Home / Administratie / Concursul pentru încasatorii taxei de salubritate din Bârlad, o piatră de încercare chiar și pentru economiști

Concursul pentru încasatorii taxei de salubritate din Bârlad, o piatră de încercare chiar și pentru economiști

Exigență! Pentru că noul operator de salubritate din Bârlad nu va prelua și încasatorii de la CUP, aceștia trebuie să-și încerce norocul la concursul organizat de municipalitate. Primăria Bârlad vrea să angajeze încasatori „tobă” de cunoștințe economice și legislative, pentru colectarea taxei de salubritate. Cel puțin, așa reiese din bibliografia  concursului ce va avea loc pe 25 noiembrie.

Comisia de întocmire a subiectelor a considerat potrivit ca acei candidați care vor să câștige postul să studieze nici mai mult, nici mai puțin, patru hotărâri de consiliul local și zece legi. Asta, dacă vor să câștige unul din cele șapte posturi scoase la concurs. Printre legile trecute în bibliografie se numără și Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice. Așadar, la Bârlad, încasatorii care colectează pe teren taxa de salubritate vor trebui să fie doxă de carte. Nu contează dacă  se vor putea descurca practic, teorie să știe cât mai multă!

De fapt, Primăria Bârlad a organizat concurs pentru încasatori și acum câteva luni. Un singur candidat a câștigat postul, o fostă angajată a SC CUP, cu studii superioare. SC CUP  are deja încasatori formați, care varsă lunar zeci de mii de lei fiecare, în casieria societății. Aceștia cunosc foarte bine ceea ce fac de ani de zile, știu ca în palmă străzile, blocurile și casele celor cărora le încasează taxa de salubritate. Dar așa e când te angajezi la stat, trebuie să treci un examen. Nimic mai corect, numai că bibliografia exagerat de vastă nu se prea justifică în acest caz.

Ceea ce contează pentru Primărie, e ca acești încasatori să verse cât de mulți bani la bugetul local și, evident, să aibă unele cunoștințe minimale despre operațiunile de încasări, plăți și gestiune. Dacă Primăria va dori să angajeze niște memoratori de legi, atunci să nu se aștepte la valori mari ale încasărilor de pe teren în ceea ce privește taxa de salubritate.

În România, teoria ca teoria, dar practica ne omoară! Urăm succes candidaților la concursul de săptămâna viitoare, chiar dacă subiectele vor fi la nivelul unui om cu pregătire economică superioară. Tot mai mulți candidați se întreabă dacă economiștii din Primărie ar ști să facă o teză de cel puțin nota 5, dacă mâine vor da examen cu subiectele pregătite pentru cei care aspiră la un post atât de important, precum cel de încasator al taxei de salubritate. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: