Home / Social / Goscom Vaslui scumpește prețul pentru o gigacalorie de la 180 lei la 240 lei

Goscom Vaslui scumpește prețul pentru o gigacalorie de la 180 lei la 240 lei

de Dănuț CIOBANU

Vasluienii care au apartamentele branșate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti mai mult la facturile de căldură. Consiliul Local Vaslui va aproba noul preț al gigacaloriei pentru populație, care va fi de 240 lei/gigacalorie, cu TVA inclus. Tariful majorat se aplică din luna noiembrie 2019. Vechiul preț plătit de consumatori a fost de 180 lei/gigacalorie.

La sfârșitul acestei săptămâni, Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba prețul local pentru energia produsă, distribuită și furnizată din centrale termice cu funcționare pe gaze naturale la valoarea de 548,04 lei/ gigacaloria, fără TVA. De asemenea, consilierii locali vor vota noul preț de facturare la populație, care va fi în valoarea de 240 lei/gigacaloria cu TVA inclus. Noul tarif urmează să fie aplicat prestațiilor care se vor efectua către populație începând cu luna noiembrie 2019 și plătibil cu luna decembrie a acestui an. Prețul de producere și furnizare al energiei termice a fost fundamentat ținându-se cont de consumatorii branșați la cele trei puncte de producție, de cheltuielile cu combustibilul, energia electrică, cheltuielile cu resursele umane, producția realizată în ultimele 12 luni anterioare de vechiul operator etc. SC Goscom Vaslui a preluat din iarna 2019-2020 furnizarea de agent termic în sistemul de încălzire centralizat. Schimbarea de furnizor are loc după ce SC Termprod Vaslui a rămas fără licență de furnizare a serviciului public către populație.

Pentru acest an, veniturile totale preconizate a fi realizate de societatea sunt în sumă de 1.097 mii lei, iar cheltuielile necesare realizării veniturilor sunt în sumă de 1.088 mii lei. Anul trecut, gradul de realizare al veniturilor totale a fost următorul: venituri totale aprobate de 1.527 mii lei; venituri totale realizate 1.268 mii lei.

Ajutoare de încălzire de la bugetul local

Consiliul Local Vaslui a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență pentru familiile/persoanele singure, racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Banii vor fi alocați de la bugetul local pentru persoanele care au utilizat pentru încălzirea locuinței energie termică, apartamentele nu sunt debranșate de la sistemul centralizat și nu au asigurat, în prezent, un sistem de încălzire funcțional.

Sprijinul financiar vizează familiile și persoanele singure cu venituri mici, în vederea asigurării unui sistem de încălzire și apă caldă menajeră alternativ sistemului centralizat. Ajutoarele de urgență se acordă în limita sumei de 3.000 lei/familie/persoană singură, în funcție de tipul locuinței, astfel: 2.000 lei pentru apartamentele cu 1 cameră; 2.500 lei pentru apartamentele cu 2 camere; 3.000 lei pentru apartamentele cu 3-4 camere.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Ultima oră! Incendiu la Huși!

Pompierii secției din Huși intervin ...

Proiectul drumului strategic în valoare de 222 milioane de lei intră în execuție

de Dănuț CIOBANU  În următoarele ...

Eveniment inedit, organizat de Asociația Culturală „Constantin Hamangiu” din Bârlad

Activitatea din acest an a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: