Home / Social / Antreprenorii vasluieni finalizează anul 2019 stând la codă pentru închiderea firmelor

Antreprenorii vasluieni finalizează anul 2019 stând la codă pentru închiderea firmelor

de Dănuț CIOBANU

Oamenii de afaceri vasluieni fac rând la Registrul Comerțului pentru a-și închide societățile. În anul 2019, se înregistrează o creștere spectaculoasă a radierilor de firme, cu un procent de 105% față de anul trecut. Antreprenorii sunt sufocați de sutele de modificări ale legislației fiscale, precum și de lipsa infrastructurii rutiere. Cu un mediu de afaceri la pământ, nu este de mirare că peste trei ani vom fi liderii României la rata șomajului.

Sute de întreprinzători vasluieni și-au radiat în acest an firmele de la Oficiul Registrului Comerțului. Situația pare scăpată de sub control, în condițiile în care dinamica creșterilor de radieri față de anul trecut este la un procent de 105%. Mai exact, dacă în primele nouă luni ale anului precedent au fost radiate 614 firme, până în luna septembrie a anului 2019 nu mai puțin de 1.262 societăți au fost radiate din Registrul Comerțului. Spre exemplu, numai în luna septembrie 2019 au fost radiate 42 de firme. La acest fenomen se adaugă și cele 179 de societăți care și-au suspendat activitatea și 217 au fost dizolvate. În total, în acest an, a ieșit de pe piață un număr total de 1.658.

Ovidiu Copacinschi, președintele Asociație Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (APIMM) Vaslui, a precizat că oamenii de afaceri nu mai pot ține pasul cu modificările legislative în materie fiscală. Astfel, în anul 2018, au fost emise un număr de 1.388 de acte normative pe legislația fiscală, iar în primele șase luni ale acestui an fost adoptate 614 acte normative care reglementează spațiul fiscal.

“În cursul lunii septembrie a fost lansată Cartea Albă a IMM-urilor, în care sunt scoase în evidență situațiile prin care trec întreprinzătorii. În zona Moldovei, pentru acest an, 21% dintre antreprenori consideră că există o situație favorabilă mediului de afaceri, 46% au o poziție neutră, iar 33% consideră că este o situație stânjenitoare mediului de afaceri. Suntem într-o zonă săracă și izolată și de aceea, am cerut factorilor de decizie de nenumărate ori să fie construită o autostradă pe direcția Iași – Vaslui – Bârlad – Tișița – București. Voi cere oficial și noului Guvern al României construcția acestei autostrăzi”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Lideri naționali la șomaj

Fără un mediul economic dezvoltat și dinamic, în viitorul apropiat piața muncii din județul Vaslui se va deprecia constant. Conform proiecției principalilor indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2022, publicată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, județul Vaslui va fi lider de necontestat la rata șomajului în România. Dacă pentru sfârșitul acestui an se prognozează o rată a șomajului de 8,3%, peste trei ani Vasluiul va continua să aibă o rată mare a șomajului, la un procent de 7,8%. Restul județelor din regiune vor avea următoarele valori ale ratei șomajului la sfârșitul anului 2022: Iași – 2,3%, Neamț – 4%, Suceava – 4,6%, Bacău – 4,8%, Botoșani – 2,7%. Potrivit acelorași date statistice, în anul 2022 județul Vaslui va avea cea mai mare rată a șomajului din România, pe locul secud fiind clasat județul Teleorman cu o rată de 7%, urmat de Mehedinți cu o rată de 6,7% și Dolj cu o rată a șomajului de 6,5%.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: