Home / Administratie / Comisia Europeană verifică la București marele proiect de apă și canal din județul Vaslui
DCIM100MEDIADJI_0027.JPG

Comisia Europeană verifică la București marele proiect de apă și canal din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Proiectul european de 161 milioane de euro, pentru extinderea sistemului de apă și canal în 49 de UAT-uri vasluiene, va primi în cel mai scurt timp verde pentru finanțare. În prezent, proiectul este evaluat la București, după care aplicația va fi transmisă la Comisia Europeană, în vederea obținerii finanțării. Programul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canal din județul Vaslui este prevăzut în Master Planul întocmit în anul 2015.

Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui, a spus că, în prezent, proiectul și studiul de fezabilitate sunt în verificare la Autoritatea de Management a POIM: Documentația este evaluată de către un consultant al Comisiei Europene. Este posibil că în perioada imediat următoare să fie dat drumul la proiect, pentru a fi trimis la Bruxelles pentru obținerea finanțării”.

De regulă, aceste aplicații financiare sunt aprobate la Bruxelles în termen de șase luni, urmând ca apoi să fie organizată o licitație publică pentru desemnarea firmei care va executa lucrările. Proiectul cuprinde peste 20 de contracte și va fi derulat prin Ministerul Fondurilor Europene, finanțarea fiind asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Pentru finalizarea lucrărilor prevăzute în proiect, aplicația financiară va fi prelungită cu încă trei ani și, în acest fel, până în anul 2023 toate localitățile înscrise în program vor beneficia de servicii moderne de apă și canal.

Investiții majore

Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o distanță de 704 kilometri; forarea unui număr de 78 de puțuri; construcția a 54 de stații de tratare a apei potabile; reabilitarea unui număr de 130 stații de pompare; montarea unui număr de 48 rezervoare pentru stocarea apei. Pe segmentul sistemului de canalizare, proiectul prevede extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare pe o distanță de 466 kilometri; montarea unui număr de 138 de stații de pompare a apelor uzate; construirea a 9 stații de epurare; realizarea unor extinderi de conducte de refulare pe o distanță de 65 kilometri etc. În ceea ce privește condițiile de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro pentru fiecare locuitor.

Primarii așteaptă proiectul

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că a primit multe critici pentru că a sprijinit înființarea SC Aquavas, dar acum se dovedește că societatea are un rol benefic. SC Aquavas Vaslui s-a înființat pentru tot județul, iar dacă în anul 2023 un procent de 80% din locuințe va fi legat la sistemul de apă și canal, atunci va fi bine”, a spus Ioan Ciupilan.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că investițiile din localitate se vor ridica la circa 4,5 milioane de euro: În localitatea Fălciu se va extinde canalizare la toate gospodăriile. Noi avem o stație de epurare a apelor uzate, iar acum vom extinde canalizarea la cele 7.000 de gospodării din localitate. Vom fora și patru puțuri noi și vom extinde rețelele de alimentare cu apă în satele Copăceana și Odaia. Vom lega la stația de tratare a apei potabile și satele Bogdănești și Rânzești, unde acum există un sistem de alimentare cu apă. Am pus la dispoziția operatorului județean toate datele necesare pentru realizarea proiectului”.

În Dragomirești, una din cele mai mari comune din județul Vaslui care are 11 sate, proiectul pe apă și canal este așteptat ca o mare șansă. Noi vrem să extindem rețelele de alimentare cu apă în satele Doagele și Popești, pentru că acolo nu au un sistem cu alimentare cu apă.Pe lângă extindere vrem să forăm și un puț pentru apă potabilă. În localitate Dragomirești, care este foarte aglomerată ca populație, vrem să dezvoltăm sistemul de canalizare”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

CJ Vaslui va aproba prețul cerealelor pentru evaluarea arendei în 2020

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va ...

Municipiul Vaslui s-a umplut de culoare, după pornirea iluminatului festiv

Iluminatul festiv specific sărbătorilor de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: