Home / Administratie / Comuna Bunești-Averești se transformă radical

Comuna Bunești-Averești se transformă radical

Are străzi asfaltate și iluminate ca la oraș, școli și grădinițe moderne, iar în viitorul apropiat va fi alimentată cu apă.

Formată din satele Averești, Armășeni, Bunești, Plopi, Podu Opri, Roșiori și Tăbălăiești , comuna Bunești- Averești se află într-un proces de dezvoltare fără precedent. Până luna trecută, în toate cele șapte sate domina întunericul, doar pe câțiva stâlpi puteai vedea lumină noaptea. Acum situația este cu totul alta.

Înainte era un bec aici, unul colo. Erau niște opaițe de becuri, de când era bunica fată mare. Am găsit lămpi de pe timpul C.A.P.-ului, ruginite. Becurile se ardeau foarte repede. Cumpăram loturi de becuri, chinezării. Veneau oamenii și spuneau: „Domnule primar s-a ars becul ” , iar faptul că trebuia să schimb mereu becurile, mă omora, mă seca, mă termina. Nu era zi să nu dea cineva telefon să spună ca s-a ars becul. Boala mea a fost să modernizez iluminatul public. Am închis cu excedent bugetar anul trecut și am făcut un iluminat public de stă mâța-n coadă. L-am modernizat în totalitate. Sunt stâlpi cu led în toate satele componente . Oamenii au ieșit pe uliță și se uitau și nu le venea să creadă. Au fost zone unde nu exista cablu” , ne-a spus Vasile Tărăgan, primarul comunei Bunești Averești.

Iluminatul public a fost extins și modernizat în totalitate cu 700.000 de lei. Rețeaua electrică, care avea 300 de stâlpi, a fost extinsă cu încă 500 de stâlpi, lămpile vechi au fost înlocuite cu lămpi noi, în total montându-se 800 de sisteme led cu un consum redus (cu 30%) și o durată de viață foarte mare. Comuna nu va mai avea probleme cu iluminatul stradal vreme de cel puțin cinci ani, aceasta fiind perioada de garanție a ledurilor, pe parcursul căreia becurile care se vor arde vor fi înlocuite gratuit.

Investițiile în comună nu se opresc aici. Cu patru milioane de lei se extind și se modernizează două școli și două grădinițe, semn că autoritățile locale vor ca în comună să se facă educație în unități de învățământ care oferă un mediu de lucru modern și facilități pentru elevi și profesori. Una dintre școli a fost finalizată săptămâna trecută.

Școala din Bunești s-a finalizat joi. Este vorba de o școală construită în 2004. Pur și simplu am dat tot jos și am mai construit un corp lateral, pentru grupuri sanitare, băi, și încă o sală de clasă care va fi laborator de informatică. Lucrările de extindere și modernizare au început în 2018. S-au cheltuit 950.000 de lei, fonduri accesate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Instituția are acum cinci săli de clasă și un laborator pe care urmează să-l dotăm cu tot ce ține de un laborator de informatică. S-a montat și o centrală nouă. A doua școală care urmează să fie modernizată este la Averești. La Licitație s-a prezentat Ceracons Huși, dar între timp societatea și-a închis activitatea. Acum trebuie să o scot iar la licitație”, ne-a mai spus primarul.

Cele două grădinițe din satele Bunești și Averești sunt finalizate în proporție de peste 80%.

La Averești grădinița funcționa într-o clădire veche de 70 de ani. Am obținut finanțare pentru construirea de la zero a unei grădinițe cu 950.000 de lei. Lucrările au început anul trecut, iar acum este aproape gata. Numai interioarele mai sunt de făcut. Grădinița e prevăzută cu două săli de clasă, cu grupuri sanitare și încălzire centralizată. Urmează să amenajăm în exterior un părculeț de joacă pentru copii. Cealaltă grădiniță este la Bunești. Acolo construcția era una veche, dar s-a făcut reabilitare de la cap la coadă cu aproape un milion de lei. Este finalizată în proporție de 90 %. Nu s-au terminat lucrările pentru că au o problemă constructorii. Se despart capii și vor să-și împartă averea. De asta a rămas un pic în urmă. Termenul a fost prelungit. Acolo au fost consolidări. Au săpat la trei metri sub pământ, sub zidurile care au fost, roată – ‘mprejur, și-i mare construcția. Are trei săli mari de clasă de 63 de metri pătrați fiecare. S-au consolidat toți pereții cu fier-beton. Mai este de dat cu var prin exterior, centrala de montat și de forat un puț la 40 de metri”, a precizat primarul.

Asfaltarea drumurilor reprezintă o altă prioritate a administrației publice condusă de primarul Vasile Tărăgan. Dacă în urmă cu doi ani oamenii erau nevoiți să meargă de pe dealuri, câte doi-trei kilometri prin noroaie pentru a ajunge la o stație de autobuz, astăzi oamenii din Averești, Armășeni și Roșiori pot lua autobuzul chiar din satele lor.

De când există satele astea și până anul trecut oamenii au mers o viață pe jos până la mijlocul de transport în comun care face legătura cu Hușul sau Iașul. Cei din Averești mergeau doi kilometri până la stația de autobuz, oamenii din Armăseni, doi kilometri, iar cei din Rosiori, vreo trei kilometri jumătate. Și cu transportul elevilor era o problemă. Școlile din cele patru sate care sunt în jurul Avereștiului fiind închise, elevii din aceste sate erau aduși cu microbuzul școlar la Averești. Microbuzul pleca de aici din Averești, se ducea prin cele patru sate, parcurgea 10 kilometri, se apropia de Averești, dar nu putea să intre în Averești pentru că nu era drum. Trebuia să se întoarcă 10 kilometri pentru că nu exista drum pe distanța aia de 1,3 kilometri. Prin hotărâre de Consiliul Local s-a înființat în 2010, pe porțiunea aceea, Drumul Comunal 26 A, dar nu era asfaltat. Acest drum a fost asfaltat recent de Viacons Rutier și am făcut legătura între Averești și drumul județean. În același timp s-a asfaltat drumul comunal care face legătură dintre Averești și satele Armășeni și Roșiori, precum și DJ 244D pe tronsoanele care traversează comuna. Acum microbuzul vine de aici de la Averești, vine prin Armășeni se duce prin Roșiori, iese în drumul județean și se duce în Bunești. S-a câștigat timp și se face economie și la combustibil. Scopul meu este să leg toate satele componente cu asfalt către oraș. Mai avem 8,5 kilometri de asfaltat pentru a lega satele Plopi, Tăbălăiești cu Averești. Aceste două drumuri vor fi asfaltate prin Compania Națională de Investiții (CNI), în baza proceselor verbale întocmite după inundații. Sunt sigur 99,9% că vom primi finanțare pentru că a fost deja o comisie de la CNI al noi în comună”, a mai spus Vasile Tărăgan, primarul comunei Bunești Averești.

Se lucrează intens la înființarea rețelei de apă în satele Averești, Bunești și Podul Oprii. În toate cele trei sate s-au forat șapte puțuri la 120 de metri adâncime. La Averești aducțiunea este finalizată în proporție de 90%. Aici s-au forat două puțuri. Apa din foraje va fi pompată, va trece prin stația de clorinare unde vor fi eliminați compușii periculoși precum amoniacul și hidrogenul sulfurat. De acolo, apă de calitate, care se încadrează în parametri normali, va ajunge într-un bazin de 100 de tone apoi prin cădere va fi distribuită localnicilor. La Bunești aducțiunea de apă este finalizată în proporție de 60-70%, iar bazinul are 200 de tone. La Podul Oprii lucrările vor începe după ce vor fi terminată lucrarea la Bunești. Valoarea investiției la Bunești este de 3,6 milioane de lei, la Averești -1,6 milioane de lei, iar la Podul Oprii- 1,3 milioane de lei. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Brambureala declarațiilor de impunere pentru salubritate l-a făcut pe primarul Bârladului să vină cu lămuriri în fața presei

de Mihaela NICULESCU   În sfârșit, ...

Noua piață agroalimentară din Negrești ar putea fi terminată anul acesta

Primăria Negrești și-a propus ca în ...

Contribuția lunară pentru contractele de asigurare la sistemul de pensii a crescut la 558 lei

de Dănuț CIOBANU  Contractele de asigurare ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: