Home / Social / Salariații ies tot mai greu la pensie, iar pensionarii pleacă tot mai repede spre cimitir

Salariații ies tot mai greu la pensie, iar pensionarii pleacă tot mai repede spre cimitir

de Dănuț CIOBANU

Printr-o legislație tot mai restrictivă, statul a reușit reducerea spectaculoasă a numărului de pensionari din județul Vaslui. Pentru a nu mai plăti pensii de la buget, legiuitorii au crescut atât vârsta standard de pensionare, cât și stagiul de cotizare. Dacă mai adăugăm și condițiile grele de viață a bătrânilor și rata crescută a mortalității în rândul acestora, avem în față rețeta dezastrului. Numai în ultimul an, județul Vaslui are un minus de peste 6.000 de pensionari.

Județul Vaslui a pierdut în ultimul an nu mai puțin de 6.093 de pensionari. La data de 1 octombrie 2019, erau înregistrați la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui 93.729 pensionari, din care 81.685 pensionari de stat și 12.044 pensionari din agricultură. Spre comparație, în aceiași lună a anului trecut, erau în plată 99.822 de pensionari, din care 86.265 pensionari de stat și 13.557 pensionari din agricultură. Practic, dacă ne raportăm la evoluția numărului total al pensionarilor din ultimul an reiese o diminuare cu un procent de 6,5%.

Demn de remarcat este faptul că scăderea numărului de pensionari nu are drept cauză creșterea numărului de decese, care este în fiecare an relativ constant. Principala cauză care a determinat o diminuare spectaculoasă a numărului de pensionari este legislația în vigoare. În primul rând este vorba despre creșterea anuală a stagiului de cotizare din ultimele două decenii. Conform Legii nr. 19/2000 a sistemului public de pensii, femeile ieșeau la pensie la vârsta de 57 de ani, iar bărbații la vârsta de 62 de ani. Potrivit Legii nr. 263/2011 a sistemului public de pensii, vârsta standard de ieșirea la pensie a crescut la 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile. O altă cauză a diminuării numărului de pensionari este ajustarea stagiului de cotizare. Dacă în anul 2000 stagiul de cotizare era de 25 de ani la femei și 30 de ani la bărbați, în prezent acesta a crescut la 35 de ani atât la femei, cât și la bărbați. Cu alte cuvinte, printr-o legislație tot mai restrictivă, salariații aflați în câmpul muncii ies tot mai greu la pensie.

Fenomen alarmant

Trendul diminuării numărului de pensionari s-a declanșat în urmă cu mai mulți ani. Potrivit datelor CJP Vaslui, în luna noiembrie 2018 erau înregistrați în evidențele instituției un număr total de 95.549 pensionari. Spre comparație, în anul 2015 în județul Vaslui erau înregistrați 100.581 pensionari, în anul 2016 numărul acestora a scăzut la 98.391 pensionari, pentru ca în anul 2017 să mai fie în plată doar 97.048 pensionari. În prezent, pensia medie la pensionarii de stat din județul Vaslui se ridică la 1.130 lei, iar pensia medie din agricultură este de 557 lei. 

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că pe lângă ieșirii mai greu la pensie din câmpul muncii, pensionarii nu au condițiile necesare pentru a avea un trai decent: “Fiecare persoană care înaintează în vârstă are tot mai multe boli, iar pensionarii nu au bani destui să își cumpere medicamente să se trateze, iar în unele care nu le găsesc în farmacii. Persoanele în vârstă au nevoie de condiții normale de viață, de hrană bună, de medicamente, de căldură. Mai ales iarna, lipsa căldurii este principala cauză de îmbolnăvire. Pensionarii obișnuiesc să plătească mai întâi facturile și de multe ori rămân fără bani pentru cele necesare vieții. Cei de la București spun că e nevoie de 60 de lei pentru a acoperi coșul zilnic necesar unei persoane pentru a trăi decent. Însă foarte mulți pensionari nu au acești bani”.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Pandemia de coronavirus nu a diminuat munca la negru. Inspecția Muncii nu iartă!

de Dănuț CIOBANU  În luna februarie 2020, Inspecția Muncii ...

Tinerii fermieri din satele vasluiene sunt salvatorii produselor tradiționale

Produsele tradiționale continuă să fie în atenția fermierilor vasluieni. ...

Economia județului Vaslui este în colaps. Aproape jumătate din salariații din sectorul privat intră în șomaj

de Dănuț CIOBANU  La data de 2 aprilie 2020, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: