Home » Sanatate » Spitalul din Bârlad a primit aviz negativ de la Colegiul Farmaciștilor în privința scoaterii la concurs a postului de farmacist șef

Spitalul din Bârlad a primit aviz negativ de la Colegiul Farmaciștilor în privința scoaterii la concurs a postului de farmacist șef

Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Vaslui, consideră că Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad este în eroare, de vreme ce conducerea vrea să scoată la concurs postul de farmacist șef, post nevacant.

Oare, echipa managerială, juriștii și cei de la RUNOS nu cunosc legea? Sau de vină e emulația care i-a cuprins în legătură cu organizarea concursurilor? Săptămâna trecută, spitalul a solicitat Colegiului Farmaciștilor Vaslui un aviz consultativ pentru a putea scoate la concurs postul de farmacist șef, și pentru a fi publicat în revista „Viața Medicală”.

Avizul consultativ este un acord care se cere obligatoriu, premergător publicării anunțului în „Viața Medicală”. Colegiul Farmaciștilor Vaslui a luat act de intenția spitalului de a vacanta postul de farmacist șef și a dat aviz negativ solicitării.

Postul de farmacist șef al farmaciei cu circuit închis din cadrul Spitalului Municipal de Urgență <<Elena Beldiman>> este ocupat. La momentul actual, nu există niciun motiv legal de vacantare a postului. Considerăm că premizele organizării unui concurs nu sunt îndeplinite. Conform articolului 1 al Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 869/2015: <<Ocuparea posturilor de medic, medic dentist, farmacist, biolog, biochimist și chimist din unitățile sanitare publice, a funcțiilor de șef de secție, șef de laborator și șef de compartiment din unitățile sanitare publice fără paturi, respectiv a funcției de farmacist-șef în unitățile sanitare publice cu paturi, se face numai pe posturi normate și vacante sau temporar vacante, potrivit legii și prezentei metodologii.>>. În aceste condiții, Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Vaslui emite aviz negativ cu privire la anunțul înregistrat de solicitant sub nr. 19396/22 oct 2019 și prezentat la secretariatul Colegiului Farmaciștilor din România, Filiala Vaslui, în data de 24 oct. 2019”, a declarat, pentru Est News, Andreea Stoleru Merlă, președinta Colegiului Farmaciștilor din România – Filiala Vaslui.

Conform legislației, pentru a se elibera autorizație de funcționare a farmaciei spitalului, este obligatoriu ca farmacistul șef să aibă contract pe perioadă nedeterminată și normă de opt ore pe zi. Acest contract se încheie după susținerea concursului, o singură dată, nu din patru în patru ani cum se întâmplă în cazul șefilor de secție.

Potrivit surselor noastre, farmacistul șef al Spitalului „Elena Beldiman” are contract de muncă pe perioadă nedeterminată, în urma câștigării postului prin concurs în urmă cu zece ani. Prin urmare, conform declarației conducerii Colegiului Farmaciștilor Vaslui, scoaterea la concurs a postului de farmacist șef la Spitalul „Elena Beldiman” nu este întemeiată legal. Teoretic, fără avizul Colegiului Farmaciștilor, revista „Viața Medicală” nu poate publica scoaterea la concurs al postului. În situația în care spitalul propune spre publicare anunțul în „Viața Medicală”, Colegiul Farmaciștilor are posibilitatea să ceară, direct publicației, retragerea anunțului. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: