Home / Politic / Iohannis a câștigat cu sub un procent în fața Vioricăi Dăncilă în județul nostru. Diferența au făcut-o municipiile

Iohannis a câștigat cu sub un procent în fața Vioricăi Dăncilă în județul nostru. Diferența au făcut-o municipiile

Actualul președinte al României, Klaus Iohannis (PNL), a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale în județul nostru cu mai puțin de un procent împotriva principalului său contracandidat, Viorica Dăncilă (PSD), diferența făcând-o cele trei municipii. Însă, raportat la cele 86 de unități teritorial-administrative, candidatul social-democrat a câștigat în 55,82% dintre acestea, dar numărul efectiv de voturi adus de comune nu a fost suficient pentru a contracara localitățile urbane pe care, cu excepția Murgeniului, candidatul liberalilor le-a câștigat pe toate.

Alegerile președințiale din acest an au adus surprize și la nivelul județului nostru, fiind pentru prima dată în istoria post-decembristă când candidatul de stânga nu iese pe primul loc în opțiunile electoratului. Așa se face că reprezentantul PNL, Klaus Iohannis, a învins-o la 1.284 de voturi pe Viorica Dăncilă, ceea ce înseamnă, raportat la cele 144.861 de voturi valabil exprimate, un procent de 0,91%. În fapt, diferența au făcut-o cele trei municipii, unde actualul președinte a avut între 4 și 7 procente în plus față de Viorica Dăncilă. Și asta pentru că, dacă ar fi să ne raportăm strict la unitățile administrativ-teritoriale, am putea spune că cea care a candidat pentru PSD a câștigat alegerile la nivelul județului. Dovadă stau cifrele conform cărora Dăncilă are mai multe voturi în zece comune, respectiv 48, față de cele 38 ale lui Ionannis.

De remarcat că ceilalți candidați nu au câștigat în nicio unitate teritorial-administrativă, în condițiile în care nici unul din ceilalți 12 prezidențiabili nu a trecut de 20%. În ordinea descrescătoare, ierarhia la nivelul județului nostru după primul tur al alegerilor prezidențiale arată astfel: Klaus Iohannis – 33,15%, Viorica Dăncilă – 32,24%, Dan Barna – 12,15%, Mircea Diaconu – 9,16%, Theodor Paleologu – 5,33%. Restul candidaților au avut procente sub simbolicul prag de 5%, deși acesta nu a contat.

Opt comune PSD și una PNL au avut peste 50% din voturi pentru propriul candidat

În urma analizei procentelor scoase de fiecare UAT din județ, se constată că doar opt comune PSD și una PNL au reușit să treacă de pragul psihologic de 50% la acest prim tur de scrutin pentru președinție pentru propriul candidat. Ca și la alegerile anterioare, cel mai bun scor a fost obținut de Hoceni, respectiv 68,73% pentru candidatul PSD Viorica Dăncilă. Acest rezultat bun pentru social-democrați este completat de comunele Gherghești (61,80%), Gârceni (57,48%), Ștefan cel Mare (57,13%), Bogdănești (57,10%), Vutcani (56,50%), Dodești (55,07%) și Băcești (54,69%).

Pentru Klaus Iohannis, cele mai bune procente au fost obținute de comunele Boțești (50,88%), Tăcuta (49,31%) și Vetrișoaia (48,39%). Evident, în cele două comune fruntașe pentru PSD și PNL, candidații de pe primele două locuri au obținut și cele mai mici procente, respectiv 18,06% actualul președinte în Hoceni, și 18,23% Viorica Dăncilă în Boțești.

Candidatul USR, Dan Barna, a obținut în nouă comune și cele cinci orașe din județ procente de peste 10%. Cel mai bun rezultat a fost în comuna Banca (18,78%), unde Barna a fost la doar câteva voturi să o învingă pe Viorica Dăncilă. Desigur, procente bune pentru candidatul USR au fost și în Bârlad (17,51%), Vaslui (16,5%) și Huși (15%).

Candidatul independent Mircea Diaconu, susținut de ALDE și ProRomânia în aceste alegeri, a trecut de pragul psihologic de 10% în cinci comune, precum și în cele trei municipii, respectiv Huși (13,92%), Vaslui (13,23%), Bârlad (10,85%), și în orașul Negrești (11,18%). Cel mai mare scor, procentual vorbind, pentru Mircea Diaconu a venit din Duda Epureni (17,19%), din această comună adunând nu mai puțin de 207 voturi. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Consilierul liberal Adrian Todireasa îi reproșează lui Dumitru Boroș că nu a știut să se impună la negocierile pentru împărțirea posturilor de conducere

Numărul deosebit de mic de posturi ...

Președintele PNL Vaslui, fiul consilierului județean Simona Polak, numit secretar de stat la Ministerul Muncii

Președintele Organizației Municipale Vaslui a PNL, ...

Firmele de construcții care execută lucrări la proiectele PNDL 2 și-au primit banii

de Dănuț CIOBANU Constructorii care lucrează ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: