prezent se lucrează la un dispensar medical care va fi gata în primăvară, iar la Florești (localitate preluată în 2016) se construiește o clădire administrativă în care vor funcționa o farmacie și cabinetul medicului de familie.

Pentru a face școala cât mai atractivă s-au construit două miniterenuri de fotbal, iar pentru a diminua riscurile abandonului școlar primăria decontează naveta și acordă burse.

Primăria decontează 40% din abonamentul elevilor care merg la liceele din afara localității. Sunt elevi care învață foarte bine, dar au o situație financiară precară. Elevii cu media peste 8,5 primesc lunar bursă, 60 de lei. Am luat hotărârea asta ca să venim în sprijinul lor și să nu abandoneze școala. Singura condiție este să nu aibă nicio absență. Să nu abandoneze. Să se ducă la școală. Să stea acolo în bancă, trebuie să învețe ceva. Le-am făcut și două miniterenuri de fotbal cu nocturnă în incinta școlilor de la Oprișița și Poienești. Orele de sport se desfășoară în condiții normale. După orele de curs terenurile rămân deschise pentru că se duc ăștia mici să mai joace fotbal, după amiaza, noaptea, când vor, nu-i nicio problemă”, a spus edilul.

La Poienești se va construi un centru social unde copiii vulnerabili vor primi o masă caldă și vor beneficia de cursuri de formare profesională. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*