Home / Administratie / Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Primarul orașului Murgeni: „Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva”

Asfaltări pe toate străzile principale, rețele de apă, rețele de canalizare sunt doar câteva dintre lucrările de anvergură care se desfășoară în toate satele componente ale orașului Murgeni.

Neavând o majoritate în consiliul local, printre consilieri enumerându-se și fostul primar, Ioan Buta, a avut, încă de la preluarea mandatului de primar, o oponență sadică. Foarte multe investiții au fost tărăgănate ani la rând, dar în cele din urmă Murgeniul a fost adus pe linia dezvoltării.

Dacă ar fi să facem referire la tot ce însemnă realizări de când am preluat mandatul nu pot spune decât un singur lucru – am plecat de la minus… mult. Sunt anumite activități care nu se văd cu ochiul liber din stradă. Referitor la tot ceea ce însemnă administrație, corelare între registrul agricol și compartimentul taxe și impozite care, după opinia mea, înseamnă oglinda instituției. Acest lucru nu se vede clar din stradă, dar a fost o muncă titanică. Exemplul viu sunt rapoartele Curții de Conturi. În 2013 inspectorii au verificat documentele contabile din anii anteriori, când nu eram primarul orașului, și au descoperit 123 de abateri, iar în 2019 nu s-a descoperit nicio abatere, am primit doar nouă recomandări. Recomandări pe care le vom respecta cu strictețe ca să ajungem la nivelul performanței. Clar. Pot să spun că această activitate a dus la un consum imens de energie. Nu am mai avut timp de campanii electorale, nu am mai avut timp de politică. Printre timp am reușit să implementez și am niște proiecte de anvergură- cum ar fi asfaltări pe toate străzile principale din cele șase sate componente, inclusiv alimentări cu apă și canalizări în satele unde nu erau aceste facilități. În acest proiect mai avem două proiecte de asfaltare pentru drumuri secundare. La ora actuală se finalizează cu tot ce înseamnă șanțuri și căi de acces la proprietăți, pe cele șase sate componente ale orașului: Cârja, Floreni, Lățești, Raiu, Sărățeni și Schineni”, ne-a declarat Ioan Buta, primarul orașului Murgeni.

Lucrările de asfaltare au început în toamna anului 2016 , iar costurile ajung la 11,7 milioane de lei. Până în prezent s-au asfaltat 14 kilometri și mai sunt în lucru șapte kilometri pe drumurile secundare. În ceea ce privește asfaltarea orașului Murgeni, primarul ne-a declarat

Pe Murgeni am fi dat drumul la solicitarea de finanțare pentru asfaltare, dar avem în desfășurare un proiect de alimentare cu apă și canalizare pe tot orașul. N-am dorit să fac greșeala unor colegi de-ai mei care au făcut asfaltări, trotuare și apoi s-au apucat de alimentări cu apă și canalizare. Mulți cetățeni cunosc acest aspect, sunt de acord cu mine. Puteam foarte ușor să dau drumul la acest proiect de asfaltare, ne acopeream tot ce înseamnă conductăraie putredă și așa mai departe, urmând ca după doi, trei, șapte ani să vină cineva din urma mea și să mă blesteme că trebuie să strice tot ce înseamnă trotuar și stradă ca să schimbe acele conducte. Toate conducetele din Murgeni trebuie schimbate. Asfaltarea se va face cu aproximativ 51 de milioane de lei. Este vorba despre 17 kilometri de drumuri cu o lățime cuprinsă între patru și șase metri”.

În prezent sunt în plină desfășurare lucrările de înființare a rețelelor de apă și canalizare în satele Floreni și Lățești, iar în satele Raiu și Cârja se lucrează doar la canalizare, pentru că rețeaua de apă este deja făcută. Lucrările depășesc 20 de milioane de lei, fonduri guvernamentale obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Cred că în vara anului 2020 se vor finaliza lucrările în Floreni și Lățești. Lucrările au demarat într-un ritm alert și bine. Nu mă așteptam să ajungă așa repede la procent de execuție de 70%. Prima dată se finalizează canalizarea și apoi se finalizează și rețeaua de apă. Când se dă în folosință canalizarea se leagă tot ce înseamnă populație, la rețeaua de apă. Consumând să ai unde să faci deversări. În satele Raiu și Cârja se face doar rețeaua de canalizare pentru că avem apă în ambele sate. La Schineni și Sărățeni avem o problemă. Nouă ne apare în documentație că investiția de apă este finalizată din 2011, dar am avut o problemă cu constructorul. Nu a executat lucrarea conform proiectului tehnic, iar lucrarea nu este preluată nici în momentul de față. Așteptăm o soluție din partea DNA. Ne-au ridicat tot ce înseamnă documente în 2015 și de atunci se tergiversează. Constructorul lucrează la remediere. Lucrarea a fost achitată integral în 2011, deci când nu eram primar. Din 2012 până în acest moment nu am reușit să conving constructorul să finalizeze lucrarea. El spune că trebuie să preiau lucrarea, dar eu ca să o preiau, trebuie neapărat cel târziu a doua zi să o predau la Aquavas. Și dacă Aquavas nu mi-o ia, rămân eu, pe persoană fizică, cu această alimentare cu apă și nu-mi convine. În ceea ce privește rețelele de apă și canalizare din Murgeni, este un proiect, în derulare acum, cu Aquavas și cred că în cel mult un an de zile vor porni la lucru. Practic toate țevile vechi vor fi schimbate. Valoarea lucrării pentru apă și canalizare este undeva la șase milioane de lei. Rețeaua de canalizare se întinde pe circa 32 de kilometri, iar rețeaua de alimentare cu apă pe circa 46 de kilometri. Vă spun cu aproximație pentru că sunt anumite cartiere care nu au fost legate niciodată la rețea și numai în timpul mandatului meu, s-a făcut extindere de canalizare pe 3,8 kilometri și la rețeaua de apă la fel ”, a mai spus primarul.

În satul Cârja se va construi cu 2,2 milioane de lei un cămin cultural modern, deoarece vechiul imobil construit în urmă cu 100 de ani s-a autodemolat.

Cârja este sat unde civilizația este într-un continuu progres . Un sat care poate deveni, în viitorul apropiat, un sat turistic, dacă cineva se gândește să investească acolo. De la preluarea mandatului, până în prezent, s-au reașezat acolo în jur de 50 de familii. Asta înseamnă un progres. Poate în următorii cinci-șase ani, vor mai veni 40-50 de familii, asta însemnând repopularea satelor Am depus solicitarea la Compania Națională de Investiții și am primit promisiuni. Urmează să vedem dacă actualul guvern va continua ce a început guvernul anterior. Ar fi bine ca promisiunile să nu se mai numească promisiuni, ci planuri. Să dea Dumnezeu ca actuala putere să nu desființeze ceva. Ei ar trebui să analizeze în profunzime chiar dacă au fost ideile altora, ale adversarilor lor politici, că poate acele propuneri sunt bune, benefice poporului român și atunci poporul va ține cont de lucrul acesta și-i va agreea, îi va accepta. Dar dacă tu preiei puterea și începi să pui numai ideile tale în practică, devii diabolic. Chiar nu-mi convine că aud „Nu mai investiți în sate!”, nu-mi convine deloc. Adică cele peste 15 milioane de oameni care locuiesc la sate nu au dreptul la civilizație? Ei n-au nevoie de canalizare, n-au nevoie de apă, de drumuri? Au înnotat în noroi 30 de ani sau poate 50 de ani sau de la înființarea satelor ca să nu spunem numai de perioada de după revoluție. Ar trebuie să fie un pic mai deschiși. Frustrările astea ne omoară. Ne gândim acuma că satele îmbătrânesc, dar dacă tu nu creezi locuri de muncă, nu investești în grădinițe, în școli, în drumuri, putem să spunem că o să înregistrăm un plus demografic? Demografia tot spre minus o să o ia. Iar oamenii vor fugi în orașele dezvoltate sau prin occident. Și o să ne plângem că nu putem veni acasă. Dar de ce n-ar veni ală care lucrează în Spania să vină să facă o investiție la tară, unde este aer curat, unde se mănâncă bio ? Pentru asta ar trebuie să știe că are acolo unde să lege o mașină de spălat, are unde să lege o conductă de la baie. Poate să vină cu mașina aia cumpărată cu 10-20.000 de euro, să o parcheze într-un garaj, dar să nu o rupă în două până în garaj. Ar trebui și dreapta să se îndrepte către mediul rural. Înțeleg eu că industria se face în mediul urban, dar ar trebui să se investească și în mediul rural, nu neapărat acum că un partid sau altul ține cu o anumită categorie de populație. Ar trebui să-și îndrepte atenția și către noi, țăranii și atunci îi vom agrea , îi vom iubi. La multe dintre proiecte pentru care am primit finanțare, la fel am plecat cu starea aia de incertitudine, nesiguranță, apoi am început să prind încredere că nu contează clasa politică, cine se află la putere. Dacă te miști din birou și ești destul de motivat și interesat, obții finanțări pentru orice proiect îți dorești. Pentru că acolo sunt diferite comisii la care participi, ți se cer puncte de vedere și dacă ai putere de convingere, proiectele au succes”, susține primarul orașului Murgeni.

În satul Schineni s-au cheltuit 1,2 milioane de lei pentru construcția unei școli moderne care a cărei suprafață este de 430 de metri pătrați, are cu șase săli de clasă și grupuri sanitare în interior. Școala este terminată în proporție de 80%, dar lucrările s-au oprit în această toamnă pentru că nu mai sunt fonduri.

Școala este începută de foarte mulți ani, mai exact din 2008. În 2012 când am preluat mandatul, am fost nevoit să refac proiectul deoarece au apărut acele probleme cu securitatea în caz de incendiu. Refăcând proiectul și neavând o majoritate în consiliul local, printre consilieri enumerându-se și fostul primar, imaginați-vă că am avut oponență sadică. N-au fost de acord cu absolut nicio schimbare. Școala este finalizată în proporție de 80% , dar avem o problemă, cea a efectivului de elevi. În momentul în care a fost pornit proiectul bănuiesc că fundamentarea a fost făcută pe bază solidă. Eu nu am făcut altceva decât să continui, că atunci când ajungi și investești într-un obiectiv, dacă nu finalizezi, te numești complice la, aș zice eu, crimă. Pentru că acea lucrare, în care s-au investit bani, se degradează dacă nu o termini te numești complice la crimă, economic vorbind. Așa că eu nu am făcut altceva decât să o finalizez. Rămânând ca pe viitor, doar după trei ani de la finalizarea investiției, dacă demografia rămâne tot la același nivel, să găsim o altă soluție, să-i dăm o altă destinație, că avem ce destinație să-i dăm. Ori un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, ori un after school. O soluție găsim și se pot crea și niște locuri de muncă. Am pățit același lucru și cu piața. Au durat câțiva ani, până am refăcut proiectul, până am primit aprobarea consilierilor locali. Piață a fost proiectată la 23 de miliarde de lei vechi. Tot la fel am zis că din bugetul local nu reușim să o terminăm niciodată. Le-am cerut consilierilor aprobarea să facem reproiectare. M-au ținut patru ani de zile, tot la fel neavând o majoritate în Consiliul Local Murgeni , după patru ani am reușit să fac o reproiectare, am finalizat. În acest moment piața este finalizată și am ajuns la o valoare de 5,6 miliarde. Urmând ca acum să obținem avizele sanitare și mai trebuie să o împrejmuim. Are toate utilitățile. Pentru avize ne trebuie anumite dotări , frigidere, tarabe”, a mai spus edilul.

Un alt șantier deschis la Murgeni este la Grupul Școlar Agricol Murgeni. Imobilul, fiind proiectat cu tavan din lemn cu grinzi, nu a obținut avizul de securitate la incendiu. Tavanul a fost reproiectat și se construiește un altul din beton.

Este vorba despre o școală de aici din centru , pe care am preluat-o cu extrem de multe probleme, le-am remediat pe parcursul anilor ne-au cerut reproiectare cu tavan din beton. Multe cerințe pe care le-am adus la nivelul cerut de dumnealor. Am finalizat licitația, s-a anunțat câștigătorul și se lucrează în acest moment. Școala a avut un procent de execuție de 35%, iar acum am ajuns undeva la 50%. Nu pot să vă spun când va fi terminată având în vedere problemele cu care se confruntă constructorii. Ei participă la licitații câștigă licitațiile, fac niște promisiuni la semnarea contractului, iar pe parcurs vin cu tot felul de argumente, că le pleacă oamenii. Deci lipsa resurselor umane le creează probleme și domniilor lor”, a spus primarul.

Casa de Cultură din Murgeni a fost renovată în totalitate cu 130.000 de lei din bugetul local. S-au făcut modificări în sala de spectacole și la scenă. Mai mult printr-un proiect european, autoritățile locale au primit 100.000 de euro pentru dotari moderne (aer condiționat, sistem audio, etc).

Primarul orașului Murgeni, Ioan Buta, a avut ideea de înființa o asociație de dezvoltare intercomunitară (ADI) din care să facă parte mai multe primării pentru a reuși să alimenteze orașul cu gaze naturale. Astfel, primarul orașului Murgeni împreună cu primarii comunelor Berezeni, Fălciu, Șuletea și Epureni au înființat ADI, care are deja statut juridic și este înscrisă la Registrul Comerțului. Asociația a primit deja avizul de la Transgaz. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: