Home / Social / Gest de recunoștință al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, pentru donația făcută de doctorul Constantin Teodorescu

Gest de recunoștință al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, pentru donația făcută de doctorul Constantin Teodorescu

A fost lansat catalogul colecției de artă „Dr. Constantin Teodorescu”! Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a reușit, în sfârșit, după opt ani de la dispariția doctorului Constantin Teodorescu, să editeze un album cu întreaga colecție de artă donată muzeului de filantropul bârlădean.

Sâmbătă, 23 noiembrie, bârlădenii iubitori de artă au participat la lansarea acestui catalog, în corpul central al muzeului, acolo unde colecția de pictură, grafică și sculptură donată de dr. Constantin Teodorescu este expusă în cinci săli. Catalogul colecției a fost realizat de muzeografa Gabriela Albu și cuprinde cele 141 de obiecte donate de-a lungul anilor de doctorul Constantin Teodorescu.

Colecționar de înaltă ținută, doctorul Constantin Teodorescu a ales să doneze muzeului bârlădean obiecte de artă deosebit de valoroase, realizate de artiști de renume: Dan Hatmanu, Mihai Adamiu, Dragoș Pătrașcu, Ion Irimescu, Ștefan Pelmuș, Vasile Grigore și Corneliu Baba. Lucrările au fost donate treptat, începând cu anul 1986, în 2010 fiind semnat actul de donație, cu un an înainte ca doctorul să plece la cele veșnice.

Valoarea colecției este cu atât mai mare cu cât este vorba de o serie de lucrări din perioada interbelică, cu care puțini colecționari se pot mândri. Acest lucru a fost remarcat de Iulian Bucur, muzeograf la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, invitatul evenimentului cultural desfășurat sâmbătă la muzeul din Bârlad.

„Sunt invidios pe norocul pe care îl aveți. De fapt, Bârladul și-a construit singur norocul, de pe vremea lui Cuza. Orașul acesta a avut școli foarte bune și absolvenți remarcabili, care au devenit nume sonore ale culturii în plan național și internațional. Sunt onorat să fiu astăzi la Bârlad și să prezint colecția doctorului Constantin Teodorescu, prezentată, iată, și într-un catalog de colecție apărut sub patronajul Muzeului <<Vasile Pârvan>>. Doctorul Constantin Teodorescu a fost un colecționar priceput, un om de cultură care a știut ce să colecționeze, un om atașat și de artiștii din zonă și din oraș, pe care nu i-a neglijat ci i-a promovat. Toate lucrările sunt valoroase și se observă că, pe lângă pricepere, a investit suflet și mulți bani. Pictorul Corneliu Baba nu primea pe oricine în atelier. Doctorul Teodorescu, însă, a reușit nu doar să pătrundă în acel sanctuar ci și să aibă privilegiul ca maestrul Corneliu Baba să-i facă portretul. Asta înseamnă, înainte de toate, că pictorul Corneliu Baba aprecia foarte mult pregătirea culturală a doctorului și, implicit, calitatea sa de mare colecționar.”, ne-a declarat criticul de artă Iulian Bucur.

Din păcate, la un asemenea eveniment, care a cuprins și o mini-conferință cu titlul „Colecționarul secolului XX”, publicul prezent nu a fost atât de numeros pe cât ar fi meritat doctorul Constantin Teodorescu. Acesta nu numai că a avut o contribuție greu de egalat în viața culturală bârlădeană, dar a lăsat orașului, generațiilor viitoare, donații inestimabile, atât la Muzeul „Vasile Pârvan” cât și la Centrul „Mihai Eminescu”. Printre cei care au ținut să participe la lansarea catalogului de colecție s-au aflat doar câțiva colaboratori ai doctorului Constantin Teodorescu, precum Gabriela Plăcintă, inspector general al ISJ Vaslui și Geta Modiga, custodele colecției adăpostite de Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Regretabil este că oameni de seamă ai Bârladului, care și-au pus amprenta decisiv în viața acestei urbe, sunt uitați prea repede după ce dispar fizic dintre noi. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Primarul Boroș promite bârlădenilor un ambulatoriu extins și dotat corespunzător. Despre un nou corp de spital, niciun cuvânt, deși promitea acest lucru în urmă cu câteva luni

Spitalul din Bârlad va avea peste trei ani un ...

Se lucrează de zor la Oltenești. Autoritățile locale vor și gaze pentru locuitori.

Autoritățile locale din Oltenești continuă investițiile în infrastructură și ...

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: