Home » Administratie » Primăria Vaslui construiește un centru social pentru sute de bătrâni, persoane sărace și oameni ai străzii

Primăria Vaslui construiește un centru social pentru sute de bătrâni, persoane sărace și oameni ai străzii

de Dănuț CIOBANU

Primăria Vaslui demarează procedurile de implementare pentru una dintre cele mai importante investiții în domeniul social. Este vorba despre complexul de servicii comunitare, care se va ridica în incinta fostei unități militare. Complexul va cuprinde un cămin de bătrâni cu 150 de locuri, o cantină socială pentru 150 de persoane, un adăpost de noapte pentru 40 de oameni ai străzii. De asemenea, va fi construit un centru rezidențial pentru persoane fără adăpost și mai multe centre rezidențiale de îngrijiri paleative pentru 100 de persoane.

Joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local (CL) Vaslui, se va aproba tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Construire Complex de servicii comunitare, str. C-tin Mareșal Prezan (fosta UM)”. Anul trecut, terenul în suprafață de 17,70 hectare al fostei unități militare a fost preluat în domeniul public al municipiului Vaslui. Odată cu preluarea amplasamentului, autoritățile locale s-au angajat că vor realiza în 20 de ani de la preluare două investiții: „Complex de servicii comunitare” și „Parc-Grădină Botanică”. Complexul comunitar va fi realizat pe o suprafață de 7,70 hectare, în timp ce grădina botanică se va întinde pe 10 hectare.

Conform legislației în vigoare, tema de proiectare se elaborează de beneficiarul proiectului și exprimă intențiile investiționale și nevoile funcționale ale acestuia. În acest sens, Biroul Investiții din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Vaslui a întocmit nota conceptuală, iar comisia pentru stabilirea temei în vederea realizării studiului de fezabilitate a realizat tema de proiectare pentru obiectivul „Construire Complex de servicii comunitare, str.C-tin Mareșal Prezan (fosta UM)”.

În prezent, pe amplasamentul unde se va construi complexul social sunt clădiri degradate, care urmează să fie demolate. Pentru realizarea investițiilor se va aproba un plan urbanistic zonal, în vederea schimbării destinației din zonă specială în zonă de instituții sociale și de interes local.

Sute de persoane vor beneficia de investiții

Complexul de servicii comunitare va fi format dintr-un cămin pentru persoane vârstnice cu 150 de locuri, care va cuprinde un serviciu de primire – internare/externare, cazare tip hotelier, serviciul de asistență socială, sector pentru activități social-culturale, servicii gospodărești etc. Complexul comunitar va mai avea în componență o cantină socială cu sală de mese (150 de locuri), adăpost de noapte pentru oamenii străzii (40 de locuri), un centru rezidențial pentru persoane fără adăpost (24 de persoane), centre rezidențiale de îngrijiri paleative (100 persoane).

Am cules informații de la alte centre din județ, cum ar fi cele de la Tutova și Codăești, pentru a afla de ce este nevoie la un cămin de bătrâni. Noi, pe amplasamentul fostei unități militare așezăm complexul social pentru care avem obiectivele stabilite: cămin de bătrâni, cantină socială, adăpost pentru oamenii străzii și altele. Actualele locații destinate asistenței sociale nu corespund ultimelor cerințe”, a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Guvernul a dat verde

Anul trecut, fosta unitate militară a intrat în administrarea autorităților locale. Preluarea a fost posibilă după ce, în luna aprilie 2018, Guvernul României a aprobat o hotărâre privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 363 aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale și pentru transmiterea acestuia în domeniul public al municipiului Vaslui. Astfel, Executivul a aprobat transmiterea imobilului 363 din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al municipiului Vaslui, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: