Home / Sanatate / Bilanț tragic de „Ziua națională fără tutun”. 133 de pacienți cu cancer pulmonar au decedat în județ de la începutul anului

Bilanț tragic de „Ziua națională fără tutun”. 133 de pacienți cu cancer pulmonar au decedat în județ de la începutul anului

Astăzi, în România se sărbătorește „Ziua națională fără tutun”. Și în județul Vaslui, această zi va fi marcată de Direcția de Sănătate Publica în colaborare cu Crucea Roșie, filiala Vaslui.

Fumatul, unul dintre cei mai importanți factori ai declanșării cancerului pulmonar, a dus la decesul a 133 de pacienți din județ, în primele nouă luni ale acestui an. În 2017 au murit 153 de pacienți, iar anul trecut, 142. Cei mai mulți sunt bărbați. La această oră, sunt ramase în evidență 413 cazuri, dintre care 114 femei și 299 bărbați. Numărul cazurilor noi de cancer pulmonar, depistate anul acesta, este de 110, din care 18 femei și 92 de bărbați.

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua națională fără tutun” având scopul de a conștientiza publicul și decidenții politicilor de sănătate în privința poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) atrasă de consumul de tutun și pentru a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane și jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzește) și al țigărilor electronice se conturează ca o nouă amenințare la adresa sănătății populației, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzește, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS). Studiul GATS România 2018 a arătat că prevalența consumului de tutun în românia este de 30,7%.

Povara economică și costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente și pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre țările care au ratificat Convenția Cadrul pentru Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății, România și-a asumat un angajament internațional de a continua să pună accentul pe sănătate prin implementarea fiecăreia dintre acțiunile aferente pachetului MPOWER: Monitorizare (șase studii în cadrul Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System – GTSS) sub egida OMS/CDC), Protecție, prin interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise în anul 2016, Oferirea de ajutor pentru renunțarea la fumat, avertizare (Warning) prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de țigări, implementarea legislației privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea produselor din tutun (Enforce bans), creșterea (Raise) taxelor pe tutun.

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 și 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creșterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creștere relativă de 48,3%) și al femeilor (cu o creștere relativă de 27%), în condițiile în care proporția celor care au avut o tentativă de renunțare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă că vor să se renunțe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societății Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoara mai mult decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

Scopul campaniei este Prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă și conștientizare asupra beneficiilor renunțării la fumat

În județul Vaslui activitățile se vor desfășura în perioada 16-30 noiembrie 2019 și vor avea loc în următoarele unități: Școala Gimnazială Nr.1 Alexandru Vlahuță, Școala Gimnazială Nr.1 Bogdănița, Școala Postliceală Sanitară din cadrul Liceului Sportiv Vaslui, Școala Postliceală FEG, Liceul Teoretic ,,Emil RacovițăVaslui. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Copil accidentat pe o trecere pentru pietoni din Vaslui. Șoferul, amendat și lăsat fără permis

Un copil de 9 ani ...

Bărbatul care și-a omorât concubina, în stare critică la spital după ce a făcut infarct

Bărbatul din Pădureni care și-a ...

Bărbat dus în stare gravă la spital după ce a fost surprins de un incendiu într-o garsonieră din Vaslui

Un bărbat de 44 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: