Home » Administratie » Disperați că majoritatea PSD le-a respins amendamentele, consilierii liberali au părăsit ședința CJ Vaslui

Disperați că majoritatea PSD le-a respins amendamentele, consilierii liberali au părăsit ședința CJ Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Consilierii liberali au părăsit intempestiv plenul ultimei ședinței extraordinare a Consiliului Județean Vaslui. La proiectul de rectificare a bugetului CJ Vaslui, opoziția a depus mai multe amendamente prin care a solicitat bani și pentru UAT-urile cu primari liberali. Supărați că amendamentele lor au fost respinse de majoritatea PSD, consilierii din opoziție au ieșit din sală. În urma rectificării, cinci comune au primit, în total, 1,2 milioane de lei.

Ședința extraordinară a Consiliului Județean (CJ) Vaslui care a avut loc miercuri, 30 octombrie 2019, s-a încheiat cu un mare scandal. După ce la toate ședințele din acest an în care s-au făcut repartizări de fonduri către UAT-uri, consilierii liberali nu au reușit să treacă nici un amendament, la ultima ședință opoziția a acționat radical. Motivul de scandal a plecat de la proiectul de hotărâre privind rectificarea a V-a a bugetului CJ Vaslui, prin care mai multe comune au primit bani din fondul de rezervă la dispoziția autorităților locale. Ca la fiecare ședință, liberalii au întocmit mai multe amendamente prin care solicitau fonduri pentru localități conduse de primari liberali. Amendamentele vizau acordarea de fonduri pentru comuna Al. Vlahuță în valoare de 250.000 de lei și municipiului Bârlad, pentru finanțarea Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» cu 800.000 lei, pentru achiziționarea de echipamente și o autoutilitară.

Fondurile necesare pentru acoperirea celor două amendamente ar fi urmat să provină din diminuarea sumelor alocate de la fondul de rezervă al CJ Vaslui către comunele Hoceni, Bogdana, Pădureni, Poienești și Zorleni.

Amenințări cu organele penale

Liviu Iacob, consilier PNL, i-a cerut lui Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, să distribuie banii echilibrat în teritoriu și să nu mai dezavantajeze localitățile care nu sunt conduse de primari PSD. „Nu este în regulă ca o comuna ca Hoceni să primească 700.000 de lei, iar Al. Vlahuță, care este în executare silită, să nu primească fonduri. Eu aș cere autorităților locale să declare falimentul comunei, din cauză că CJ-ul nu îi acordă bani. După mine, acesta este un abuz și ar putea să aibă și consecințe penale”, a spus Liviu Iacob.

Conducerea CJ Vaslui a ripostat și a precizat că cele două UAT-uri dispun de fonduri și nu mai pot cere alți bani. În cazul municipiului Bârlad este vorba despre un excedent bugetar de 60 milioane de lei, iar în cazul comunei Al. Vlahuță de o sumă aflată în contul UAT-ului de 500.000 lei. Dumitru Buzatu a spus că sumele aflate în excedent la buget trebuie cheltuite până la finalul anului, în caz contrar urmând să fie preluate din nou la bugetul consolidat al statului.

„Noi am primit ieri (marți n.r.) o cerere de la comuna Al. Vlahuță. Am verificat execuția bugetară a comunei, acolo sunt bani și vin să ceară de la noi. Noi plătim fonduri pentru dezvoltare, nu pentru alte lucruri”, a precizat Dumitru Buzatu.

După respingerea la vot a celor două amendamente, răspunsul primit de la consilierii liberali a fost sec: „Ni s-au respins toate amendamentele și, din această cauză, noi ne retragem din ședință”, a spus Liviu Iacob.

Cine a primit bani?

În cadrul rectificării a V-a a bugetului CJ Vaslui, fondul de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale a fost suplimentat cu suma de 1.200.000 lei, pentru acordarea unor ajutoare către UAT-urile aflate în situații de extremă dificultate. Astfel, au primit bani comuna Bogdana (100.000 de lei), comune Hoceni (400.000 de lei), comuna Pădureni (400.000 de lei), comuna Poienești (100.000 de lei), comuna Zorleni (200.000 lei).

Un alt punct important al rectificării a vizat diminuarea fondurilor la transporturi cu suma de 43.837.010 lei, la secțiunea proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, aferente cadrului financiar 2014-2020. Această sumă privește cofinanțarea pentru construirea drumului strategic, care în urma întârzierilor întâmpinate în obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare implementării investiției a fost necesară revizuirea graficului de execuție pentru anul 2020.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: