Home / Sanatate / CJ Vaslui renunță la construcția unui heliport la Spitalul Județean de Urgențe

CJ Vaslui renunță la construcția unui heliport la Spitalul Județean de Urgențe

de Dănuț CIOBANU

Vineri, 15 noiembrie 2019, într-o ședință extraordinară, Consiliul Județean Vaslui va adopta un proiect de hotărâre privind modificarea HCJ nr. 43 din 29 martie 2018, referitoare la studiul de fezabilitate pentru obiectivul «Extinderea Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport». Modificarea constă în anularea construcției cu fonduri europene a unui heliport la Spitalul Județean de Urgențe Vaslui.

În urma modificării studiului de fezabilitate, proiectul european se va intitula «Extindere Unitate de Primiri Urgențe». Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba și valoarea totală a proiectului care se ridică la suma de 13,3 milioane de lei, din care suma de 6,9 milioane lei reprezintă cofinanțarea din partea CJ Vaslui. Proiectul «Extindere Unitate de Primiri Urgențe» beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Ana Rinder, directorul Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Vaslui, a precizat că s-au încercat mai multe soluții pentru realizarea heliportului, însă în incinta spitalului nu este spațiu suficient pentru această investiție: În studiul de fezabilitate al proiectului nu se cerea pentru heliport un aviz de la Autoritatea Aeronautică. În ianuarie 2018, a apărut o oportunitate de a achiziționa un RMN și un computer tomograf, finanțate de Ministerul Sănătății. Singura condiție era de amplasa echipamentele medicale undeva. De aceea, am făcut o clădire separată. Nu am luat în calcul că această clădire mică va afecta platforma heliportului din fața bisericii. Au venit specialiștii de la București și au făcut măsurători, iar în incinta spitalului nu se poate realiza heliportul”.

O soluție pentru realizarea heliportului ar fi fost construirea unui cadru din metal pe actuala clădire unde a fost instalat RMN-ul, lucrări care se ridică la suma de 5 milioane de lei. Cum investiția este costisitoare, s-a luat decizia anulării heliportului. Proiectul privind extinderea UPU a fost lansat de către CJ Vaslui în data de 21 iunie 2019 și este cofinanțat de Uniunea Europeană (UE)Perioada de implementare a proiectului este de 75 luni, începând cu data de 1 martie 2017 până la data de 31 mai 2023. Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU a SJU Vaslui, cele 101 persoane care lucrează la UPU, paramedicii care lucrează pe autospecialele de terapie intensivă, precum și cei 170 de aparținători ai pacienților care se prezintă zilnic la UPU.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Gripa a ajuns la hotarul județului! Mai avem timp să ne vaccinăm!

Vasluieni, fiți precauți, gripa se apropie ...

Bilanțul donărilor de sânge la CJTS Bârlad

Anul 2019 nu a fost unul ...

Cine nu respectă depozitarea selectivă a deșeurilor la Bârlad? Cetățenii sau Urbana?

de Mihaela NICULESCU   Bârlădenii sunt, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: