Home / Administratie / Greva foamei în fața Primăriei Vaslui. Conducerea Transurb și sindicaliștii nu au căzut la pace

Greva foamei în fața Primăriei Vaslui. Conducerea Transurb și sindicaliștii nu au căzut la pace

de Dănuț CIOBANU

Conflictul de muncă dintre sindicat și conducerea SC Transurb Vaslui s-a radicalizat. După ultimele negocieri, cele două părți nu au ajuns la un consens, astfel încât Vasile Ioniță, liderul de sindicat, va intra în greva foamei. Reprezentanții Transurb Vaslui susțin că respectă dreptul de grevă, dar îl acuză pe sindicalist că își urmărește doar interesele personale. La rândul lui, liderul de sindicat spune că va rămâne în grevă până când vor fi soluționate toate doleanțele salariaților.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, conducerea SC Transurb Vaslui, și-a prezentat poziția față de intenția liderului de sindicat din cadrul societății de a intra în greva foamei. Liviu Matieș, purtător de cuvânt al Transurb Vaslui, a spus că este dreptul sindicalistului de a intra în greva foamei, subliniind că s-a încercat negocierea pentru aplanarea conflictului de muncă. Vasile Ioniță, liderul Sindicatului Transurb Vaslui, este obligat de instanță la o reducere cu 10% a salariului pe o perioadă de trei luni, Dumnealui a fost concediat, apoi a dat societatea în judecată, iar instanța a înlocuit concedierea cu reținerea acestui procent din salariu. Din luna iunie a acestui an și până în săptămâna trecută noi am fost în negocieri pentru încheierea contractului colectiv de muncă. Însă, sindicatul nu vrea să semneze acest contract, din cauză că nu dorește programul fracționat așa cum am decis să îl implementăm”, a spus Liviu matieș.

În condițiile în care sindicaliștii refuză semnarea contractului colectiv de muncă, conducerea societății de transport local a hotărât să demareze negocieri cu fiecare salariat, pentru a semna contracte individuale de muncă.

“Sindicaliștii solicită sporuri în valoare de 150 de lei de persoană la toate sărbătorile legale. Pentru a detensiona situația, am decis să îi plătim liderului de sindicat mai multe zile în care a avut activitate sindicală. Însă, fără a avea un contract colectiv de muncă, noi nu putem acorda acești bani. Chiar dacă susține că restul sindicaliștii îi sprijină acțiunea de a intra în greva foamei, liderul de sindicat negociază cu conducerea unității doar în interes personal”, a mai spus Liviu Matieș.

Grevă în fața Primăriei Vaslui

Vasile Ioniță, liderul Sindicatului Liber și Independent din SC Transurb Vaslui, a precizat că începând de vineri , 22 noiembrie 2019, va intra în greva foamei pe termen nelimitat. Greva o va face în fața Primăriei Vaslui.

“După discuțiile avute astăzi (ieri n.r.) am decis să intru în greva foamei. Principala revendicare este aceea că nu ni se acordă un program normal de opt ore de lucru. Stăm nouă ore la servici și avem pe pontaj doar șase ore. De asemenea, ni se taie pauzele dintre curse. O să vină colegi la mine pentru a nu sta singur în fața primăriei. Voi rămâne în greva foamei până ni se vor soluționa toate revendicările”, a spus Vasile Ioniță.

Liderul de sindicat mai reclamă abuzurile la care sunt supuși membri de sindicat din partea conducerii societății, precum și lipsa protecției sociale a angajaților și neasigurarea unor condiții de muncă normale. După mișcarea de protest pe care am avut-o în luna iunie 2019 am semnat un acord cu conducerea Transurb Vaslui. Am primit un spor de 10% la salariu, care impozitat este o sumă mai mică de 250 lei și am convenit să mai primim două prime de câte 150 lei la sărbătorile de Sfântul Andrei și Crăciun. După pichetul din vară, conducerea unității ne-a dat în judecată, dar am câștigat în instanță și judecătorul a transmis că nu admite cererea Transurb Vaslui”, a explicat Vasile Ioniță.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

Autoritățile vasluiene au marcat cei 164 de ani de la dezrobirea rromilor

Zeci de rromi din județ Vaslui au marcat, în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: