Home / Justitie / Transportatorii privați la negru continuă să zburde pe străzile din municipiul Vaslui

Transportatorii privați la negru continuă să zburde pe străzile din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU

Transportul la negru continuă să lase SC Trasurb Vaslui fără călători. Cu toate că de-a lungul timpului au fost luate tot felul de măsuri pentru diminuarea pirateriei auto, fenomenul este departe de a fi controlat. Concurenta neloială este făcută în special de transportatorii privați, care iau ilegal călătorii din stațiile din oraș. Preluarea călătorilor de transportatorii privați se face în principal pe cel mai circulat traseu, care este cel de la Spitalul Județean la Gara Vaslui. 

Pirateria auto continuă să diminueze cu sume importante bugetul SC Transurb Vaslui. Concurența neloială este făcute de firmele private de transport, care în momentul în care intră în oraș preiau călătorii din stații, deși nu au voie. Conducerea societății susține că fenomenul transportului la negru este foarte dificil de contracarat, deoarece șoferii societății de transport public local nu știu în ce direcții circulă călătorii care sunt în stații.

“Avem probleme mai ales pe traseul dintre Spitalul Județean și Gara Vaslui. Oricum, în ultimul an pirateria auto s-a mai redus. Elevii care vin din mediul rural și învață în școlile din oraș folosesc orice mijloc au la îndemână pentru a ajunge la destinație. Va trebui să acoperim acest neajuns și să avem curse în toate zonele. Am mers prin școli să informăm elevii despre avantajele pe care le dăm la abonamente și tichetele de călătorie”, a spus Liviu Matieș, purtător de cuvânt al Transurb Vaslui.

Singura instituție care poate verifica situația transportatorilor privați de transport este Consiliul Județean (CJ) Vaslui, care are în subordine un organism de control cu competențe în acest domeniu.

“În licențele de transport care sunt emise de CJ Vaslui operatorilor privați, este prevăzut că aceste firme să nu ia oamenii din stațiile din interiorul orașului. Nu toți transportatorii respectă licența. Noi ne-am montat niște buline pe mașinile societății, pentru ca toți călătorii din oraș să le poată identifica”, a mai spus Liviu Matieș.

Parc auto vechi

În prezent, Transurb Vaslui are în dotare 13 autobuze, cele mai noi fiind achiziționate în anul 2008. De asemenea, societatea dispune de patru microbuze cumpărate în anul 2004 și un autocar.

“Autobuzele sunt folosite de peste 11 ani. Călătorii vor autobuze moderne, cu aer condiționat și le așteptăm pe cele noi. Ne vin în decembrie două microbuze urbane pentru transportul public local. Peste trei săptămâni vor pleca la Galați șoferi și mecanici de la noi, pentru a se instrui în vederea utilizării acestor microbuze”, a spus Mariana Plăcintă, directorul Transurb Vaslui.

Conducerea societății de transport așteaptă cu nerăbdare și implementarea proiectului pe transport din fonduri europene nerambursabile, implementat de Primăria Vaslui.

Unul din proiecte vizează extinderea rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători. Proiectul are la bază o componentă referitoare la achiziționarea de mijloace de transport de călători ecologice și o componentă care privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport local din municipiul Vaslui. În cadrul proiectului vor fi achiziționate 18 mijloace de transport călători, din care opt autobuze hibrid diesel/electric și 10 troleibuze nearticulate. În ceea ce privește extinderea și modernizarea infrastructurii de transport vor fi montați 342 de stâlpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente. Totodată, pe traseele de extindere a rutelor ecologice se vor amenaja trotuare pentru călători. Tot pe segmentul transportului local, municipalitatea a întocmit un un proiect care vizează realizarea unui depou pentru transportul public local. Cele două proiecte europene din domeniul transporturilor au o valoare estimată cumulată de aproximativ 130.000.000 lei.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

Acuzații grave aduse de familia asistentei bătute, soțului psiholog la Poliția de Frontieră

Lucruri șocante au început să ...

Accident în lanț, în care au fost implicate patru mașini, pe E 581, după ce o șoferiță a intrat într-o depășire ilegală

Patru mașini au fost implicate ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: