Home / Administratie / Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Găgești: Investiții în educație, sănătate și infrastructură rutieră

Autoritățile locale modernizează comuna de la un capăt la altul, pe lista de priorități fiind reabilitarea școlilor și asfaltarea drumurilor.

Toate unitățile de învățământ din comuna Găgești sunt într-un proces de transformare fără precedent. Lucrările diferă de la o școală la alta. La unele se refac pereții, se schimbă acoperișul, geamurile și ușile, iar altele pur și simplu trebuie demolate pentru a fi construite altele noi.

La Școala din Găgești s-a făcut recepția finală acum două-trei săptămâni. S-a făcut reabilitare și extindere cu 500.000 de lei. S-a construit un corp, pe care l-am legat de clădirea principală. In acel corp sunt grupurile sanitare și centrala electrică. S-a făcut și reabilitare pentru îndeplinirea condițiilor impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Direcția de Sănătate Publică. Am păstrat și centrala veche pe lemne ca să vedem dacă centrala electrică e mai rentabilă decât cea pe lemne. La Școală din Giurcani este o investiție de valoare ceva mai mare, undeva la 1,6 milioane de lei. Acolo școala a fost construită în 2000, dar acoperișul era din azbest din ăla care imita tabla. Deja ploua în școală. S-a făcut reabilitare termică, geamurile erau din scândură erau pierderi de căldură. Deci a trebuit să facem o reabilitare totală. S-a schimbat acoperișul în totalitate, s-a pus plafon din beton pentru că vechiul tavan nu îndeplinea condițiile ISU, s-au schimbat geamurile vechi cu altele noi de tip termopan. Sunt șase săli de clasă plus grupurile sanitare. Școlile din celelalte sate au wc-urile afară, dar în prezent se fac grupuri sanitare în interiorul instituțiilor”, ne-a declarat Costică Stupu, primarul comunei Găgești.

Pentru ca procesul educațional să se desfășoară în bune condiții încă de la grădiniță, autoritățile din Găgești vor să construiască, cu 1,4 milioane de lei, o grădiniță nouă cu etaj, cu spații de joacă și parcare.

Vom construi o grădiniță în satul Giurcani. Vechea grădiniță este din lut, ușile sunt înclinate, pereții sunt cum sunt. Inițial am trecut-o pentru reabilitare, dar făcând expertiza tehnică s-a constatat că nu se poate face reabilitare și s-a recomandat demolarea imobilului. Noua grădiniță va avea undeva la 700 de metri pătrați și va fi pe două nivele. Acum suntem în faza de demolare și de obținere a autorizației de construcție. Grădinița va fi construită pe același loc pentru că nu ne permite spațiul, Școala Giurcani fiind în aceeași curte. Am obținut toate avizele de demolare. Problema este că în acel imobil este într-o parte casa parohială, iar în cealaltă parte grădinița. Acum trebuie să facem consolidare, pentru că trebuie să rupem grădinița de casa parohială. Am obținut toate avizele tot, numai că nu putem începe deocamdată demolarea pentru că e secție de votare acolo”, a mai spus primarul.

Cei mici au unde să se joace în timpul liber pentru că, în toate satele componente ale comunei (Giurcani, Piecani, Găgești, Popeni și Tupilați) s-au făcut părculețe de joacă pentru copii.

Chiar acum s-a făcut cu 50.000 de lei un parc la Giurcani, încă nu s-a finalizat. Este pe un teren de 600 de metri pătrați. Nu este de dimensiuni mari pentru că nu am avut teren mai mare. Am făcut împrejmuirea, s-au montat patru elemente de joacă pentru cei mici plus altele patru elemente de fitness pentru copiii mai mari. Mai trebuie făcută doar recepția finală”, a mai spus edilul.

La Găgești se va construi cu 1,6 milioane de lei, un dispensar nou (pe o suprafață de 530 de metri pătrați) prevăzut cu centru de permanență, cabinet medical, cabinet stomatologic, sală de așteptare. „Și aici suntem în stadiul de obținere a autorizației de construcție. Finanțarea am obținut-o, s-a făcut licitația, proiectul. Am depus documentele pentru obținerea autorizației de la ISU, iar în primăvară vor începe lucrările de construcție. Se va fora un puț pentru apă, se va monta centrală și se va face o parcare. Sperăm să avem o clădire modernă pentru medicul de familie. Oricum avem o problemă cu medicul de familie pentru că au plecat doi până acum. Suntem în curs de avizare pentru un nou medic. Vrem să avem condiții bune ca să nu ne mai plece medicul din comună”, a spus edilul.

Modernizarea rețelei locale de drumuri se numără printre direcțiile de dezvoltare ale comunei Găgești, în prezent fiind începute sau finalizate lucrări de peste zece milioane de lei.

Am terminat de asfaltat drumul comunal 56A pe o lungime de 3,1 kilometri. Asfaltarea era necesară pentru că am făcut legătura între satele Găgești și Peicani, acolo este o extindere de sat. Am făcut această legătura și pentru că transportul elevilor se face de la Giurcani la Găgești și Peicani. De asemenea vom reabilita un drum asfaltat în 2007 care s-a deteriorat A durat mult cu toate avizele cu licitația cu toată procedura. Deja am dat ordin de începere a lucrărilor. S-a turnat stratul nivelator, urmează să trecem la al doilea strat în zilele următoare. Trebuie să facem recepția după primul strat. Pe lângă drumul ăsta comunal de 3,3 kilometri, în același proiect mai avem și două drumuri secundare, la Giurcani și Tupilați, cu o lungime totală de 5,3 kilometri. Contractul de finanțare este semnat la 5,1 milioane e lei, dar în urma Ordonanței 114 costurile au crescut la 5,5 milioane, partea de noastră de cofinanțare este 440.000 de lei ca să acoperim majorarea salariilor. Urmează să asfaltăm, prin Compania Națională de Investiții, 3,2 kilometri de drumuri comunale care au fost afectate de viituri. Deja am fost la București, am susținut proiectul, ne-a dat aviz favorabil, urmează să scoatem lucrarea la licitație. După terminarea acestor lucrări comuna va fi asfaltată în proporție de 90%. Mai rămân de asfaltat ulițele laterale”, a precizat primarul Costică Stupu.

Autoritățile locale fac investiții pentru a moderniza și iluminatul stradal. În acest sens se va face o extindere de 400 de metri a iluminatului stradal, iar pe stâlpi vor fi montate sisteme led. Astfel comuna nu va mai avea probleme cu iluminatul stradal timp de cinci ani, cel puțin atât este perioada de garanție a ledurilor. În plus iluminatul cu led aduce o reducere a costurilor cu electricitatea de 30%.

Localnicii vor beneficia cât de curând și de conectivitate wi-fi. Vor beneficia de internet gratuit în zonele publice, mai precis în instituțiile de învățământ, la căminul cultural, în centrul comunei, la primărie și în parcuri. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: