Home / Administratie / Investiții de proporții la Epureni

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai multe șantiere pe care se lucrează la construirea unei școli, la asfaltarea drumurilor și la extinderea sistemului de alimentare cu apă. Până la sfârșitul lunii noiembrie localitatea, care este deja supravegheată video, va avea internet gratuit în zonele publice.

Formată din satele Epureni, Bârlăești, Bursuci și Horga, Comuna Epureni se află într-un proces continuu de dezvoltare. Dacă în urmă cu trei ani localnicii se luptau cu noroaiele după fiecare ploaie sau erau nevoiți să care apa cu găleata de la fântâni, acum au străzi asfaltate și apă în curte.

În Comuna Epureni, timp de aproape 30 de ani nu s-a făcut nimic. Am preluat această administrație, nu de la zero, ci de la minus. Ne-am străduit să acoperim deficitul, în primul rând, pe care l-am preluat în acest mandat și am reușit cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui. Acești bani puteau să meargă spre mai multe investiții în comună, dar e bine și așa. Datorită configurației geografice, întotdeauna aveam probleme cu drumurile comunale și sătești. La Bursuci, fiind un sat cu cele mai multe drumuri în pantă, la fiecare ploaie, trebuia să intervenim pentru că drumurile deveneau impracticabile. Trebuia să îndreptăm, să mai punem piatră. Banii erau de la bugetul local și tot timpul puneam piatră, dar drumuri bune nu mai aveam. Sunt foarte mândră că am reușit să asfaltăm acest sat. Acum suntem în faza de execuție șanțuri și rigole. Podețele s-au pus, s-au făcut și drumurile laterale, podețele transversale s-a pus și stratul de uzură. Mai sunt mici retușuri, mă refer la partea de șanțuri, rigole și semnalizare rutieră. În curând lucrarea va fi gata”, ne-a declarat Carmen Bîlbâie, primarul Comunei Epureni.

Lucrările de asfaltare în satul Bursuci costă peste cinci milioane de lei, se întind pe 5,2 kilometri și sunt executate de societatea Transmir. Administrația locală este preocupată și de asfaltarea satului Bârlăești, deoarece celelalte două sate, Epureni și Horga, sunt străbătute de un drum județean asfaltat.

Prioritatea numărul unu pentru mine ca și primar, este asfaltarea satului Bârlăești. Este vorba de aproape șase kilometri, dar trebuie să facem întâi aducțiunea de apă și apoi să facem asfaltarea. Prioritatea anului următor este asfaltarea acestui sat și asfaltarea drumurilor din Epureni Vale, fac parte din același proiect depus la Fondul de Dezvoltare și Investiții. Suntem eligibili, numai că trebuie să ajungem în faza obținerii autorizației de construire. Asta implică scoaterea la licitație, proiectare și execuție și apoi obținerea tuturor avizelor. Sperăm că până la sfârșitul anului să terminăm licitația, iar în primăvară să obținem toate avizele să facem și proiectul tehnic. Nu știu ce se va întâmpla pe plan politic, dar sperăm ca acest Fond de Dezvoltare și Investiții să meargă mai departe. Cred că ar fi o gură de oxigen pentru noi primăriile și pentru oamenii din comuna noastră și din sate, să aibă câțiva kilometri de asfalt. Contează mult.” , a mai spus primarul comunei.

Autoritățile locale vor să asfalteze prin Compania Națională de Investiții (CNI) alte două drumuri principale în satul Horga și unul în satul Epureni (care pleacă din drumul județean prin fața căminului cultural) precum și toate arterele care pleacă din acest drum.

Este un proiect pe care îl avem la CNI unde am depus toate documentele necesare, urmează să ne prezentăm în comisia de analiză. Suntem foarte avansați. Suntem la o întindere de mână de semnarea contractului, dar și aici depindem tot de ce se mai întâmplă pe plan politic mai departe. Lucrăm la acest proiect de un an și jumătate, aveam toată documentația. Suntem pregătiți să predăm aceste drumuri Companiei Naționale de Investiții (CNI) pentru că aceste lucrări se efectuează pe cheltuiala CNI. Și dumnealor vor scoate la licitație proiectarea și execuția și se vor ocupa de derularea acestor lucrări. Ceea ce ține de noi s-a făcut. Din bugetul propriu nu putem face asfaltări. Am terminat totuși o platformă de asfalt care face legătura dintre DJ 244 și centrul comunei pentru că, din de la acel drum până la Căminul Cultural Epureni, oamenii mergeau prin noroi. Am zis că măcar centrul comunei să arate bine. Noi ne dorim ca toată comuna să arate bine, dar eu consider că centrul comunei este cartea noastră de vizită. Avem proiecte de asfaltare pentru toate drumurile din comună, acum depinde când vor intra la asfaltare. Depinde ce vor face guvernanții noștri și cum se vor gândi să aibă grijă și de populația din mediul rural. Și oamenii de la sate sunt importanți și au nevoie de condiții, nu numai cei de la oraș. Eu consider că oamenii de la sate sunt foarte muncitori, cel puțin cei din Comuna Epureni, sunt oameni harnici, sunt oameni buni și merită să aibă și ei condiții decente de trai ”, a mai spus primarul Carmen Bîlbâie.

Localnicii din satul Horga au mari probleme cu o ravenă care se mărește din cauza eroziunii solului. Această ravenă, cu pereți abrupți și instabili, ar putea rupe satul în două.

Avem probleme în satul Horga pe un drum sătesc , din cauza unei ravene care se mărește , iar dacă nu vom fi ajutați la timp, satul se va rupe în două. Nu avem bani la bugetul local să efectuăm lucrări de stabilizare. Am făcut o estimare și o expertiză la ceea ce ar insemna o investiție pentru a stabiliza ravena, ar fi în jur de 2.000.000 de lei. Avem și proiect făcut. Mă gândesc să ne îndreptăm tot spre CNI că acolo sunt lucrări de refacere de drumuri și poduri afectate de calamități”, ne-a declarat primarul.

Alimentarea cu apă a comunei constituie una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă administrația locală. În prezent se lucrează la aducțiunea de apă în satele Bârlăești și Horga. În satele Epureni și Bursuci, oamenii au deja apă în curte. În aceste două sate apa din foraje se pompează, trece prin stația de clorinare unde sunt eliminați compușii periculoși precum amoniacul și hidrogenul sulfurat. De acolo, apă de calitate, care se încadrează în parametri normali, ajunge în bazine de 1000 de metri cubi, apoi prin cădere se distribuie localnicilor.

Proiectul de aducțiune de apă, etapa a doua, care vizează satele Horga și Bârlălești este în curs de implementare. Investiția se află cam la jumătate. Sperăm ca în 2020, toate satele componente ale comunei să aibă apă curentă. Investiția pentru sistemului de alimentare cu apă ajunge la 6,5 milioane de lei, fonduri guvernamentale obținute prin PNDL 1 și PNDL 2. În etapa întâi s-au cheltuit 3,2 milioane de lei, iar în etapa a doua 3,3 milioane de lei, dar trebuie să venim cu partea de cofinanțarea pentru a acoperi salariile majorate din construcții”, a precizat Carmen Bâlbâie.

În planul de dezvoltare a comunei se află și realizarea unei rețele de canalizare, însă, culmea, nu toți localnicii o doresc.

Urmează să depunem un proiect de canalizare, deocamdată am făcut un sondaj de opinie. Cei bătrâni nu-și doresc canalizare, dar cei tineri își doresc și sperăm să-i aducem acasă. Să aibă toate condițiile pentru a se putea întoarce acasă. În final se vor întoarce”, a spus primarul comunei.

Actuala conducere a primăriei a preluat, de la fostul primar, o lucrare al cărei constructor a intrat în faliment. Firma respectivă trebuia să construiască peste râurile din comună căile de acces, mai precis poduri și podețe, însă lucrările au fost abandonate. Cel mai probabil din nepăsare, fostul primar nu s-a sinchisit să facă demersurile necesare pentru continuarea lucrărilor, așa cum a făcut actuala administrație condusă de Carmen Bîlbîie.

Am finalizat un proiect de poduri și podețe care a fost început acum nouă ani. Constructorul a intrat în faliment, dar în urma discuțiilor cu acest constructor am reușit, cu mari insistențe, să finalizăm și această lucrare. Era păcat, banii erau alocați de la minister și s-ar fi pierdut deoarece contractul mai avea puțin și expira. Podurile și podețele sunt de fapt căile de acces, pentru că în comuna noastră sunt râuri care traversează comuna. Trebuiau refăcute pentru buna circulație a cetățenilor. Lucrările erau începute, unele erau deteriorate, dar în final totul a ieșit ca la carte”, ne-a declarat primarul comunei.

Modernizarea infrastructurii educaționale se numără printre principalele direcții de dezvoltare ale comunei Epureni, în acest an fiind începute mai multe lucrări de extindere a școlilor din comună. Una dintre cele mai importante investiții este construirea unei școli în Bursuci, un sat cu mulți tineri și mulți copii.

La Bursuci elevii învățau într-o școală veche de 100 de ani. Pur și simplu, la semnarea mandatului, mi-era frică să mă duc la acea școală. Mi-era teamă că mai vine o iarnă și o să se dărâme peste copii. Mi-era frică de un cutremur, mi-era frică de tot ce s-ar fi putut întâmpla cu o clădire veche de 100 de ani, fără fundație. Dumnezeu ne-a ajutat și am reușit să obținem finanțare pentru acea școală. Inițial am spus că facem reabilitare, dar când s-a apucat de lucrări, constructorul a constatat că fundația nu corespunde normelor în vigoare și a trebuit să o refacă. Pe cheltuiala lui a făcut și această fundație. Practic este o școală nouă făcută de la zero. Investiția ajunge la 1,2 milioane de lei cu tot cu partea noastră de cofinanțare care acoperă majorarea salariilor în construcții. S-a ridicat școala, s-a acoperit, mai sunt finisajele interioare și exterioare. La celelalte școli din comună am început să facem grupuri sanitare. Am reușit să atragem fonduri pentru satele Bursuci, Epureni și Horga. Ar mai fi școala din Bârlăiești unde, din păcate, mai avem doar 13 copii și nu am primit fonduri pentru construirea unui grup sanitar. În acest sat am reușit să transformăm o școală veche în cămin cultural. S-a făcut fațada și interiorul și mai este puțin de lucru. Nu este cine știe ce dar este o clădire în care se pot face diverse activități în mod decent. Era păcat de o clădire foarte bine construită să o lăsăm să se dărâme. Se vor face organiza diferite activități cultural artistice. În plus, oamenii își doreau să facă diverse activități. Unii își doreau să facă cumătrie, alții își doreau să facă un praznic, alții își doreau să facă o nuntă. Oamenii nu-și permit să plătească un restaurant și atunci am reabilitat acest imobil. Nu este dotat, dar sălile, în care se pot face aceste aceste evenimente, sunt curate, sunt văruite. Percepem o taxă modică doar pentru evenimentele fericite ”, a spus Carmen Bîlbîie.

Se lucrează de zor și la Căminul Cultural din satul Epureni unde s-a montat o centrală electrică. S-au pus calorifere, s-au tras țevi, s-a pus boiler, s-a tras apă curentă, s-au pus chiuvete, s-a făcut branșamentul trifazic. Mai urmează ca instituția să fie branșată la 380 V ca apoi să se facă probele de presiune. 

Autoritățile din Epureni sprijină educația acordând burse elevilor. Mai mult de atât, copiii cu rezultatele foarte bune merg gratuit în tabere. Vin cu amintiri foarte frumoase înapoi și povestesc și mă bucur de bucuria lor pentru că unii chiar nu-și permit să meargă în tabără. Copiii sunt încântați și pentru mine asta este cea mai mare bucurie. Mă bucur și de asfalt și de apă, dar faptul că putem ajuta acești copii este o mare mândrie și bucurie”, a mai spus primarul comunei.

Asigurarea asistentei medicale este extrem de importantă pentru autoritățile locale, motiv pentru care la Epureni se va construi, cu fonduri europene, un Centru de Asistență și Recuperare. Va fi un centru modern cu aparatură medicală modernă unde se va acorda asistență medicală, se vor asigura servicii de recuperare persoanelor vârstnice aflate în dificultate și se va acorda asistență psihologică tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Între timp se încearcă transformarea unei școli, în care nu mai învață niciun elev, în dispensar medical. Ne dorim un dispensar medical. Avem aici în satul Epureni o școală unde nu învață niciun elev și vrem să o tranformăm în dispesar medical, pentru că avem mare nevoie. Deocamdată nu am obținut avizul de la Ministerul Educației din cauză că în inventarul nostru figura această școală cu teren mai mult. Între timp o parte din teren a fost retrocedată proprietarilor. A trebuit să diminuăm suprafața și acum trebuie să refacem documentația cadastrală. Foarte greu obținem avizul de la Ministerul Învățământului. Vrem să facem în acel imobil și un cabinet stomatologic. Clădirea este foarte bună. Decât să o conservăm, mai bine îi dăm o altă destinație ”, a precizat Carmen Bîlbîie.

Pentru descurajarea hoților s-au montat camere de supraveghere în toate satele componente ale comunei. Unele au fost montate anul trecut, iar altele anul acesta: Camerele de supraveghere au fost necesare pentru că noi nu găsim oameni care să asigure paza obștească. Tot timpul erau discuții din cauză că nimeni nu voia e să facă de pază. Am luat hotărârea să înlocuim această pază cu camere de supraveghere. Oricum paza era doar pe timp de noapte, două-trei ore. În schimb camerele funcționează non-stop. De multe ori s-au rezolvat problemele din sate cu ajutorul imaginilor înregistrate de camere. Au costat foarte puțin. Camerele pe care le-am montat în această vară în satele Epureni, Bursuci și Bârlăești au costat 6.000 de lei. Sunt montate câte trei în fiecare sat”.

Până la sfârșitul lunii noiembrie 2019 , localnicii vor beneficia gratuit de internet wireless. Rețeaua de internet va putea fi accesată în școli, parcuri și cămine culturale. Totodată în comună a fost introdus un sistem simplu de colectare selectivă a gunoiului.

Am reușit să achiziționăm din fonduri proprii un tractor cu remorcă cu care transportăm deșeurile selectate. Am stat de vorbă cu cetățenii, le-am explicat, am cumpărat saci pe culori și colectăm gunoiul selectat. Mergem din poartă în poartă și luăm gunoiul. Ne este mai ușor să colectăm gunoiul de la poarta omului decât să-l adunăm din râpă sau de pe dealuri. Și încet, încet oamenii se obișnuiesc. Suntem la început. Din două în două săptămâni mergem cu tractorașul cu remorcă colectăm gunoiul și apoi așteptăm mașina firmei cu care avem contract, să ridice gunoiul. Sperăm că până la 15 noiembrie, firma care a câștigat licitația să preia aceste atribuții”, ne-a declarat Carmen Bîlbîie.

Autoritățile de la Epureni vor să racordeze comuna la rețeaua de gaze naturale. S-a obținut deja avizul de la Transgaz, iar racordarea se va face la conducta de la Zorleni. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

Noua piață agroalimentară din Negrești ar putea fi terminată anul acesta

Primăria Negrești și-a propus ca în ...

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU  Contractele de asigurare ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: