Home / Social / Sărăcia și izolarea au determinat firmele vasluiene să renunțe la proiectele europene

Sărăcia și izolarea au determinat firmele vasluiene să renunțe la proiectele europene

de Dănuț CIOBANU

Oamenii de afaceri vasluieni nu mai au curaj să acceseze fonduri europene. În cadrul POR 2014-2020, județul Vaslui a depus doar 38 de proiecte și se clasează pe ultimul loc în Moldova comparativ cu restul județelor. Cauzele pentru care Vasluiul a pierdut trenul dezvoltării sunt multiple. Firmele locale nu au resurse financiare, capacitate materială și, mult mai grav, nu mai îndrăznesc să atragă fonduri europene.

Decalajul dintre județul Vaslui și restul județelor din Moldova în ceea ce privește numărul de proiecte depus pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 a crescut spectaculos în ultimele luni. În prezent, cu cele 38 de proiecte înregistrate, Vasluiul se află la o distanță destul de mare față de celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Nord Est. Conform datelor Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est, situația se prezintă astfel: Bacău – 125 de proiecte, Botoșani – 47 proiecte, Iași – 131 proiecte, Neamț – 86 proiecte, Suceava – 136 proiecte, Vaslui – 38 proiecte. Pentru județul Vaslui, cel mai important proiect finanțat prin POR 2014-2020 este modernizarea drumul strategic pe direcția Bârlad, Laza, Codăești. Restul proiectelor sunt depuse de firme din Vaslui, Bârlad, Huși sau Negrești și vizează investiții în modernizarea unei fabrici de pahare, echipare laborator dentar, achiziționare echipamente și utilaje performante specifice lucrărilor de pregătire a terenului, înființarea unei unități de producție pentru soluții ignifuge etc.

Întreprinzători apatici

Cauzele pentru care firmele vasluiene au depus un număr mic de proiecte țin în primul rând de capacitatea economică, de puterea financiară sau competența profesională a angajaților.

Constatăm că IMM-urile nu accesează fonduri europene. Pentru a accesa trebuie să ai un potențial. Cine dorește fonduri europene vrea să se dezvolte, să diversifice producția, să intre pe noi piețe. IMM-urile au nevoie de o capacitate materială atunci când se înscriu la un ghid de finanțare. Este nevoie de o cofinanțare de între 30-50% a proiectului. Aceasta este problema de bază, deoarece suntem într-o zonă săracă și izolată”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Prin planul de afaceri asumat la accesare proiectului european, agentul economic trebuie să angajezi oameni, să dețină resurse finanicare pentru asigurarea salariilor etc. De aceea trebuie mult curaj, iar acest curaj a scăzut în rândul oamenilor de afaceri. Spre exemplu, în anul 2018, legislația fiscală a fost modificată în fiecare zi, ceea ce face ca întreprinzătorii să nu mai aibă nicio predictibilitate”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.

13 Axe de finanțare

POR 2014-2020 are 13 Axe de finanțare și succede POR 2007-2013. Axele de finanțare se adresează atât agenților economici cât și autorităților publice și privesc investiții în activitățile de producție, sănătate, infrastructură, eficiență energetică etc. POR este unul dintre programele prin care România va putea accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în perioada actuala de programare. POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și este implementat la nivelul Regiunii Nord-Est de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor

Potrivit datelor primite de Casa ...

Ultima oră! Crimă la Pădureni!

O femeie de aproximativ 70 ...

Cimitirele din Bârlad vor avea arhivă electronică și vor fi mai bine păzite

Cele două cimitire din Bârlad ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: