Home / Administratie / La Pogonești s-a finalizat rețeaua de canalizare
Ionel Iordache, primarul comunei Pogonești

La Pogonești s-a finalizat rețeaua de canalizare

În comună s-au realizat mai multe investiții importante pentru confortul cetățenilor. Autoritățile locale promit și gaze pentru locuitori.

Comuna Pogonești a intrat în rândul puținelor comune din județ care se pot mândri cu rețea de canalizare. Dincolo de faptul că îmbunătățește calitatea vieții localnicilor, canalizarea asigură și o mai bună protecție a mediului, fiind un sistem eficient de colectare a apelor menajere.

Canalizarea în satul Pogonești este finalizată, trebuie doar trebuie să legăm stația de epurare și stația de pompare la curent. Atât. Așteptăm avizele E-ON. Să sperăm că până la sfârșitul anului primim avizele. De această canalizare beneficiază 416 gospodării numai în satul Pogonești deocamdată, dar stația de epurare am făcut-o la o capacitate mai mare. Satul Belcești e la 300 de metri distanță de stația de epurare, iar în viitorul apropiat o să facem și acolo canalizare că am mai cumpărat niște materiale, să vedem ce buget avem la anul și să facem extindere. Satul Polocin e un pic mai departe dar sunt posibilități, cu stații de pompare ca să ducem rețeaua de canalizare de la Polocin, la stația de epurare. Asta în viitorul apropiat. Lucrarea a început în 2017, cu termen de finalizare noiembrie 2019 și a costat 5,3 milioane de lei, fonduri obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1” , ne-a declarat Ionel Iordache, primarul comunei Pogonești.

Apa nu mai reprezintă de mult o problemă pentru localnici, în toate cele trei sate ele comunei (Pogonești, Belecești și Polocin), existând rețea de apă. Unii săteni, cu posibilități financiare, au apă la robinetele din baie și bucătărie, iar alții au apă la robinetele din curte.

În afară de utilități, autoritățile locale au pus accent pe modernizarea unităților de învățământ. În prezent toate școlile din comună au grupurile sanitare afară, dar accesul se face din interior, sunt racordate la apă, iar încălzirea se face cu centrală termică. Probleme au fost la acoperișul Școlii din Pogonești. Această instituție a fost reabilitată în urmă cu 20 de ani, dar după câțiva ani a început să plouă în școală. Prin urmare s-a schimbat recent tot acoperișul, costurile ajungând la 130.000 de lei, bani din bugetul local. În același timp a fost reabilitat și dispensarul uman.

Dispensarul din Pogonești, reabilitat

Dispensarul era terminat, ploua în el. Am reușit și am făcut reparații capitale de la zero, am izolat termic toată clădirea și am schimbat acoperișul”, susține primarul.

O altă prioritate este construirea unei grădinițe din cauză că în grădinița existentă nu prea ai curaj să intri de teamă să nu cadă peste tine.

Vrem să facem cu 1,6 milioane de lei o grădiniță cu patru săli de clasă în comuna Pogonești, încă nu am început-o pentru că nu putem deocamdată. De un an de zile mă chinui cu un aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Dacă aveam avizul de la ISU grădinița era până sus făcută. Găsesc fel de fel de chichițe. De exemplu dacă ne-a spus că avem de trei puncte de remediat, le fac pe alea și când mă duc îmi spun că mai sunt alte două. Nu se face așa. Acolo e o chestie mai delicată și nu vreau să dau numele celui care ne pune bețe în roate. Și nu numai nouă. Doar nu suntem numai noi în situația asta, sunt mai mulți. Aștept să dau ordin de începere a lucrărilor. Avem bani, avem câștigată licitația, constructor tot, tot, așteptăm numai să începem. Avem o grădiniță într-o clădire veche, o fostă curte boierească de 120 de ani, a boierului Colea. În casa lui a fost cândva CAP, apoi grădiniță. Chiar și eu am fost la grădinița aia când eram copil, acum 50 de ani. E o problemă acolo. Doamne ferește la un cutremur, cade pe ei. Anul acesta n-am mai lăsat copiii acolo, i-am adus într-o clădire în curtea școlii aici, cu toate că grădinița și școala nu trebuie să aibă aceeași curte. Este vorba tot de o clădire veche care a fost primărie. Am încercat să o consolidăm, dar și aia e crăpată. Am zis să le dărâmăm pe astea două clădiri, pentru că altă soluție nu avem, și să facem o grădiniță. Așteptăm doar avizul de la ISU”, a mai spus primarul.

În comună s-au investit nu mai puțin de 2,2 milioane de lei, fonduri obținute prin PNDL, pentru construirea de podețe și șanțuri betonate pentru că ploile făceau ravagii în comună.

În comună sunt fel de fel de viituri, sunt puncte de trecere a apei care se concentrează de pe versanți exact în sate și știam unde sunt probleme și trebuia să le facem ca să le fie mai bine oamenilor. Am făcut în toate satele unde a fost necesar. Că am avut probleme. La ploile din primăvară am avut destule probleme aici. Apropo de ploile din primăvară, avem de asfaltat trei kilometri de drumuri afectate de viituri. Am depus proiectul la Compania Națională de Investiții (CNI) și așteptăm să scoată lucrarea la licitație. La solicitarea cetățenilor, din bugetul local am făcut cu 100.000 de lei încă 800 de metri de șanțuri betonate pe porțiuni unde știam noi că sunt probleme”, a precizat edilul.

Primăria Pogonești a derulat o serie de investiții din fonduri proprii, disponibile la nivelul consiliului local. Mai precis s-a cumpărat un buldoexcavator multifuncțional în valoare de 350.000 de lei, s-au construit, în curtea primăriei, un garaj și o magazie și se pietruiește un drum comunal pentru accesul oamenilor, din satele Polocin și Belcești, la biserică. Tot cu fonduri proprii se va achiziționa un tractor, o remorcă, o lamă pentru deszăpezire și se va moderniza iluminatul stradal.

Suntem în faza obținerii autorizației de construcție pentru modernizarea iluminatului public în comuna Pogonești. Investiția ajunge la 530.000 de lei, ceea ce înseamnă lămpi noi cu led și extindere de rețea cu 24 de stâlpi unde avem nevoie. Sunt zone unde o să se construiască case. Deocamdată extindem rețeaua pentru iluminat. Dar am trecut în devizul de lucrări și în devizul de cheltuieli stâlpi care să susțină și o rețea pentru consum casnic. Când va fi nevoie vom face demersurile necesare, cu bani din bugetul local, să ajungă curentul și la casele care se vor construi. Zilele astea ne apucăm de treabă, că am zis să avem și noi leduri de sărbători”, a mai spus primarul Ionel Iordache.

Autoritățile locale vor să alimenteze comuna cu gaze naturale, conducta fiind la mai puțin de doi kilometri, mai precis la ieșirea din comuna Tutova. În acest sens s-a făcut studiul de fezabilitate pentru toate cele trei sate componente și s-a obținut și avizul de la Gaz-Est. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

Ofertă bogată de brazi, la Bârlad

Bârlădeni, au apărut brazii în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: