Home / Social / Bătălie mare pentru finanțarea proiectele transfrontaliere dedicate lui Ștefan cel Mare

Bătălie mare pentru finanțarea proiectele transfrontaliere dedicate lui Ștefan cel Mare

de Dănuț CIOBANU

Unul din proiectele transfrontaliere preselectat pentru reabilitarea ansamblului ecvestru de la Băcăoani are șanse mici să obțină finanțarea. Este vorba despre proiectul «Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, depus în parteneriat cu Raionul Hâncești din Republica Moldova. În schimb, un al doilea proiect, depus împreună cu Raionul Soroca este mult mai bine plasat în cee ce privește obținerea finanțării.

Proiectul «Pe urmele lui Ștefan cel Mare”, inițiat de Consiliul Județean (CJ) Vaslui în parteneriat cu Raionul Hâncești a fost depus la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași și are o valoare totală de 7.647.954 lei. Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că speranțele pentru a obține finanțarea pentru proiect nu sunt pierdute în totalitate și urmează ca ultimul evaluator să dea verdictul. Investiția privește reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, în zona ansamblului ecvestru urmând să fie construit un parc tematic intitulat «Ctitorii Ștefaniene» și două spații expoziționale. Parcul va cuprinde machete ale cetăților construite în timpul domnitorului de pe întregul teritoriu al Moldovei Mari, precum și o machetă cu Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ștefan cel Mare. Tot în cadrul acestui proiect se va construi un amfiteatru în aer liber și un spațiu pentru amenajarea de târguri. În Republica Moldova, finanțarea europeană va fi alocată pentru reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie de la Ciuciuleni, unde va fi înființat un spațiu expozițional dedicat domnitorului Ștefan cel Mare. 

În schimb al doilea proiect inițiat de CJ Vaslui împreună cu Raionul Soroca este mult mai bine plasat în ceea ce privește selecția pentru finanțare și are toate șansele să fie implementat. Este vorba despre proiectul „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca – Vaslui”, cu o valoare de 7.757.286 lei. Acest proiect își propune reabilitarea platoului cu fântânile arteziene, din fața statuii domnitorului. De asemenea, va fi restaurat și obeliscul care se află de cealaltă parte a șoselei care trece prin zonă. O altă investiție din cadrul proiectului privește construirea unui punct de informare turistică. În Republica Moldova cu banii din acest proiect se vor continua lucrările de restaurare a cetății Soroca.

„Proiectele sunt implementate împreuna cu raioane din Republica Moldova. Proiectul în parteneriat cu Soroca are toate șansele să primească finanțare. În schimb, al doilea proiect depus în parteneriat cu Raionul Hâncești are șanse mai mici de finanțare. Ar fi un prilej de o reală bucurie, dacă s-ar finaliza ambele proiecte”, a spus Vasile Mariciuc.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: